Nieuw elan re-integratie: Overbetuwe werkt!

12 april 2022 14:13

Nieuw elan re-integratie: Overbetuwe werkt!

“Krappe arbeidsmarkt: we brengen de markt van vraag en aanbod bij elkaar”

Ondernemers zijn meer dan ooit op zoek naar geschikt personeel. De gemeente Overbetuwe speelt erop in door stevig in te zetten op het van werk naar werk begeleiden van werkzoekenden. Het beleid is vervat in de nota Overbetuwe werkt!

“We willen een betere verbinding tot stand brengen tussen werkzoekenden en ondernemers”, zo vat Niels Post, beleidsadviseur sociaal domein, het beleid kernachtig samen. Daartoe heeft de gemeente tal van instrumenten ontwikkeld. En van zowel ondernemer als werkzoekende wordt inzet verwacht. Maar de gemeente heeft ook de eigen organisatie onder de loep genomen en is nog intensiever gaan samenwerken. Naast Niels Post zijn accountmanager bedrijven Fabian Miceli, strategisch adviseur sociaal domein Marc Boscha en klantmanager Maddy Wishaupt nauw bij het vernieuwde re-integratiebeleid betrokken.

Kanteling

Fabian Miceli constateert dat ondernemers niet langer kunnen vertrouwen op hun beproefde wervings- en selectieprocedures. De bak met geschikte kandidaten is bijna leeg. Het spreekwoordelijke schaap met de vijf poten is moeilijk te vinden. “Dat vraagt om een heel andere insteek. Niet om werkzoekenden te laten afvallen omdat ze bepaalde vaardigheden missen, maar om te gaan kijken wat hij of zij wél kan. Dat is echt een kanteling. Als een kandidaat niet helemaal op een functie past, dan moet er gekeken worden wat er nodig is om zijn vaardigheden te verbeteren of uit te breiden. Dat kan extra scholing zijn, of intensievere begeleiding op de werkvloer. Als gemeente kunnen wij daar goed bij helpen.”

Functietaken

Maddy Wishaupt noemt het instrument ‘job carving’: “Dat is het opdelen van een functie. Een kandidaat is bijvoorbeeld niet voor 100 procent passend op een functie, maar voor 75 procent. Welk deel van de taken in een functie kan hij doen? Samen kunnen we op zoek naar mogelijkheden. Ik zie dat ondernemers er meer voor open staan dan voorheen. Met deze krappe arbeidsmarkt moeten ze ook wel.” Flexibel naar functietaken kijken, komt regelmatig terug in het gesprek. Niels Post geeft een voorbeeld uit de horeca: “De horeca komt moeilijk aan personeel. Veel medewerkers werden ontslagen tijdens de coronacrisis. Het werk in de horeca is veelzijdig. Klanten worden gastvrij te woord gestaan, er wordt koffie of thee gezet en er moet worden afgerekend. Allemaal taken die vaak in één personeelslid vertegenwoordigd zijn. Maar je kan best iemand, die niet zo sociaal vaardig is, koffie laten zetten en andere bestellingen laten klaar maken. De sociaal vaardige werknemer zet je in de bediening. Dat is ‘job carven’. Dan heb je je bedrijfsproces op een andere manier goed geregeld en kan je toch je zaak runnen.”

Traject

Marc Boscha onderkent dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt nu nadrukkelijk in beeld zijn. “Neem iemand die een flinke tijd in de WW zat. Die is het arbeidsritme helemaal ontwend. Als gemeente kunnen we een traject opstellen om zo iemand weer goed aan de slag te krijgen.” Soms zijn er schulden of sociale problemen, die de weg terug naar de arbeidsmarkt belemmeren. Ook daar gaat de gemeente, samen met de werkzoekende, mee aan de slag.

Creativiteit

Creativiteit is in al die gevallen onontbeerlijk, weet Fabian Miceli: “Neem die gescheiden moeder van twee kinderen. Misschien past ze prima op een functie, maar kan ze vanwege de kinderen geen nachtdiensten draaien. Voor haar zou een uitzondering gemaakt kunnen worden.” Maddy Wishaupt: “Ons doel is dat iedereen participeert op zijn of haar eigen niveau. Vrijwilligerswerk is ook heel zinvol. En voor sommige mensen kan om te beginnen twee uur werken per dag voldoening geven.” Ook statushouders verdienen aandacht. Al werkend kunnen ze hun taalachterstand wegwerken.

Van het een kan het ander komen, weet Niels Post: “Een werknemer ontwikkelt zich vaak al doende. Zo bemiddelde ik twee jaar geleden een kandidaat die voor zestig procent aan de functie eisen voldeed. Inmiddels is hij voor de volle honderd procent inzetbaar. Mensen groeien. Dat is toch geweldig?”

Praktijkonderwijs

De gemeente houdt zich ook bezig met de bemiddeling van leerlingen uit het praktijkonderwijs. Ze leren op school welk werk bij ze past. Maddy Wishaupt: “De gemeente begeleidt ze naar passend werk. Elk bedrijf heeft zijn eigen cultuur en daar moet je als kandidaat maar nét in passen. Soms is een loonsubsidie nodig en kunnen ze aan de slag achter de kassa van een supermarkt of in de schoonmaak. We kijken niet alleen naar de kandidaat, maar ook naar de collega’s op de werkvloer. Een collega daar, kan als jobcoach aangesteld worden.” Niels Post vult aan: “Vergis je niet. Veel van die jongeren zijn 17 of 18 jaar en gaan aan het werk. Een hbo’er komt met 23 jaar van de opleiding en heeft dus meer tijd om zich – ook emotioneel – te ontwikkelen. Die jongere uit het praktijkonderwijs heeft wat meer tijd nodig, maar als hem dat gegund wordt, dan heeft het bedrijf er een vakvaardig en loyaal werknemer aan.” Marc Boscha: ”Wij investeren in mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Van de werkgever verwachten we dan ook dat hij een handreiking doet bij het zoeken van aansluiting tussen kandidaat en vacature.”

Ondernemers

Marc Boscha weet dat de focus van gemeenten voorheen vooral bij uitkeringsgerechtigden lag. Die moesten zo snel mogelijk weer aan werk geholpen worden. Nu worden ook werkzoekenden zonder uitkering begeleid van werk naar werk. Bijvoorbeeld als een bedrijf failliet gaat. Om beter te weten wat er leeft, zijn Overbetuwse ambtenaren op pad om ondernemers te spreken. Als ze dan toch bij die ondernemer zijn, dan kunnen ze als dat van pas komt een werkzoekende presenteren, wiens kwaliteiten scherp in beeld zijn gebracht.

Bijstandsbesluit

Overbetuwse ondernemers zijn dus ook nadrukkelijk in beeld gekomen bij de gemeente. Marc Boscha: “Als het niet goed gaat, dan helpen we. We zien bijvoorbeeld ondernemers met passie, maar de administratie vinden ze niet leuk en die komt pas op plaats vier. Daar dreigt een probleem. Bij kleine ondernemingen bestaat het gevaar dat het personeelsbeleid er bij inschiet. Ja, ondernemerschap vraagt nogal wat van ondernemers.” Via het Bijstandsbesluit Zelfstandigen (BBZ) zijn in sommige gevallen subsidies mogelijk om een doorstart te maken. En bij een dreigende bedrijfsbeëindiging helpt de gemeente te bekijken hoe eventuele schulden zo laag mogelijk gehouden kunnen worden. De gemeente heeft niet alle instrumenten in huis. Daarom worden soms externe partijen ingehuurd. Zo voert de gemeente Arnhem voor de gemeente Overbetuwe de BBZ uit. En is er een partij zoals ‘Over Rood’, die ondernemers in zwaar financieel weer begeleidt.

Oproep

Fabian Miceli vindt dat de gemeente Overbetuwe al met al een prachtig palet aan instrumenten tot beschikking heeft voor werkgevers en werknemers. Hij doet tot slot van het gesprek een oproep: “Ondernemers, wil je personeel? Sta je ook open voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt? Neem dan contact met ons op.” «

Gemeente Overbetuwe
Postbus 11 6660 AA Elst
E-mail: info@overbetuwe.nl
www.overbetuwe.nl

Tekst: Paul de Jager // Fotografie: Jacques Kok

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.