Een bedrijf overnemen als medewerker? Zo werkt dat.

17 april 2025 08:30

Een bedrijf overnemen als medewerker? Zo werkt dat.

Je werkt al jaren in het bedrijf. En dan komt de vraag: wil jij het overnemen?

Voor sommige medewerkers of managementleden komt er ooit zo’n moment. De ondernemer waarmee je jarenlang hebt gebouwd aan het bedrijf wil stoppen. Misschien door pensioen, gezondheid, of gewoon omdat het tijd is voor iets nieuws.

Voor veel (aanstaande) ondernemers is dit een mooie kans. Maar ook een complex traject. Want hoe krijg je zoiets financieel rond? En hoe weet je of je het goed aanpakt?

Bij Credion begeleiden we steeds vaker dit soort trajecten, ook wel een Management Buy Out (MBO) genoemd. In dit artikel leggen we uit wat daar allemaal bij komt kijken.

Wat is een MBO precies?

Een MBO is een bedrijfsovername waarbij een medewerker of het huidige management (een deel van) de aandelen van het bedrijf overneemt. Vaak gebeurt dat in goed overleg, als de verkoper het je gunt dat jij het stokje overneemt.

Dat klinkt overzichtelijker dan wanneer een externe persoon van buitenaf het bedrijf zou overnemen (ook wel een MBI genoemd) - en in veel opzichten is dat het ook.

Je kent het bedrijf, de mensen, de klanten, de markt. De continuïteit is beter gewaarborgd dan bij een onbekende koper. Maar toch: voor financiers is een MBO niet automatisch minder risicovol.

En daar wringt het soms. Want zonder financiering is er vaak geen overname mogelijk.

Gelukkig zijn er mogelijkheden.

Zo kun je een MBO financieren

Een succesvolle MBO wordt vaak gefinancierd met een slimme combinatie van:

1. Bankfinanciering

Banken kijken kritisch naar de cashflow van het bedrijf en jouw ervaring als koper. Vaak financieren ze maximaal 2 à 2,5 keer de EBITDA van het bedrijf. Meestal heb je dus eigen middelen nodig.

2. Crowdfinance

Is snelheid belangrijk of is de bank wel heel voorzichtig? Dan kan crowdfinance een uitkomst bieden: een zakelijke financiering waarbij je leent van meerdere (anonieme) investeerders. Als je extra zekerheden kunt aanbieden (zoals overwaarde op je privé woning), is er vaak veel mogelijk.

3. Vendor loan (lening van de verkoper)

Als de verkoper een deel van de koopsom aan jou leent geeft dat meer vertrouwen aan andere financiers. Vaak is dit een achtergestelde lening, waarbij je eerst aflost en rente betaalt op andere zakelijke financieringen, en daarna pas op de vendor loan.

4. Informal investors

Soms stappen investeerders in. Die brengen vaak niet alleen geld, maar ook ervaring mee. Dat kan waardevol zijn, maar vraagt wel duidelijke afspraken. Je wilt goed kunnen samenwerken, niet volledig overgeleverd zijn aan andermans wensen.

5. ROM’s en regionale fondsen

In sommige regio’s kan een Regionale Ontwikkelingsmaatschappij een rol spelen, zeker als de overname voor werkgelegenheid of economische groei in de regio zorgt.

6. Eigen inbreng (of hulp van vrienden/familie)

Financiers willen bijna altijd zien dat je zelf ook meedoet. Kun je het niet (volledig) zelf financieren? Dan kun je kijken of je geld kunt lenen van vrienden en familie. Ook dit zijn aak achtergestelde leningen.

Cruciaal bij overnamefinancieringen: vertrouwen van de verkoper

Wat geldverstrekkers het allerbelangrijkste vinden? Dat je als koper de gunfactor hebt.

Ruud Sunder, overnamespecialist en adviseur zakelijke financieringen bij Credion Noord-Nederland, ziet dat in de praktijk steeds weer terug:

“Een succesvolle Management Buy Out draait niet alleen om de financiën: het is voor geldverstrekkers cruciaal dat de verkoper jou als de koper de overname gunt. Oftewel: de verkoper moet voldoende vertrouwen in jou als verkoper hebben én erbij gebaat zijn dat de transitie goed verloopt.”

Daarom verwerken Credion-adviseurs in financieringsvoorstellen vaak afspraken waarmee we dat vertrouwen onderbouwen, zoals:

  • een earn-out-regeling: een deel van de koopsom wordt pas uitbetaald als bepaalde prestaties behaald zijn
  • een managementovereenkomst: de verkoper blijft nog een jaar of langer actief betrokken en zorgt er bijvoorbeeld voor dat belangrijke klanten aan boord blijven
  • een vendor loan: de verkoper financiert zelf een gedeelte van de koopsom

Deze elementen zorgen ervoor dat financiers sneller vertrouwen in je hebben, en dus ook sneller ja zeggen. Bovendien bescherm je jezelf én je bedrijf met dit soort afspraken in de toekomst.

Laat je goed begeleiden

Zoals je wellicht al hebt gemerkt: een bedrijf overnemen als werknemer is geen standaard traject. Elk bedrijf, elke koper en elke verkoper is anders. Daarom is er ook geen standaardoplossing. Wat wel werkt: een goed plan, duidelijke afspraken en een expert die weet wat werkt en wat niet.

Bij Credion kijken we dan ook samen met jou naar wat realistisch is. We brengen alle opties in kaart, helpen bij het onderbouwen van je verhaal, en zorgen dat je financieringsstructuur klopt - voor jou én voor de partijen die je nodig hebt.

Over Ruud Sunder

Dit artikel is gebaseerd op de inzichten en ervaringen van Ruud Sunder, overnamespecialist en onafhankelijk adviseur zakelijke financieringen bij Credion Noord-Nederland en Valor corporate finance.

Met meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van bedrijfsovernames weet hij als geen ander hoe je als medewerker succesvol de stap maakt naar ondernemer - met een plan dat werkt, en een financiering die past.

Naar alle berichten van Credion terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.