Zuivere lucht op je werk zoals op vakantie
24 juli 2023 09:00
Vakantie. Heerlijk. Dat betekent lekker veel buiten zijn en genieten van rust en zuivere (berg)lucht. Maar waarom zou je het inademen van gezonde lucht beperken tot die paar weken per jaar? Je brengt het grootste deel van je tijd door op je werkplek. En dat is vaak veel slechter voor je gezondheid dan je denkt.
Laat dit even tot je doordringen: de lucht van een industriële omgeving bevat 20 tot zelfs 100 keer meer fijnstofdeeltjes dan de aanbevolen limiet van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor de buitenlucht. Enorm vervuilde lucht dus, die jij en je medewerkers, klanten en leveranciers dagelijks inademen.
3 verassende maar schadelijke stofdeeltjes in je bedrijf
Vooral werkprocessen, verplaatsingen van medewerkers en producten en het schoonmaken van je fabriek of magazijn veroorzaken veel stof. Toch ontstaan schadelijke stofdeeltjes ook door handelingen en processen waar je waarschijnlijk nog niet aan gedacht had:
1. Silicastof – het gevaar onder je voeten
Heb je een betonnen vloer? Door het rijden met heftrucks kan deze slijten. Hierbij kan silicastof vrijkomen. Deze stofdeeltjes waaien op en verspreiden zich verder door de lucht, waar ze worden ingeademd. Dit kan leiden tot ernstige aandoeningen zoals silicose, dat ademhalingsproblemen veroorzaakt, en longkanker.
2. Rubberstof – van je banden rechtstreeks in je longen
Bij het gebruik van de heftrucks ontstaat ook slijtage aan de rubberen banden. Er komen dan schadelijke grove en fijne stofdeeltjes in de lucht terecht. Het inademen ervan kan leiden tot ademhalingsproblemen, ontstekingen en allergische reacties. In sommige gevallen ook longaandoeningen. Sommige chemische stoffen in rubber kunnen het risico op kanker verhogen of zelfs kanker veroorzaken.
3. Kartonstof en houtstof – dreiging verpakt in dozen
Bij dagelijkse handelingen als het vouwen, optillen, neerzetten, verplaatsen en stapelen van dozen en pallets kunnen door de wrijving fijne stofdeeltjes vrijkomen. Door het inademen van deze stofdeeltjes kun je last krijgen van hoesten, niezen of kortademigheid. Sommige houtsoorten kunnen allergische reacties veroorzaken of zelfs je longcapaciteit aantasten.
Je kunt stof niet vermijden, maar wel beheersen
Dus wat nu? Stof is er nu eenmaal. Daar kun je weinig aan doen. Zorg daarom om te beginnen voor persoonlijke beschermingsmiddelen en bewustzijn en training van je medewerkers over veilig werken. Maar voor een gezond en comfortabel binnenklimaat moet je ook iets met die vervuilde lucht doen. Ventileren bijvoorbeeld. Of de lucht reinigen.
Wat is mechanische ventilatie?
Ventileren is het vervangen van vervuilde binnenlucht voor verse buitenlucht. Zo zuigt een mechanisch ventilatiesysteem de oude, vervuilde lucht uit de binnenruimte en voert deze naar buiten af. Andersom blaast het systeem nieuwe, verse buitenlucht de ruimte in.
Wat is luchtzuivering?
Luchtzuivering is het verwijderen van (schadelijke) stofdeeltjes uit de binnenlucht. Dit gebeurt met luchtzuiveringssystemen. Filters in de systemen vangen de vervuilde lucht op en blazen gezuiverde lucht weer terug de ruimte in.
Zo op het eerste oog lijken de twee systemen enorm op elkaar. Toch is er een belangrijk verschil. Mechanische ventilatiesystemen halen namelijk nieuwe, verse lucht van buiten naar binnen. Luchtzuiveringssystemen reinigen de bestaande binnenlucht, die hiermee wordt gerecirculeerd.
Mechanische ventilatie alleen onvoldoende
Mechanische ventilatie zorgt dus o.a. voor minder CO2 en meer zuurstof in de lucht. Maar ventileren is niet genoeg wanneer er een grote hoeveelheid vervuiling in de lucht terechtkomt, bijvoorbeeld door werkprocessen als boren, slijpen, zagen en lassen. (Schadelijke) stofdeeltjes blijven dus alsnog in de lucht zweven en worden nog steeds ingeademd.
Sommige ventilatiesystemen hebben filters. Maar deze vangen maar een klein deel van alle stofdeeltjes op. Ook filteren ze alleen de grotere stofdeeltjes uit de lucht, terwijl juist de kleinste stofdeeltjes de gevaarlijkste zijn voor onze gezondheid. Luchtzuiveringssystemen zijn speciaal bedoeld om de vele (soorten) schadelijke deeltjes uit de lucht te verwijderen met verschillende soorten filters. Ze zijn daarom een ideale aanvulling op je mechanische ventilatie.
Meer weten over de voordelen van zuivere lucht?
Met luchtreinigers breng je gezonde, zuivere (berg)lucht zoals je die inademt op vakantie naar je werkplek. Maar zuivere lucht doet meer. Met zuivere lucht bespaar je namelijk ook op o.a. personeelskosten, schoonmaakkosten, reparatie- en onderhoudskosten van je machines en apparatuur. Een besparing die je daarna weer opnieuw kunt investeren in de gezondheid van je medewerkers. Meer weten over zuivere lucht in jouw bedrijf? Plan gratis en vrijblijvend een adviesgesprek met één van de specialisten van Zehnder Clean Air Solutions bij jou in de buurt.
Afbeelding: Zehnder Group International AG, Gränichen
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.