Banen verdwijnen, werk verplaatst en nieuw werk ontstaat
27 juni 2023 12:51
Een vrouw werkt al 20 jaar voor een bedrijf in de regio Rijk van Nijmegen. Zij werkt als grafisch ontwerper. Het zijn spannende tijden voor het bedrijf en medewerkers vanwege een overname. De vrouw is niet zeker van haar baan én zij moet rekening houden met, bij overname, een langere werk-reistijd. Zij ziet hier tegen op. Redenen voor de vrouw om zich te oriënteren op de arbeidsmarkt. Zij neemt contact op met het mobiliteitsteam.
Een man, begin 30, werkt in de bouw als betonstaalvlechter. Hij heeft kortdurende contracten, waardoor hij wisselend inkomsten uit werk en WW heeft. Hij heeft een turbulent leven achter de rug, maar nu is zijn situatie stabiel. Het werk in de bouw is zwaar en onzeker door die kortdurende contracten. Hij wil ook in zijn werkzame leven stabiliteit en perspectief en wendt zich tot het mobiliteitsteam.
Banen verdwijnen, werk verplaatst en nieuw werk ontstaat.
Dit, maar ook eigen wensen en behoeften van mensen, vraagt dat mensen van baan moeten wisselen of zich moeten ontwikkelen om hun werk te behouden. Ook voor ondernemers is duurzame inzetbaarheid van medewerkers een actueel thema. Bij een overname of bedrijfsbeëindiging is zorgen voor ‘van-werk-naar-werk’ van medewerkers, óók de zorg van een ondernemer. Net zo goed als het behouden en ontwikkelen van medewerkers om nieuw werk te kunnen blijven uitvoeren. Door de structurele personeelskrapte op de arbeidsmarkt is dat geen luxe, maar een noodzaak.
Mobiliteitsteam Rijk van Nijmegen
Het mobiliteitsteam is het punt waar werkenden en werkzoekenden in de arbeidsmarktregio Rijk van Nijmegen advies en ondersteuning krijgen over werk en loopbaan. Vragen zoals:
• Ik heb een tijdje niet gewerkt, maar zou nu aan de slag willen: wat en hoe pak ik dat aan?
• Mijn huidige contract loopt af: wat nu?
Dit geldt ook voor ‘ondernemersvragen’, zoals:
• Mijn medewerkers moeten nieuwe taken uitvoeren: hoe help ik mijn medewerkers zich daarin te ontwikkelen?
• Ik overweeg om mijn bedrijf te beëindigingen: hoe zorg ik dat mijn medewerkers ander werk vinden?
Adviseurs van het mobiliteitsteam kunnen (kosteloos) ondersteuning bieden. Aan werk(zoek)enden bieden we loopbaanadvies, sollicitatiebegeleiding, oriëntatie op de arbeidsmarkt en helpen we op weg bij vragen over praktijkleren en scholing. En door samenwerking met veel partijen, kunnen wij ook ondernemers ondersteunen bij hun vraagstukken. Het mobiliteitsteam is namelijk een netwerk van UWV, WerkBedrijf, SBB, vakbonden, leerwerkloket en VNO-NCW.
Benieuwd naar de afloop van de twee voorbeelden? De vrouw heeft een andere baan gevonden met ondersteuning vanuit de cao Metaal en Techniek (waar haar werkgever onder viel). De adviseur van het mobiliteitsteam heeft haar op deze mogelijkheid gewezen. De man verlaat (op termijn) de sector bouw. Hij ontdekte in een intensief traject dat zijn werkperspectief opzichter in de natuur is.
Lucile Braam
Coördinator Mobiliteitsteam Rijk van Nijmegen Het mobiliteitsteam is te bereiken via mobiliteitsteam-rvn.nl of telefoonnummer 024-2001224
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.