“Zeg, kunnen niet gekozen klimaatburgemeesters misschien ook gewoon aftreden?!”

16 oktober 2023 09:54

“Zeg, kunnen niet gekozen klimaatburgemeesters misschien ook gewoon aftreden?!”

“Zeg, kunnen niet gekozen klimaatburgemeesters misschien ook gewoon aftreden?!” Dit schreef iemand op Facebook in reactie op een bericht van mij waarin ik de Formule 1 omschreef als een feestje van de fossiele sector. Ik schreef dat ik niet begreep wat onze Koning daar te zoeken heeft, omdat de Rijksoverheid miljarden belastinggeld investeert om CO2 te besparen en klimaatverandering tegen te gaan. Mijn criticaster zijn het duidelijk niet met mij eens: “Mijn zoon vindt de Formule 1 erg gaaf, dat ga jij hem niet afpakken!”

Kritiek hoort erbij. Aftreden als klimaatburgemeester, nee dat doe ik niet. Ik heb mijzelf – net als een paar honderd andere vrijwilligers in Nederland – aangemeld bij de Rijksoverheid als klimaatburgemeester. In mijn geval dus voor de gemeente Wijchen. Ik mag die rol invullen zoals en zolang het mij goed dunkt. Aangezien er nog (heel erg) veel werk aan de winkel is om emissies te verminderen en ons aan te passen aan het veranderende klimaat, blijf ik nog even lekker op mijn post.

Ik treed dus niet af, maar een klimaatburgemeester pakt ook niemand iets af. Mijn doel als klimaatburgemeester is mensen (in de gemeente Wijchen) zich meer bewust te laten zijn van het probleem (de gevaarlijke gevolgen van klimaatverandering), van wat er moet gebeuren om het probleem op te lossen (of kleiner te maken) en welke bijdrage mensen zelf daaraan kunnen leveren. Ik hoop door de inzichten die ik zelf heb opgedaan te delen met anderen, mensen aan te zetten of uit te nodigen tot de gedragsverandering die ik zelf ook heb toegepast. Waarbij ieder natuurlijk het zijne of het hare kan doen of laten.

Ik doe dat door gevraagd en ongevraagd op sociale media of bij openbare bijeenkomsten het onderwerp klimaatverandering te agenderen. Liefst niet belerend, maar op een vriendelijke, uitnodigende manier. Op verzoek spreek ik op bijeenkomsten van burgers, bedrijven of verenigingen aan de hand van een presentatie die het ‘klimaatverhaal’ in alle facetten belicht. Het leukste is daarna met het publiek in discussie te gaan.

Recent was ik op uitnodiging bij de Rotary. Ik was nog maar net begonnen of aan een klein tafeltje bogen een paar mensen achterover met hun armen over elkaar: “Dit gaat niet over mij…”, was hun duidelijke houding. “Met afvalscheiding doe ik toch genoeg?”. Ik voelde de weerstand. Dit beschouw ik als een mooie opening voor een goed gesprek over klimaatverandering en hoe wij met ons gedrag dat veroorzaken (en wat wij er – groot en klein – zelf aan kunnen doen). Mag ik bij jouw organisatie of onderneming op klimaatgesprek komen? Mijn verhaal vertel ik binnen en buiten Wijchen. «

Caren Schipperus
Klimaat burgemeester

Foto: Michiel Heijmans

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.