Winford College ziet leerlingen als actieve wereldburgers

13 december 2023 11:07

Winford College ziet leerlingen  als actieve wereldburgers

“We hebben ons kind weer terug”, zeggen blije ouders soms tegen Daniëlle Bhoelan-Derkse, directeur van het Winford College in Arnhem. Kleinschaligheid en aandacht maken dat leerlingen hun draai weer vinden op school.

Het Winford College is een kleine school voor particulier basisonderwijs en leerlingen kunnen vmbo, havo en vwo volgen, van brugklas tot en met het eindexamen in klas vmbo-4, havo-5 en vwo-6. Er zijn acht vestigingen door het hele land. In de Randstad wordt ook tweetalig onderwijs gegeven. De leerlingen zijn in een aantal gevallen vastgelopen op een reguliere school. Bijvoorbeeld vanwege de klasgrootte. “We zien dat ouders zich in toenemende mate bezig houden met het onderwijs van hun kind. Soms zien ze dat het op school niet lekker loopt. Beter dan wachten tot het helemaal niet meer gaat, is op tijd op zoek gaan naar een school die beter past bij het kind. Het Winford College, met kleinschaligheid en aandacht als kernwaarden, kan dan in beeld komen”, vertelt Daniëlle.

Leermethode

Het Winford College voorziet in een vloeiende overgang van basisschool naar middelbare school. Daarmee wordt voorkomen dat leerlingen het moeilijk krijgen met die overgang. De school zet voorts stevig in op het aanleren van studievaardigheden. Hoe leer je Franse woordjes en hoe krijg je inzicht in wiskunde? Leerlingen krijgen de kans om te onderzoeken welke leermethode het beste bij ze past. Daniëlle: “Probeer het maar en kijk of het voor je werkt. Het belangrijkste is dat we de leerlingen genoeg vaardigheden meegeven voor hun vervolgonderwijs. Of het nu gaat om de overgang van basis- naar voortgezet onderwijs of de stap naar universitair of beroepsonderwijs.”

Praktijkopdracht

Sinds enkele jaren biedt het Winford College ook VMBO-kaderonderwijs aan. Het gaat om de profielen Economie en Ondernemen en Media Vormgeving en Design. Bij economie en ondernemen leren ze onder andere hoe een product in de markt gezet wordt. Een voorbeeld van een praktijkopdracht is te onderzoeken hoe een etalage ingericht wordt. De leerlingen krijgen op die manier inzicht in de achterliggende gedachten bij de inrichting van een etalage. Ook krijgen ze les in de prijsopbouw van een product. Bij Media, Vormgeving en ICT leren de leerlingen over webdesign en grafische vormgeving. Verder wordt onder andere aandacht besteed aan het opzetten van een webshop.

Ondernemerskringen

“VMBO-ers vormen een belangrijke groep, want we zien een tekort aan dit soort praktisch ingestelde leerlingen in Nederland”, weet Daniëlle. Veel van de leerlingen op het Winford College komen uit ondernemerskringen. En daar wordt de praktische insteek van het VMBO gewaardeerd, is haar ervaring. Ze ziet een wisselwerking met ondernemers in het verschiet. Namelijk daar waar het bedrijfsleven openstaat voor een (korte) snuffelstage van de leerlingen. «

Het Winford College is een school die veel aandacht heeft voor de individuele ontwikkeling van een leerling. Dat biedt een grote kans op succes. Want succes heeft volgens de filosofie van de school niet alleen te maken met intelligentie, maar ook met motivatie, vaardigheden, concentratie, zelfvertrouwen en een veilige omgeving.

Het Winford College vertaalt de eigen identiteit naar vier doelen voor de leerlingen:

  • aantoonbare leerwinst,
  • het plezier en de voldoening die leerlingen uit school halen,
  • de mate waarin zij met zelfvertrouwen en zelfstandig de volgende stappen in hun leven kunnen zetten, geholpen door een gezonde dosis zelfreflectie
  • en tot slot de manier waarop zij de wereld instappen, met een nieuwsgierige open blik, als actief wereldburger.

Winford Arnhem

Izaak Evertslaan 1
6814 JH Arnhem
Telefoon 026 - 744 00 59
www.winford.nl

Tekst: Paul de Jager // Fotografie: Jacques Kok

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.