Save Plastics ontvangt eerste Parel-award 2024

12 juni 2024 12:01

Save Plastics ontvangt eerste Parel-award 2024

Marlous de Bordes en Bram Peters hebben op dinsdag 11 juni de 22ste Parel-award ontvangen. Jan van Dellen, directeur van The Economic Board Regio Arnhem Nijmegen en wethouder gemeente Arnhem Nermina Kundić reikten de eerste award van dit jaar uit aan het Arnhemse Save Plastics.

Save Plastics is een initiatief dat plastic afval hergebruikt voor duurzame bouwmaterialen en producten. Met hun Groene Plastic Fabrieken, Save Home en streven naar een wereld waarin iedereen zichzelf kan zijn, zetten ze zich in voor een betere wereld. Daarmee is het bedrijf één van de meest innovatieve, sociale ondernemingen in de regio Arnhem-Nijmegen.

“Ieder stukje plastic wordt opnieuw gebruikt in de producten van Save Plastics. Producten van afvalplastic, van bruggen tot picknicktafels en van lantaarnpalen tot planken, gemaakt in Arnhem. Hun inzet op circulair: geen afval maar producten zijn een voorbeeld voor vele andere bedrijven en hiermee zetten zij Gelderland (inter)nationaal op de kaart. En daarom ontvingen ze de eerste Parelaward van dit jaar.” aldus Jan van Dellen, directeur van The Economic Board.

Van huishoudafval naar waardevolle grondstof

Save Plastics gaat het liefst voor een wereld zonder plastic. “Maar zolang er nog iedere dag fabrieken gebouwd worden om plastic te produceren, vinden wij dat je er dan maar het beste van moet maken.” En dat doet Save Plastics door te gebruiken wat we al hebben. Het bedrijf ziet ‘huishoudelijk plastic afval´ als waardevolle grondstof voor duurzame producten. Marlous: “Plastic heeft geen goed imago, dus één van onze belangrijkste doelen is om hier een transitie in te maken. Om een bewustzijn te creëren dat we deze bouwstof nodig hebben.”

Nermina Kundić, wethouder duurzame bedrijven in Arnhem: “De manier waarop Save Plastics omgaat met plastic afval is een voorbeeld voor al die andere organisaties die ook graag bijdragen aan een mooiere wereld. Ze doen dit niet alleen door zuinig om te gaan met grondstoffen, maar ook door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk te bieden. Save Plastics geeft Arnhem extra glans. De toekenning van een Parel Award is dan ook meer dan verdiend.”

Groene Plastic Fabrieken

Save Plastics ontwikkelt dus producten, maar het bedrijf heeft ook een heuse Groene Plastic Fabriek in de regio Arnhem-Nijmegen. Hier doen ze onderzoek naar unieke oplossingen voor moeilijk verwerkbare plastics en folieplastics. Die soorten plastic zijn moeilijk om te scheiden en worden vaak vies ingeleverd. Daarom worden ze doorgaans verbrand. “Dat is ongeveer de helft van het verpakkingsplastic afval in Nederland. Daarom onderzoeken wij in de fabriek hoe we deze plastics wél een nieuw leven geven. Want geen verbranding is ook minder CO2-uitstoot. Zo dragen we bij aan het milieu en wordt afgedankt kunststof weer waardevol.”

Sociaal in binnen- en buitenland

Het sociale element speelt een grote rol voor Save Plastics. Een gedeelte van hun medewerkers heeft een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarmee heeft het bedrijf de hoogste sociale bedrijfscertificering in Nederland, PSO-prestatieniveau trede 3.

Save Plastics rolt daarnaast educatieve projecten uit, op Nederlandse scholen én scholen in het buitenland. “Zo leren we mensen dat ze echt iets kunnen maken van huishoudelijk afval. Hier verbranden we 60% van ons afval en in het buitenland is dat nog veel meer. Daar maken wij nieuwe producten van.”

Impact op de regio

Als circulair koploper in Nederland maakt het bedrijf ook een mooie impact op de regio. “We leiden mensen hier op. Mensen komen vanuit de hele wereld naar Arnhem toe. Daarmee maak je ook als regio een naam, dat je innovatief en van betekenis bent.”

“We zijn heel dankbaar voor deze award”, geeft Marlous aan. “Maar we geven ook graag alle credits aan ons team, want zonder hen zouden we niet zijn waar we nu zijn.” Het ondernemersechtpaar hoopt met de winst anderen weer te inspireren. “We zijn en voelen ons ook echt een trots bedrijf uit de regio. We maken impact op het gebied van duurzaamheid, sociale innovatie en awareness, en zijn blij dat de wethouders en The Economic Board daar zo betrokken bij zijn. Zo staan we samen voor een gezondere wereld!”

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.