Waarderend Faciliteren

13 december 2023 11:07

Waarderend Faciliteren

Een sleutel tot arbeidsmarkt mobiliteit en sociale inclusie voor werkgevers

In een wereld die constant evolueert, is het essentieel om innovatieve benaderingen te omarmen om de arbeidsmarkt in beweging te krijgen en sociale inclusie te bevorderen. Een van de krachtigste instrumenten die hiervoor kunnen worden ingezet, is “waarderend faciliteren.” Deze aanpak richt zich op het herkennen en versterken van positieve aspecten binnen individuen en gemeenschappen, wat niet alleen de arbeidsmarkt dynamischer maakt, maar ook sociale inclusie bevordert.

Waarderend faciliteren

Waarderend faciliteren begint met het erkennen van de unieke talenten en vaardigheden van elk individu, ongeacht hun achtergrond. In plaats van te focussen op tekortkomingen, concentreert deze benadering zich op het identificeren en uitbreiden van de sterke punten van mensen. Door dit te doen, wordt niet alleen het zelfvertrouwen van individuen vergroot, maar wordt ook een inclusieve omgeving gecreëerd die diversiteit omarmt.

Mobiliteit

Een van de voordelen van waarderend faciliteren in relatie tot de arbeidsmarkt is de bevordering van mobiliteit. Door de focus te verleggen van wat iemand mist naar wat ze te bieden hebben, ontstaat er ruimte voor groei en ontwikkeling. Werkzoekenden voelen zich aangemoedigd om hun vaardigheden verder te ontwikkelen, terwijl werkgevers worden aangemoedigd om talenten te herkennen en te benutten. Deze positieve wisselwerking draagt bij aan een dynamische en veerkrachtige arbeidsmarkt.

Sociale inclusie

Daarnaast draagt waarderend faciliteren bij aan sociale inclusie door barrières en vooroordelen te doorbreken. Traditionele wervingsprocessen kunnen soms onbewust discriminerend zijn, maar waarderend faciliteren legt de nadruk op gelijke kansen voor iedereen. Werkgevers worden gestimuleerd om te kijken naar wat een persoon te bieden heeft in plaats van te focussen op vooroordelen gebaseerd op leeftijd, geslacht, etniciteit of andere kenmerken. Dit bevordert een inclusieve werkomgeving waar diversiteit wordt gevierd en gewaardeerd.

Versterken gemeenschap

Bovendien heeft waarderend faciliteren niet alleen betrekking op individuen, maar kan het ook gemeenschappen versterken. Door de sterke punten van lokale gemeenschappen te erkennen en te benutten, kunnen initiatieven voor arbeidsmarktontwikkeling worden aangepast aan de behoeften van die specifieke regio, dorp, wijk en buurt. Dit versterkt niet alleen de lokale economie, maar creëert ook een gevoel van gemeenschapszin en saamhorigheid.

Waarderend faciliteren

“Waarderend faciliteren is samen te vatten als een houding, werkvormen en vaardigheden die mensen met verschillende zienswijzen, ervaringen of belangen helpen (faciliteren) toch samen stappen te zetten”, bron: Werken vanuit Kracht. Tijdens het, door ons ontwikkelde, Vitaliteitsprogramma Op Eigen Kracht voor mensen die een grote afstand op de arbeidsmarkt ervaren, worden onder meer de principes van Waarderend Zelfonderzoek (Appreciative Inquiry) geïntroduceerd. Meer dan 100 mensen hebben inmiddels al deelgenomen aan dit programma. 60% daarvan komt in beweging richting maatschappelijk en werk fit. 25% van de deelnemers stroomt duurzaam uit naar werk.

Conclusie

Waarderend faciliteren is een krachtige hefboom om de arbeidsmarkt in beweging te krijgen en sociale inclusie te bevorderen. Door de nadruk te leggen op de sterke punten van individuen en gemeenschappen, ontstaat er een positieve en stimulerende omgeving die mobiliteit bevordert, barrières en patronen doorbreekt... «

Verhaaf Consultancy “Vanuit Verbinding Beweging creëren”

Verhaaf Consultancy

Facilitator | Adviseur | Trainer-Coach |
Telefoon +31 (0)6 831 66 796

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.