Wet Transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden
28 maart 2023 12:01
Als werkgever is het niet alleen belangrijk om een goed salaris te bieden en dit salaris op tijd uit te betalen, maar ook secundaire arbeidsvoorwaarden én flexibiliteit in het werk worden steeds belangrijker. Zo is het als werkgever jouw verantwoordelijkheid om een veilige en gezonde werkomgeving te creëren. Inlevingsvermogen en de mogelijkheid om dat vermogen in de praktijk toe te passen en om te zetten in tastbare hulp of maatregelen is daarbij essentieel. De Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden speelt hierin een belangrijke rol.
Wat houdt de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in?
Het wetsvoorstel over transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden werd al in november 2021 op tafel gelegd. Het gaat om een algemene richtlijn die van toepassing is op alle EU-lidstaten, die deze verplicht moeten integreren in hun eigen nationale wet. Nederland hoort daarbij.
Voor medewerkers houdt dit in dat ze vanaf dan een verzoek kunnen doen voor arbeid die in de eerste plaats zeker en in de tweede plaats voorspelbaar is.
Het belang van deze wet voor de arbeidsmarkt
Veel werkgevers vragen enige flexibiliteit en aanpassingsvermogen van medewerkers, maar ook andersom moet deze mogelijkheid er zijn. Het voordeel? Medewerkers krijgen meer duidelijkheid over hun job. Tegelijkertijd is er ook voor jou als werkgever meer zekerheid, omdat jouw medewerkers beter hun werk kunnen doen op de manier dat zij willen. Dit kan ervoor zorgen dat ze gemotiveerd en betrokken zijn en blijven. Ten slotte zorgt deze wetsinvoering ervoor dat er geen misverstanden of concurrentie kunnen ontstaan tussen lidstaten van de Europese Unie over arbeidsvoorwaarden.
Hoe doet de medewerker een verzoek?
Zoals gezegd omvat deze wet de mogelijkheid voor medewerkers om werk te verzoeken dat zeker en voorspelbaar is. Hieronder een stappenplan van hoe dat in zijn werk gaat:
- De medewerker dient een schriftelijk verzoek in bij de werkgever met de wens;
- De werkgever moet verplicht binnen een vastgelegde termijn reageren, schriftelijk en gemotiveerd gericht aan de medewerker in kwestie. Dit kan een taak zijn van een werkgever zelf, maar ook van een HR medewerker en daarmee onderdeel van de HR administratie;
- Als de werkgever niet reageert, wordt het werk hoe dan ook aangepast aan de wensen van de medewerker.
Het spreekt voor zich dat je als werkgever eventuele vervelende gevolgen wilt vermijden, dus reageer je best op elk verzoek dat op tafel komt te liggen. Zo blijft er transparantie en bouw je een gezonde relatie op met je medewerkers, wat voor elk bedrijf van groot belang is.
Sinds wanneer is deze wet er?
De ‘Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden is geldig vanaf 1 augustus 2022.
Hoewel de exacte en concrete uitvoering van deze wet volledig afhankelijk is van het beleid van de werkgever, is het vooral van belang dat je deze werkgeverversplicht nakomt. Voor werkgevers betekent dit wat extra verplichtingen, maar geen enkele daarvan is er zomaar. Het gaat immers om een richtlijn die bijdraagt aan een betere toekomst voor medewerkers en dus indirect ook werkgevers en bedrijven in het algemeen.
Transparante arbeidsvoorwaarden die beide partijen meer zekerheid bieden, zijn een mooi begin van dit traject. Als zowel werkgevers als medewerkers daarbij ook nog eens duidelijke antwoorden krijgen op vragen die de moeite waard zijn, is de kans op slagen nog groter.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.