Een sprong in het diepe
19 december 2022 13:08
Het is altijd mooi wanneer mensen na een uitkering de weg naar werk weer vinden. Maar wanneer het mensen zijn die soms heel lang niet gewerkt hebben, is dat vaak best bijzonder. Want voor veel mensen is een uitkering geen tijdelijk vangnet gebleken, maar een wielklem waardoor iemand niet vooruitkomt. En het is niet altijd even makkelijk om daaruit los te komen.
Gelukkig zijn er in Arnhem genoeg succesverhalen te vertellen. Zoals een alleenstaande moeder uit Syrië die na vijf jaar thuis een baan vindt in een restaurant. Een hoogbegaafde man die niet kon aarden op een werkplek, lang een uitkering had en het nu zo goed doet bij zijn baan dat hij er een hbo-studie naast gaat doen. Of iemand die sinds 1999 in de bijstand zat en nu elke dag met veel plezier naar zijn werk op een school gaat.
Allemaal moedige mensen die de sprong in het diepe waagden en, soms met een omweg, uiteindelijk een plek vonden waar ze zich thuis voelen. Maar om deze plek te vinden zijn er ook dappere bedrijven nodig die hen de tijd gunnen om het beste uit zichzelf te kunnen halen.
Want daarvoor moeten bedrijven ook in beweging komen. Of liever nog: de hele arbeidsmarkt. In de regio Midden-Gelderland hebben we daarom bijvoorbeeld het Inclusief werkgeversnetwerk Samen voor een Baan. Samen voor een Baan helpt werkgevers die inclusief willen ondernemen om te verbinden, zichtbaar te worden en te versterken. Zoals E-care en Alliander, die samen mensen opleiden in de elektrotechniek en hiervoor de Award Inclusief Ondernemer Midden-Gelderland 2022 kregen.
Door als Scalabor, Werkgeversservicepunt, UWV, kennisorganisaties, bedrijven en overheden in de arbeidsmarktregio samen te werken kunnen we mensen die lang in de bijstand zitten een palet aan mogelijkheden bieden, van leren tot werken. Zo maken we samen de stap naar werk steeds aantrekkelijker. Met onze partners in de regio werken we aan een arbeidsmarkt waar de mens centraal staat, in plaats van de vacature. En waar we het niet hebben over mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar over vacatures met afstand tot werkzoekenden. Dat is fijn voor mensen die langdurig in de bijstand zitten en aan de slag willen. Én voor de bedrijven die hun vacatures ineens gevuld zien worden.
Ik zie steeds meer werkgevers in onze regio die ook de sprong in het diepe waagden en plaats maken voor werknemers die lang niet gewerkt hebben. En ik hoor ook vaak hoe blij zij zijn met de werknemers die eerder misschien niet eens op gesprek mochten komen. Ik hoop dat deze bedrijven een inspiratie zijn voor alle werkgevers in Arnhem. En voor u. «
Mark Lauriks, wethouder bestaanszekerheid Arnhem
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.