Internationale betalingen versturen en ontvangen: hoe gaat dit belastingtechnisch in zijn werk?
4 januari 2021 14:38
Steeds meer bedrijven overwegen uit te breiden naar het buitenland. Gek is dat niet, want over de grens liggen tal van nieuwe kansen! Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om producten te verkopen in buurlanden als Duitsland en België. Het is relatief eenvoudig om producten naar deze landen te versturen. Daarbij is het scoren in de Duitse of Belgische zoekmachine soms makkelijker dan in Nederland. Kortom, de ideale kans om je omzet verder te vergroten! Bij het uitbreiden naar het buitenland zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Hoe zorg je dat producten binnen een redelijke termijn worden afgeleverd? Hoe ga je om met retourneringen? Enzovoorts. Ook dien je te kijken naar de manier waarop de BTW berekend wordt bij betalingen vanuit of aan het buitenland.
Tip: BTW berekenen is heel eenvoudig, wanneer je hier een online tool voor gebruikt. Met zo’n tool kun je voor verschillende landen berekenen, wat een product waard is inclusief of juist exclusief BTW. Ook handig, wanneer je BTW af wilt trekken als voorbelasting. Op berekenen.nl vind je verschillende tools die kunnen helpen bij het ondernemerschap.
Particuliere klanten betalen ook in het buitenland BTW
Wanneer je goederen levert aan particulieren in een Europees land, moet deze particulier belasting betalen. Vergelijk het met een Nederlandse klant. Houd bij het berekenen van de BTW rekening met het drempelbedrag dat voor het land geldt, waarbinnen je de goederen levert. Wanneer dit drempelbedrag behaald wordt, kan het noodzakelijk zijn om je bedrijf aan te melden bij de buitenlandse fiscus. Op de website van de Nederlandse Belastingdienst kun je meer informatie vinden over drempelbedragen.
Levering van goederen binnen en buiten drempelbedrag
Het makkelijkst wordt het bijwerken van je administratie, wanneer je binnen het drempelbedrag van een land blijft. In dit geval bereken je namelijk het Nederlandse BTW-tarief aan de buitenlandse particulier. Kom je buiten het drempelbedrag, dan breng je tot het drempelbedrag het Nederlandse BTW-tarief in rekening. Hetgeen je boven dit bedrag aan buitenlandse klanten levert, wordt verrekend middels de regels die voor dat specifieke land gelden. Het gebruik van een online tool kan hierbij goed van pas komen. Ook moet je jouw bedrijf aanmelden bij de buitenlandse fiscus na het overschrijden van het drempelbedrag.
Betalingen aan en van zakenpartners in de EU
Voor leveringen aan en vanaf zakenpartners binnen de EU gelden andere regels. In dit geval breng je in de meeste gevallen 0% BTW in rekening. Men noemt dit ook wel het nultarief. De BTW wordt hierbij verlegd naar de afnemer van de goederen. Andersom kan het ook voorkomen, dat je als Nederlandse afnemer belasting moet betalen over de goederen die je van een buitenlandse partij koopt. In dit geval wordt de BTW immers naar jouw organisatie verlegd.
Op een factuur moet altijd aangetoond worden, dat de buitenlandse afnemer een ondernemer is. Dit doe je bijvoorbeeld door het BTW-nummer van de klant op de factuur te vermelden. Geef hierbij ook aan dat de BTW verlegd wordt. Bij de BTW-aangifte aan het eind van ieder kwartaal kun je bij de fiscus aangeven, hoeveel BTW je verlegd hebt gedurende het kwartaal.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.