Samen investeren in een toekomstbestendige regio
3 juli 2024 08:02
Het is echt puzzelen met de ruimte in onze regio. Ruimte voor woningbouw, water, verkeer, bedrijven. Het is een opgave om alles passend te krijgen en dat betekent keuzes maken. Dit is nieuw voor velen, zowel publieke als private partijen. Lange tijd was het vanzelfsprekend dat woningbouwlocaties en bedrijventerreinen aansluiting kregen op alle netwerken. Dat er ruimte genoeg was op wegen, elektriciteitsnet en dat er ruim voldoende drinkwater was.
Voor complexe gebiedsontwikkelingen bestaat al lang de publiek-private samenwerking. Een van de vele voorbeelden hiervan is de samenwerking in Waalfront in Nijmegen. Samen de winst, maar ook het verlies delen; vanzelfsprekend is dat het in financieel zware tijden moeilijk is om samen te blijven werken. Aangezien zo’n samenwerking vaak voor minstens tien jaar bestaat en exacte rekensommen vooraf veel onzekerheden kennen, zijn afspraken nodig hoe om te gaan met positieve of negatieve rekeningresultaten.
In onze traditie van planmatige ruimtelijke ontwikkeling is er een sterk geloof in de maakbaarheid en voorspelbaarheid, met exact ingeschatte investeringsbedragen en minutieuze planningsschema’s. Na veel projecten met grote afwijkingen in tijd en geld, gaat er nu een andere wind waaien. We zien aanbestedingsprocedures voor grote werken waar de eerste fase bestaat uit het gezamenlijk onderzoeken van risico’s en inschatten van budgetten. Dit vereist een ‘open boek’-cultuur, waarin vertrouwen en samenwerken belangrijker is dan de welbekende laagste prijs.
Zo’n methode hanteren we om de investeringen in de regio in te schatten, onder de noemer Regionale Investeringsagenda (RIA). Deze bestaat uit een prognose van de investeringen in de regio voor ca. tien jaar. Investeringen in woningbouw, mobiliteit, landelijk gebied en bedrijven en bedrijventerreinen. Hier zijn tot dusver vooral publieke partijen bij betrokken. Maar naarmate plannen concreter worden, is er steeds meer contact met stakeholders. Het gaat vooral om een manier van werken, waarbij partijen die in een gebied iets willen elkaar op tijd vinden om plannen goed af te stemmen. Op voorhand is er de erkenning dat ontwikkelingen zo dynamisch zijn en het afstemmen van plannen zo complex, dat er een voortdurende zoektocht is naar wat concreet kan worden en toekomstbestendig is. Uitdaging is om wat snelheid in deze complexe samenwerkingsvormen te krijgen en dat proberen we met de RIA. «
Harriët Tiemens
Directeur Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.