Tertiaire arbeidsvoorwaarden: wat zijn het precies?

18 september 2024 10:22

Tertiaire arbeidsvoorwaarden: wat zijn het precies?

Als ondernemer wil je niet alleen goed personeel aantrekken, maar ook je huidige medewerkers tevreden en gemotiveerd houden. Natuurlijk zijn een goed salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals vakantiedagen en pensioenregelingen, belangrijk. Maar om echt verschil te maken in het werkplezier van je medewerkers, kun je ook eens kijken naar tertiaire arbeidsvoorwaarden. Wat zijn dat eigenlijk precies, en waarom zijn ze zo belangrijk? In dit artikel duiken we daar dieper op in.

Wat zijn tertiaire arbeidsvoorwaarden?

Arbeidsvoorwaarden zijn er in vier soorten, namelijk:

  • Primaire arbeidsvoorwaarden vormen de basis en omvatten zaken als salaris, werktijden en vakantiedagen.
  • Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn de extra’s die boven op de primaire arbeidsvoorwaarden komen zoals pensioenregeling, bonussen en een auto van de zaak.
  • Tertiaire arbeidsvoorwaarden richten zich op het welzijn en de beleving van medewerkers zoals bijvoorbeeld een gratis sportschoolabonnement of een vaste borrelavond.
  • Quartaire arbeidsvoorwaarden zijn gericht op de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers, zoals het aanbieden van een persoonlijk ontwikkelingsbudget of toegang tot trainingen en opleidingen.

Tertiaire arbeidsvoorwaarden zijn minder formeel en meer gericht op het verhogen van het werkplezier en de gezondheid van medewerkers. Vaak zijn het extra’s die niet direct uitgedrukt kunnen worden in geld, maar ook belangrijk om je medewerkers tevreden te houden.

Voorbeelden van tertiaire arbeidsvoorwaarden

Er zijn veel mogelijkheden als het gaat om tertiaire arbeidsvoorwaarden, en het is belangrijk om te bedenken wat het beste past bij jouw bedrijf en medewerkers. Hieronder enkele voorbeelden van tertiaire arbeidsvoorwaarden:

  • Gezondheidsvoordelen. Bijvoorbeeld een sportschoolabonnement, yogasessies op kantoor, gezonde lunches of fruit op de werkvloer.
  • Flexibiliteit. Opties zoals thuiswerken, flexibele werktijden of de mogelijkheid om vakantiedagen te kopen en verkopen.
  • Werkomgeving. Toegang tot een moderne werkplek met faciliteiten zoals een goed uitgeruste keuken en een bedrijfskantine.
  • Sociale activiteiten. Regelmatige teamuitjes, borrels of bedrijfsfeesten om de teamspirit te versterken.
  • Persoonlijke attenties. Bijvoorbeeld kerstpakketten, verjaardagsattenties of kleine cadeautjes bij speciale gelegenheden om waardering te tonen.

Hoe kun je tertiaire arbeidsvoorwaarden het beste integreren?

Ben jij van plan om tertiaire arbeidsvoorwaarden aan te gaan bieden? Dan is het belangrijk een aantal stappen te doorlopen. Hieronder enkele tips over hoe je deze stappen kunt doorlopen:

  1. Luister naar je medewerkers: Onderzoek wat zij belangrijk vinden. Wat voor de een waardevol is, kan voor de andere misschien minder aantrekkelijk zijn. Door te luisteren naar hun wensen en behoeften, kun je beter inspelen op wat werkt.
  2. Begin klein: Je hoeft niet meteen groots uit te pakken. Begin bijvoorbeeld met een eenvoudige maandelijkse teamlunch of een wekelijkse fruitmand en bouw vanuit daar verder.
  3. Maak het persoonlijk en flexibel: Niet alle medewerkers hebben dezelfde voorkeuren. Probeer daarom een pakket aan te bieden dat ruimte laat voor persoonlijke keuzes, zodat iedereen de voordelen kan benutten die bij hem of haar passen.
  4. Communiceer duidelijk: Zorg ervoor dat je medewerkers goed op de hoogte zijn van de tertiaire arbeidsvoorwaarden die je aanbiedt. Je kunt het vastleggen in een arbeidscontract of personeelshandboek, maar benoem het ook in nieuwe vacatureteksten.

Het aanbieden van tertiaire arbeidsvoorwaarden kan een slimme investering zijn in het welzijn en de tevredenheid van je medewerkers. Door te luisteren naar hun behoeftes, kun je het werkplezier verhogen én jezelf onderscheiden als aantrekkelijke werkgever. Ga jij ermee aan de slag?

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.