Hybride verwarmen van gebouwen met hoog-rendement-infrarood

3 juli 2024 08:00

Hybride verwarmen van gebouwen met hoog-rendement-infrarood

Welnu infraroodverwarming levert hoog-rendement-warmtepanelen aan gebouweigenaren als zorginstellingen, woningbouwcorporaties, overheid, pensioenfondsen en kantooreigenaren. Hybride verwarmen betekent verwarmen met een combinatie van verwarmingssystemen. Op dit moment is dat vaak een basisverwarming met een CV-ketel, warmtenet of een warmtepomp tot 18°C plus een aanvullende verwarming met infrarood tot 21 of 23°C, waar en wanneer gewenst. Deze hybride verwarming zorgt voor een forse verlaging van CO2, gas, geld en gedoe. Het comfort blijft behouden.

De praktijk: zorginstellingen

Zorginstellingen beschikken vaak over een ketelhuis en stoken het water voor de radiatoren op tot wel 80°C. De zogenaamde stooklijn kan naar bijvoorbeeld 60°C, door het installeren van hoog-rendement-infrarood in de ruimtes waar de bewoners verblijven. En dat blijkt ongeveer de helft van het totale vloeroppervlak te zijn. Een quick win. De zorginstelling bespaart gas en CO2 en het gedoe blijft beperkt tot het monteren van de panelen aan het plafond. Er is geen verbouwing nodig en meestal ook geen verzwaring van de meterkast. De elektriciteit, die de infraroodpanelen vragen, is afkomstig van de eigen opwek of van het energiebedrijf. De energierekening is lager. Medewerkers en bewoners hebben geen commentaar en dat is een groot compliment.

Rekenmodel

Welnu infraroodverwarming beschikt inmiddels over een rekenmodel dat de besparing op CO2, gas en geld uitrekent aan de hand van diverse data van het zorggebouw. Het rekenmodel kan goed vertaald worden naar een routekaart of een CO2 reductietool voor verduurzamen.

Infrarood

Infrarood is stralingswarmte. De mensen voelen de warmtestralen. En de vloeren, muren en meubels nemen de straling op en geven het vervolgens af aan de ruimte. Net als de zon dat doet met de aarde. Infraroodpanelen zijn er in diverse verschijningsvormen en kwaliteiten. Het onderscheid betreft vooral het warmtebereik van het infraroodpaneel. Welnu hoog-rendement-infrarood hebben een groot en breed bereik, ruim voldoende om de gehele ruimte efficiënt en overal even warm te krijgen. Welnu infraroodverwarming is Nederlands fabricaat, made in Duiven, en geeft garantie en service. De infraroodpanelen maken geen geluid, vergen geen onderhoud en gaan wel 20 jaar mee.

Wilt u meer weten? Wilt u een presentatie op locatie? Mail naar infrarood@welnu.org.

Tekst: Heidi Touw

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.