MVO Solutions: ‘Wij zijn er voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’

16 oktober 2023 09:54

MVO Solutions: ‘Wij zijn er voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’

Ze timmeren al tien jaar aan de weg, waarvan zeven jaar in Nijmegen. Maar nog niet iedereen kent MVO Solutions. En dat is jammer, want dit bedrijf zet zich in voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een kwetsbare groep mensen, voor wie alle hulp welkom is. Wij vroegen om een nadere kennismaking met algemeen directeur Erwin van Bree en vestigingsmanager Dorienne Wiendels. “Wij kijken naar de mens achter de werkzoekende.”

‘De wil om te werken is meestal het probleem niet’

MVO Solutions begeleidt, leidt op en zorgt voor verdere ontwikkeling van een kwetsbare groep werknemers: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze zorgen voor een leerwerktraject, een loopbaantraining of job coaching. En dat doen ze voor diverse branches. Dorienne: “We leveren heel veel diensten. Het is dan ook niet zomaar in één zin te zeggen wat we precies doen. Soms leveren we maatwerk aan individuele personen, soms bieden we hulp in groepsvorm. Soms begeleiden we terwijl iemand al bij een bedrijf is begonnen, maar soms ook vóór er sprake is van een baan. Dan helpen we de werkzoekende hier in huis zichzelf te ontwikkelen zodat hij of zij goed voorbereid is als zich de juiste baan aandient.”

‘We nemen bedrijven alle zorg uit handen’

Niet eenvoudig om aan een baan te komen

MVO Solutions heeft veel contact met gemeentes en andere overheden, zodat zij hen kunnen helpen mensen naar de arbeidsmarkt te begeleiden. Dorienne: “Maar we staan natuurlijk ook in nauw contact met bedrijven en ondernemers. Want zij zijn degenen die de werkzoekenden in dienst zullen nemen.” Er zijn in het Rijk van Nijmegen zo’n 3500 werkzoekenden, van wie een groot deel een afstand tot de arbeidsmarkt heeft. Voor die mensen is het niet gemakkelijk om aan een baan te komen. Erwin: “De wil om te werken is het probleem meestal niet. Dat willen de werkzoekenden wel en dat kunnen ze ook. De randvoorwaarden zijn het probleem. Denk aan gebrek aan kinderopvang of problemen met vervoer. Of denk bijvoorbeeld aan de teleurstelling van iemand die al tientallen keren heeft gesolliciteerd op een baan die hij heel graag wil, en nooit wordt uitgenodigd op gesprek. Maar er zijn ook mensen die niet de juiste papieren hebben. Of mensen die een ‘psychisch muurtje’ hebben opgebouwd, dat we moeten helpen afbreken.”

‘Wat wil en kan iemand? En waar wordt hij of zij gelukkig van?’

Gedegen basis én perspectief

MVO Solutions kijkt altijd naar de arbeidsmarkt. Waar is behoefte aan? Op dit moment zijn bijvoorbeeld assistent-schilders, assistent-zonnepanelenmonteurs, helpenden-plus, enzovoort, nodig. Dorienne: “We kijken naar wat iemand wil en kan. En naar waar hij of zij gelukkig van wordt. Opleiden om het opleiden doen we niet. We begeleiden mensen naar banen waar behoefte aan is.” Erwin: “We hebben altijd een duidelijk doel: een werkzoekende moet worden begeleid naar een baan. Wij geven ze een gedegen basis mee zodat ze écht aan de slag kunnen, en daarmee geven we ze perspectief op een mooie toekomst.”

Goed voor bedrijven

Naast opleider en bemiddelaar is MVO Solutions ook uitzender en detacheerder. En dat is handig voor bedrijven, want zo blijven ze flexibel. Dorienne: “Dat betekent dat ze eerder kiezen om met ons in zee te gaan, wat natuurlijk ook goed is voor de werkzoekenden.” Bovendien worden bedrijven ondersteund bij het (administratief) implementeren van de Social Return on Investment, het sociaal ondernemen waar bedrijven aan moeten voldoen. Erwin: “We nemen bedrijven alle zorg uit handen. Zodat zij succesvol sociaal kunnen ondernemen.” «

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.