3 tips voor het controleren van een vaststellingsovereenkomst

15 oktober 2024 16:11

3 tips voor het controleren van een vaststellingsovereenkomst

Een vaststellingsovereenkomst wordt ook wel afgekort een VSO genoemd. Het kan zijn dat je namelijk ontslag hebt gekregen en daardoor een vaststellingsovereenkomst van jouw werkgever hebt gekregen. Het is erg belangrijk dat je deze vaststellingsovereenkomst goed laat controleren. We vertellen je hieronder meer over een vaststellingsovereenkomst en geven je verschillende tips waar je op kunt letten.

Een vaststellingsovereenkomst: wat is dat eigenlijk?

Een vaststellingsovereenkomst kan worden opgesteld door de werkgever en kan eigenlijk worden gezien als een document waarin verschillende afspraken staan omtrent het beëindigen van jouw baan. Het is de bedoeling dat jij dit document ondertekent, maar voordat je dit doet, is het belangrijk om de vaststellingsovereenkomst goed te checken. We zetten hieronder een aantal tips op een rij.

Tip 1: Gun jezelf de tijd

Als je een vaststellingsovereenkomst voor je krijgt geschoven, dan komt er heel wat op je af. Het is belangrijk dat je niet meteen het contract ondertekent voordat je deze goed hebt doorgelezen. Zorg er daarom voor dat je jezelf de tijd gunt om eens goed dit document door te lezen, en dat je ook de tijd hebt om hulp in te schakelen. Let daarbij natuurlijk ook op bepaalde feiten, want als de VSO niet goed is opgesteld, kan dat ook nadelige gevolgen hebben voor jou.

Tip 2: Controleer belangrijke afspraken

Laten we voortborduren op het vorige punt dat je goed op bepaalde feiten moet letten. Als de VSO niet goed is opgesteld, kan dat namelijk bepaalde consequenties hebben. Zo wil je natuurlijk wel jouw recht op een WW-uitkering behouden. Zorg er daarom voor dat dit ook goed benoemd staat in de overeenkomst en dat het ontslag niet vanuit jouw kant is gekomen.

Daarnaast kun je ook kijken naar bepaalde zaken zoals de opzegtermijn of de transitievergoeding: denk bijvoorbeeld aan hoe lang de opzegtermijn is en of je recht hebt op een transitievergoeding en zo ja, hoeveel dat dan gaat zijn. Dit zijn namelijk wel belangrijke zaken om te weten voor jou, want zo weet je zeker welke afspraken de werkgever moet nakomen. Je wil natuurlijk wel op een positieve manier afscheid kunnen nemen van jouw werk, in plaats van dat er conflicten ontstaan.

Tip 3: Schakel hulp in

Het krijgen van een vaststellingsovereenkomst is niet niks. Het kan zorgen voor stress en misschien weet je niet zo goed wat je ermee aan moet, of misschien ben je wel bang om belangrijke zaken over het hoofd te zien.

Het is daarom een goede tip om hulp in te schakelen van een professional, zoals de juristen van ontslagjuristennederland.nl. Zij kunnen jouw vaststellingsovereenkomst eens goed onder de loep nemen. Zo kijken ze bijvoorbeeld of de VSO wel juist is opgesteld en of er geen fouten in staan die een nadelig effect kunnen hebben op jouw situatie.

Dit kan een rustgevend gevoel geven, aangezien dit experts zijn wat betreft dit soort situaties. Bovendien is het ook goed om te onderhandelen als je een vaststellingsovereenkomst hebt gekregen: je kunt namelijk ook zelf als het ware een tegenvoorstel doen. Laat dit ook zeker over aan de juristen, aangezien zij hier veel verstand van hebben.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.