6 effectieve manieren om werknemers weer te motiveren en betrokken te houden na de zomer

24 september 2024 11:26

6 effectieve manieren om werknemers weer te motiveren en betrokken te houden na de zomer

Bijdrage van Patrick de la Rie, Blackhawk Network

Wanneer de fijne zomervakantie weer tot een eind komt, staan veel bedrijven voor de taak om hun werknemers weer gemotiveerd aan de slag te krijgen. Zeker met de terugblik op een lange periode van mooi weer vrijheid, is het belangrijk om strategieën te vinden die de productiviteit weer door te zetten en het enthousiasme op peil te houden.

Studies* hebben aangetoond dat de productiviteit op het werk met 20% daalt tijdens de zomer, waarbij de aanwezigheid met 19% afneemt en werknemers aangeven dat ze minstens 45% vaker worden afgeleid. Dit is vooral zorgwekkend in de huidige economische markt, waar burn-out onder werknemers een urgent probleem is geworden. Meer dan 75% van de werknemers geeft aan een burn-out te ervaren, wat leidt tot minder werktevredenheid en een lagere productiviteit.

Een fenomeen genaamd "stil ontslag" is ontstaan, waarbij ongemotiveerde werknemers fysiek op het werk verschijnen, maar mentaal afhaken. Dit heeft een impact op de dynamiek en de algemene prestaties van het team.

Gezien de impact van de warme dagen op bedrijven zijn er duidelijk proactieve maatregelen nodig om de vertraging in deze periodes aan te pakken. Daarom bestaan er effectieve strategieën en praktische tips om het team weer gemotiveerd te krijgen en de productiviteit op peil te houden. Door deze bewezen benaderingen in de praktijk te brengen, stel je je werknemers in staat gefocust en productief te blijven.

1. Creëer een leuke en seizoensgebonden sfeer
Zorg voor een prettige werksfeer met het herpakken van het werkritme en activiteiten te plannen die het seizoen mooi afsluiten. Organiseer bijvoorbeeld teambuildingactiviteiten die het moreel van werknemers opkrikken en frisse energie naar de werkplek brengen.

2. Stimuleer teamuitjes en ervaringen
Organiseer activiteiten of neem deel aan plaatselijke evenementen. Deze teambuildingervaringen buiten de kantooromgeving bevorderen sterkere relaties en zorgen voor een welkome onderbreking van de routine. Samen eten of deelnemen aan een lokaal evenement kan helpen om werknemers en teams samen te brengen en een gedenkwaardige ervaring te creëren.

3. Vier mijlpalen en prestaties
Plan teamfeesten om de mijlpalen te vieren en erken de individuele en teamprestaties. Organiseer leuke evenementen en laat je waardering blijken naar je werknemers. Door successen te vieren, stimuleer je een positieve teamgeest en zorg je ervoor dat je werknemers een gevoel van kameraadschap ontwikkelen.

4. Bied verleidelijke beloningen en incentives
Erken en beloon het werk van je werknemers ter motivatie van de herstart. Overweeg om motiverende traktaties en beloningen op basis van prestaties aan te bieden. Door waardering te tonen en aandacht te besteden aan hun inspanningen, kun je hun motivatie en enthousiasme hooghouden.

5. Flexibele roosters en langere pauzes bieden
Het herkennen van een burn-out bij werknemers is cruciaal. Volgens onderzoek van de denktank Future Forum geeft 42% van de werknemers wereldwijd aan een burn-out te hebben. Houd rekening met persoonlijke verplichtingen. Dit toont waardering, helpt werknemers zich op te laden en bevordert een gezonde balans tussen werk en privé. Zo komen ze met meer energie en enthousiasme weer aan het werk.

6. Omarm betrokkenheid bij de gemeenschap
Moedig je werknemers aan om iets terug te doen voor de gemeenschap door vrijwilligerswerk te doen of lokale goede doelen te steunen. Betrokkenheid bij zinvolle projecten buiten het werk bevordert het gevoel van voldoening en teamwork.

Voor het motiveren van je werknemers is het belangrijk om rekening te houden met hun individuele voorkeuren en behoeften. Vergeet niet dat verschillende werknemers verschillende interesses hebben, dus als je incentives zoals persoonlijk cadeaukaarten op hun wensen afstemt, kan dat een grote impact hebben.

Door deze strategieën toe te passen, kun je ervoor zorgen dat je team gemotiveerd en betrokken blijft. Zo houd je de productiviteit en het enthousiasme op peil en zorg je voor een positieve werkomgeving.

*) Forbes, 2024. “Key HR Statistics And Trends in 2024” https://www.forbes.com/advisor/business/hr-statistics-trends/

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.