De vele mogelijkheden om u te wapenen tegen cybercrime
13 maart 2024 14:50
Eigenlijk is de vraag niet of u er als bedrijf mee te maken krijgt, maar wanneer: cybercrime. Vaak wordt de ernst pas ingezien wanneer het kwaad al geschied is. Dat is ook terug te zien in de vele nieuwsartikelen die vrijwel dagelijks verschijnen als het gaat om cybercriminaliteit. Risico zit er vrijwel in ieder digitaal hoekje, maar gelukkig wordt de kans op een succesvolle hack heel klein wanneer u als organisatie de juiste maatregelen treft.
De gevolgen van cybercrime
Eerst kijken we naar de gevolgen. Wanneer uw bedrijf slachtoffer wordt van cybercrime liegen de gevolgen er helaas niet om:
- Financiële schade
- Identiteitsdiefstal
- Reputatieschade
- Datalekken
- Juridische gevolgen
- Chantage
- Afpersing
- Enzovoort
Niet alleen de grote (zichtbare) gevaren hebben gevolgen voor een bedrijf, maar ook de psychische gevaren die cybercrime veroorzaakt. Van groot belang is het daarom dus ook om uw IT-security goed op orde te hebben.
Pijlers van IT-security
De pijlers ‘beleid, mens en techniek’ vormen daarom ook het stevige fundament voor een goede cyberbeveiliging.
Beleid
Beleid legt de basis voor een beveiligingscultuur binnen de organisatie, waarin richtlijnen, procedures en standaarden worden vastgesteld om gegevens en systemen te beschermen. Binnen dit beleid worden alle beveiligingsinspanningen georganiseerd en het geeft aan hoe beveiligingsrisico’s worden beheerd.
Bij de beleid pijler kunt u bijvoorbeeld aan de volgende diensten denken die IT-security biedt:
- Nulmeting informatiebeveiliging: Een nulmeting, bekijkt en beoordeeld de stand van zaken op het gebied van informatieveiligheid en de risico’s die daar als onderneming aan vastzitten. Het doel van een nulmeting is het inzicht krijgen in de huidige situatie, waarop gerichte maatregelen kunnen worden genomen om de informatiebeveiliging te verbeteren.
- Businesscontinuïteitsplan: Het juiste bedrijfscontinuïteitsplan helpt bij het voldoen aan juridische en wettelijke vereisten. Ook zorgt het ervoor dat strategieën en procedures tijdens en na een aanval op de juiste manier worden gevolgd.
- ISO27001/NEN7510 implementatie: Het behalen van een ISO27001-certificaat bewijst dat het Information Security Management System van uw bedrijf goed functioneert. ISO27001, laat zien dat uw organisatie de informatiebeveiliging onder controle heeft.
Mens
De menselijke pijler geeft de rol aan die werknemers, management en andere betrokkenen spelen in het handhaven en beschermen van de beveiliging. Bewustwording, training en constante vorming zijn van groot belang als het gaat om de rol bij het voorkomen van beveiligingsincidenten.
Bij de menselijke pijler kunt u aan de volgende diensten denken om awareness te verhogen:
- Security awareness nulmeting: Een nulmeting beoordeeld het begrip en de alertheid van uw personeel met betrekking tot informatiebeveiliging. Door enquêtes en phishingoefeningen worden kwetsbaarheden van uw personeel vastgesteld.
- Workshop informatiebeveiliging: In de veiligheidsrol van informatie heeft de mens een belangrijke rol. Simpele vergissingen, zoals het onbedoeld delen van vertrouwelijke data of het klikken op phishing-links, kunnen veiligheidsbreuken als gevolg hebben. Training in veilige omgang met systeem en gegevens is daarom ook belangrijk om uw team bewust te maken van informatiebeveiliging, training verlaagt namelijk de kans op incidenten aanzienlijk.
- Cybersecurity escaperoom: De escaperoom cyberveiligheid biedt een actieve game-ervaring die personeel hun vaardigheden in cybersecurity laat aanscherpen en hen doormiddel van een actieve game bewust maakt van de bijbehorende risico’s.
- Management game: Cybersecurity management game is een game die is ontworpen om management teams op een interactieve manier bewust te maken van de risico’s die verbonden zijn aan cybersecurity. Het biedt niet alleen inzicht, maar ook de praktische vaardigheden die nodig zijn om hun organisatie op de juiste manier te beschermen tegen cyberdreigingen.
Techniek
Techniek is eigenlijk de belangrijkste voorwaarde als het gaat om gedegen IT-security. Die moet optimaal zijn ingericht om cybercrime te voorkomen. Denk aan geavanceerde beveiligingstechnologieën en -systemen, zoals firewalls, antivirusprogramma’s, encryptie en intrusion detection systems, die samen voor een goede verdediging zorgen tegen een breed scala aan cyberdreigingen. Naast de genoemde maatregelen, kunt u denken aan:
- Compromise assessment: Met een compromise assessment kunnen verdachte activiteiten binnen uw netwerk sneller worden opgespoord, dit omvat het monitoren op ongewone netwerkactiviteiten, hierdoor kunnen dreigingen zoals malware en keyloggers die al in uw systeem zitten, worden blootgelegd. Verdere schade kan worden tegengegaan doordat u direct actie tegen dreigingen kunt ondernemen.
- Managed detection & response: Met Managed Detection & Response (MDR) wordt uw organisatie beter beschermt tegen cybercriminaliteit en dataverlies. Deze dienst bevat constante monitoring en beheer van uw IT-omgeving, dit leidt tot snelle identificatie en afhandeling van risico’s en zwakheden.
- Threadscan: Met onze Threadscan kunt u uw online systemen regelmatig controleren op kwetsbaarheden, op basis van aangeboden oplossingen kunnen deze kwetsbaarheden worden verholpen door uw IT-specialist.
Samen zorgen de pijlers voor een goede verbinding, waarbij beleid de richting geeft, mensen de procedures volgen en de techniek de nodige tools biedt voor een digitale versterking. Beveiligingsanalyse
Ga aan de slag met uw IT-security
Binnen IT-security zijn er verschillende mogelijkheden, voor u en uw personeel is de mogelijkheid er om trainingen en actieve programma’s te volgen. Ook zijn er systemen die ervoor zorgen dat uw software beter beschermt wordt. Helaas bent u nooit 100% beveiligd, maar u kunt met de juiste maatregelen hier wel heel dicht tegenaan zitten.
Meer informatie, inspiratie, of benieuwd naar de mogelijkheden? Kijk voor meer informatie op IT-Security.nl.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.