Ener.co: “Levensduur airconditioningsunits is met 5 tot 10 jaar of zelfs langer te verlengen”

27 augustus 2024 15:48

Ener.co: “Levensduur airconditioningsunits is met 5 tot 10 jaar of zelfs langer te verlengen”

Voor veel bedrijven zijn de kosten voor het koelen van ruimtes en/of producten, naast inkoop en personeel, één van de allergrootste kostenposten. Denk aan bedrijven in de voedingsindustrie, aan supermarkten of ijsbanen. Een besparing van deze kosten tot wel 38% klinkt hen als muziek in de oren. En dat is precies wat Ener.co haar klanten biedt. We spraken met Quincy Schothorst, General Manager van Ener.co Nederland.

Op de website van Ener.co lezen we dat het bedrijf is gespecialiseerd in het aanpakken van energie-inefficiënties die door corrosie in koelinstallaties worden veroorzaakt. Schothorst: “Klopt, hiervoor hebben we Enercoat ontwikkeld, een speciale coating die de warmtegeleiding in koelinstallaties verbetert en deze beschermt tegen corrosie. De coating wordt aangebracht op de warmtewisselaar van de luchtgekoelde condensor. Deze behandeling biedt een aantal voordelen ten opzichte van traditionele methoden voor het behandelen van warmtewisselaars.”

Voordelen

Schothorst: “Traditionele coatings verminderen de warmteoverdracht in airconditioningsystemen, waardoor de efficiëntie van de airconditioner afneemt. Ze zijn bijvoorbeeld gemaakt van fenolhars, polyurethaan of acryl en worden vaak erg dun aangebracht om de warmteoverdracht minimaal te verminderen, maar dit gaat ten koste van de corrosiebescherming.”

“Omdat Enercoat is samengesteld met grafeen, een materiaal dat bekend staat om zijn uitzonderlijke warmtegeleidende eigenschappen, is het in staat om de warmte efficiënter af te voeren. Daarnaast vormt het een beschermende laag op warmtewisselaren die beschermt tegen elementen die corrosie veroorzaken als zuur, zout en regen.”

Concreet

En wat betekent dat concreet? Schothorst: “Door het voorkomen van corrosie en het verbeteren van de warmte-overdacht kan de behandeling met Enercoat de levensduur van airconditioningsunits met 5 tot 10 jaar of langer verlengen. Dit betekent dat bedrijven hun investeringskosten voor nieuwe units kunnen uitstellen.”

Hij vervolgt: “Daarnaast voorkomt de gladde nano-coating van Ener.co de opbouw van vuil, waardoor er gemakkelijker gereinigd kan worden. Een groot voordeel aangezien traditionele reinigingsmethoden de lamellen van de condensor kunnen beschadigen, waardoor de warmtegeleiding na verloop van tijd met wel 50% kan afnemen.”

En als we het hebben over geld? Schothorst: “Ener.co is een data-driven bedrijf, dus we gebruiken we gekalibreerde sensoren om de prestaties van koelinstallaties voor en na de behandeling te meten. Dit meetproces stelt onze klanten in staat om de energiebesparingen en efficiëntieverbeteringen te controleren.”

“Daaruit blijkt dat de Enercoat-behandeling energiebesparingen kan opleveren van 10% tot 38%. Klanten hebben deze besparingen over de hele wereld gemeten en geverifieerd in meer dan 5000 units gedurende een periode van meer dan 14 jaar.”

Oorsprong

Op de vraag hoe Ener.co is begonnen, vertelt Schothorst enthousiast: “Dat is een mooi verhaal. Ener.co is in 2009 Amerika opgericht door Patrick Rathje. Zijn vader werkte zijn hele leven in de airconditioning-industrie. Rathje zag dat airconditioners vaak kapot gingen door corrosie en hij wilde een oplossing vinden om ze langer mee te laten gaan. Hij ontdekte dat je met een speciale coating de airconditioners niet alleen kon beschermen tegen corrosie, maar ook beter kon laten werken, waardoor ze minder stroom gebruiken. En deze ontdekking leidde tot de start van dit mooie bedrijf.”

Schothorst besluit: “Sinds 2024 is Ener.co ook actief in Europa en het Midden Oosten en met de verwachte klimaatontwikkelingen, de noodzaak uitstoot te beperken en de te behalen kostenbesparing verwachten we de markt snel te veroveren.”

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.