Negatieve stroomprijzen: Hoe werkt het?

31 mei 2024 14:05

Negatieve stroomprijzen: Hoe werkt het?

Negatieve stroomprijzen komen steeds vaker voor. Bij een negatieve stroomprijs daalt de prijs van elektriciteit tijdelijk onder nul. Hoewel het vreemd klinkt dat je betaald wordt om energie te verbruiken, biedt dit kansen voor bedrijven met dynamische energiecontracten. In dit artikel leggen we uit wat een negatieve stroomprijs is, hoe deze ontstaat en hoe jouw bedrijf hiervan kan profiteren.

Negatieve stroomprijs?

Een negatieve stroomprijs ontstaat wanneer er een overschot aan elektriciteit is op de markt. Dit gebeurt bijvoorbeeld op zonnige dagen met veel duurzame energieproductie of tijdens perioden van lage vraag naar elektriciteit. In zulke situaties kan het aanbod maar beperkt worden verminderd. Duurdere energieproductiemethoden, zoals kolencentrales, worden uitgeschakeld, terwijl goedkopere methoden, zoals zonne-energie, blijven produceren. Dit kan ertoe leiden dat energieproducenten bereid zijn te betalen om hun elektriciteit op het net te zetten, waardoor negatieve stroomprijzen ontstaan en consumenten in feite betaald worden om elektriciteit af te nemen.

Wanneer komen negatieve stroomprijzen voor?

Een paar jaar geleden kwamen negatieve stroomprijzen sporadisch voor, vooral in weekenden of op feestdagen. Tegenwoordig komen ze ook vaker voor op doordeweekse dagen door het groeiende aanbod van hernieuwbare energie. Negatieve energieprijzen komen het meest voor tussen 12:00 en 16:00 uur en van 00:00 tot 06:00 uur, wanneer de vraag het laagst is.

Stroomprijzen in de praktijk

Op 19 april 2023 laat een grafiek de uurprijzen zien, met pieken in energieverbruik in de ochtend en avond. Dit komt doordat de meeste machines 's ochtends worden opgestart en er in de vroege ochtend en avond meer verlichting nodig is. Weersomstandigheden beïnvloeden ook de vraag en het aanbod van elektriciteit. In het voorjaar, met meer zon en wind, is het aanbod van hernieuwbare energie hoger, terwijl de vraag lager is door minder verwarming. Dit resulteert vaak in negatieve stroomprijzen, zoals in april 2023.

Hoe kun je profiteren van negatieve stroomprijzen?

Dynamisch Energiecontract

Met een dynamisch energiecontract zijn de tarieven gekoppeld aan de marktprijzen voor elektriciteit, wat betekent dat de tarieven per uur variëren. Om te profiteren van negatieve stroomprijzen, heb je een dynamisch energiecontract nodig.

Curtailment

Curtailment houdt in dat de productie van wind- en zonne-energie wordt verminderd tijdens negatieve stroomprijzen. Door de productie terug te schroeven, verbruik je elektriciteit van het net in plaats van je eigen installatie. Bij een negatieve stroomprijs ontvang je netto geld door minder hernieuwbare energie te produceren, vandaar dat windmolens soms stil staan.

Slim verbruiken

Tijdens periodes met negatieve stroomprijzen is het verstandig om productieprocessen te optimaliseren, bijvoorbeeld door alle machines aan te zetten, batterijen op te laden of elektrische auto's te laden. Door dit te plannen en te automatiseren op basis van de marktprijzen verlaag je niet alleen je energierekening, maar draag je ook bij aan duurzaam ondernemen.

Geld verdienen door te verbruiken?

Hoewel het verleidelijk klinkt, krijg je bij een negatieve stroomprijs niet automatisch geld toe. Je kunt aanzienlijk besparen door je verbruik af te stemmen op de goedkoopste uurtarieven, maar vaak betaal je nog steeds een klein bedrag voor je energieverbruik door overheidsheffingen en energiebelasting, die ongeveer 16 cent per kWh bedragen. Pas wanneer de stroomprijs lager is dan deze bijkomende kosten, zou je daadwerkelijk geld kunnen verdienen.

Dynamische energiecontract bij ELIX

Wil je profiteren van negatieve energieprijzen? Dan heb je een dynamisch energiecontract nodig om bij een prijsdaling direct voordeel te hebben. Overweeg de besparingen die een dynamisch energiecontract kan bieden en bereken dan het aanbod voor zakelijke energie.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.