Winter in het Nederlands Openluchtmuseum: nostalgische Winterkermis met authentieke rolschaatsbaan

27 november 2023 13:08

Winter in het Nederlands Openluchtmuseum: nostalgische Winterkermis met authentieke rolschaatsbaan

Speciale Winteractie op 2 en 3 december: voor € 10,- naar het openluchtmuseum

Vanaf zaterdag 2 december is koning Winter heer en meester in het Nederlands Openluchtmuseum. Tot en met zondag 14 januari 2024 staat op het Entreeplein een heuse Winterkermis met allerlei nostalgische attracties en met als sportieve hart een authentieke overdekte rolschaatsbaan. Onze prachtige Amsterdamse Westerstraat biedt de perfecte achtergrond voor deze speciale Winter in het Openluchtmuseum.

Directeur van het Openluchtmuseum Teus Eenkhoorn: “Een mooier alternatief voor onze populaire ijsbaan is niet denkbaar. De Nederlandse rolschaatscultuur gaat terug tot de negentiende eeuw. In de eerste decennia van de twintigste eeuw waren er meerdere zachte winters waarbij niet geschaatst kon worden. Rolschaatsbanen boden een uitkomst. Met deze rolschaatsbaan en de nostalgische Winterkermis op het Entreeplein gecombineerd met de reguliere winteractiviteiten door het museumpark bieden wij onze bezoeker een fantastische winterbeleving.”

Naast de Winterkermis op het Entreeplein is er verspreid over het museumpark van alles te beleven, voor jong & oud. Denk aan ambachtsdemonstraties, een lichtjesfeest, een Wintermarkt op het Zaanse Plein en een alternatieve Elfstedentocht. In de Ambachtenwerkplaats kun je zelf aan de slag en ook de Canon van Nederland is geopend, waar nog tot en met zondag 14 januari 2024 de tentoonstelling Anton de Kom – schrijver, strijder, wegbereider te zien is.

Winterkermis
De Winterkermis op het Entreeplein bestaat uit diverse nostalgische attracties; onder andere een Grand Carrousel uit 1890, een rupsbaan uit 1930, een zweefmolen uit 1910, een kinderreuzenrad uit 1950, een vlooiencircus uit 1922, een paardenderby uit 1970, grijpautomaten uit 1979 en een authentieke rolschaatsbaan. Natuurlijk zijn er ook volop passende lekkernijen, waaronder suikerspinnen en heerlijke vers gebakken oliebollen. 
Een vrolijke Winterkermis op het Entreeplein met volop vermaak voor iedereen.   

Activiteiten op het Museumterrein
De Winterkermis op het Entreeplein mag dan nieuw zijn, de activiteiten verspreid over het Museumpark zijn weer als vanouds gezellig. Denk aan de Wintermarkt op het Zaanse Plein met o.a. demonstraties van klompenmakers en touwslagers, verhalen door grientwerkers en diverse leuke kraampjes. In boerderij Midlum is een oud-Hollandse spelletjesschuur, er is een modern lichtjesfeest op het Kindererf, een spannend Witte wievenpad en een alternatieve Elfstedentocht naar het Hoge Noorden, waarmee stempels te verdienen zijn door elf opdrachten uit te voeren. Een volle stempelkaart levert na afloop een huldiging en een heus Elfstedentochtkruisje op!
Natuurlijk is ook de Ambachtenwerkplaats volop in bedrijf. Jong & oud kan zelf aan de slag, onder begeleiding van een ambachtencoach. In de twee werkplaatsen kan de bezoeker aan de slag met diverse grove en fijne technieken, denk aan Staphorster stipwerk, zeefdrukken, stippen, borduren of houtsnijwerk.

Laat maar komen die winter.

Speciale Winteractie in het eerste weekend van het Winterseizoen
Op zaterdag 2 en zondag 3 december is een entreeticket voor iedereen € 10,- in plaats van de reguliere prijs van € 23,- voor volwassenen en € 20,- voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Voor kinderen tot en met 3 jaar is de entree altijd gratis. Ook met een Vriendenloterij VIP-kaart of met een Museumkaart is de entree altijd gratis. 
Een ticket kan zowel online als aan de kassa worden gekocht. 

Rolschaatsen en rolschaatsbanen in Nederland; van vermaak voor de hogere klassen tot volkssport
De eerste gedocumenteerde rolschaatsrit vond plaats in de jaren 1770 in Londen, door de Waal Jean (John) Joseph Merlin, uitvinder van de rolschaats. De eerste rolschaatsrit -voor zover bekend- in Nederland vond plaats in 1790 tussen Den Haag en Scheveningen waar een Zwitserse rolschaatser door duizenden toeschouwers werd aangemoedigd. In 1876 wordt de ‘eerste Hollandsche skating rink’ geopend in Rotterdam en in hetzelfde jaar volgde Amsterdam met een ‘skating rink’ in het Paleis voor Volksvlijt. In de jaren erna volgden onder meer Leeuwarden, Den Haag en Zandvoort waar bij die laatste de rolschaatsbaan onderdeel vormde van een kermisachtige setting met onder andere een schiettent en een toneel. Waar het rolschaatsen en zeker het indoor rolschaatsen in de 19de eeuw nog een bezigheid was voor de hogere sociale klasse – er moesten rolschaatsen worden gekocht of gehuurd, er moest toegang betaald worden of men moest lid zijn van een club of vereniging waarbij niet iedereen lid kon of mocht worden- in de loop van de 20ste eeuw is rolschaatsen meer en meer uitgegroeid tot een volkssport. De rolschaatsbaan die op het Entreeplein staat is een authentieke rolschaatsbaan, compleet met spiegelwanden en houten vloer waarop naar hartenlust gerolschaatst kan worden.
Rolschaatsten worden uitgeleend, dat is inbegrepen in de entreeprijs.  

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.