Afdreiging als ondernemer: wat nu?
1 maart 2022 10:31
Ondernemers kunnen te maken krijgen met ‘afdreiging’. Dat is een ouderwets woord voor ‘chantage’. Het lijkt een beetje op afpersing, maar het is niet hetzelfde. Wat is afdreiging precies? En wat kunnen ondernemers hieraan doen?
Wat is afdreiging?
Wanneer we het hebben over afdreiging, hebben we het over een situatie waarbij iemand (zoals een ondernemer) gechanteerd wordt. Denk aan een ontevreden klant die achter een bedrijfsgeheim is gekomen en dreigt deze publiek bekend te maken. Soms gaat het niet om bedrijfsgeheimen, maar om informatie uit de persoonlijke sfeer van de ondernemer. Informatie die de ondernemer kan schaden.
Om te voorkomen dat de informatie wordt gedeeld, moet de ondernemer vaak geld betalen. In sommige gevallen moet de ondernemer aan bepaalde verzoeken gehoor geven. Ondernemers zijn extra kwetsbaar voor zulke praktijken.
Is afdreiging strafbaar?
Afdreiging is strafbaar. Dat houdt in dat de chanteur kan worden gestraft volgens het Wetboek van Strafrecht. Chantage of afdreiging wordt gezien als een klachtdelict. Dat betekent dat de ondernemer eerst aangifte moet doen, voordat het Openbaar Ministerie (OM) er iets mee doet.
Op chantage staat een celstraf van maximaal 4 jaar. Ook kan er een boete van maximaal 87.000 euro worden opgelegd.
Een advocaat inschakelen?
In het geval van afdreiging kan het een goed idee zijn een advocaat in te schakelen. Doe eerst aangifte, en neem dan een advocaat in de arm. Op die manier staat de ondernemer er niet alleen voor. Een rechtszaak kan namelijk best indrukwekkend zijn. Daarnaast is het fijn als iemand met verstand van zaken het woord kan doen.
Een advocaat inschakelen hoeft niet duur te zijn. Er zijn verrassend veel betaalbare advocaten, en in bepaalde gevallen kan een zaak ook onder toevoeging plaatsvinden. Dan betaalt degene die gechanteerd wordt, hoogstens een eigen risico, en vaak helemaal niets.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.