Wat zijn de voordelen van een actieve werkplek?

20 augustus 2024 11:48

Wat zijn de voordelen van een actieve werkplek?

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om hun werkplek actiever in te richten. Dat is niet zomaar een trend. De voordelen van meer beweging op de werkvloer zijn duidelijk. Denk aan een verbeterde gezondheid, minder ziekteverzuim en meer energie tijdens de werkdag. Maar wat betekent een actieve werkplek nu eigenlijk, en hoe kun je dit in de praktijk brengen?

Wat zijn de voordelen van een actieve werkplek?

Steeds vaker zie je bedrijven die aandacht besteden aan beweging op de werkvloer. Niet alleen omdat het goed is voor de gezondheid van medewerkers, maar ook omdat het de productiviteit ten goede komt. Maar wat houdt een actieve werkplek precies in? En waarom zou je ervoor kiezen?

Bij een actieve en gezonde werkplek kun je denken aan sta-bureaus of even een blokje om tijdens de lunch. Maar het gaat verder dan dat. Het draait om manieren vinden om gedurende de dag in beweging te blijven. Dit heeft verschillende voordelen:

  • Meer energie en scherpte: Bewegen helpt om de beruchte middagdip te voorkomen.
  • Minder fysieke klachten: Rugpijn en andere ongemakken door te lang zitten kunnen afnemen.
  • Beter in je vel: Beweging helpt om stress te verminderen en je stemming te verbeteren.
  • Minder ziekteverzuim: Gezondere medewerkers melden zich minder vaak ziek.
  • Fijnere werksfeer: Een werkplek waar beweging wordt aangemoedigd, zorgt vaak voor een positieve sfeer.

Gezondheid en welzijn van medewerkers

Een actieve werkplek biedt niet alleen voordelen voor de productiviteit, maar ook voor de gezondheid en het welzijn van medewerkers. Langdurig zitten is een bekend probleem dat kan leiden tot diverse fysieke klachten, zoals rugpijn, nekklachten en zelfs overgewicht. Door beweging te stimuleren, kunnen deze klachten aanzienlijk verminderen.

Een gezonde werkplek zorgt ervoor dat medewerkers zich fysiek beter voelen. Dit kan al met kleine aanpassingen, zoals het gebruik van ergonomische stoelen en sta-bureaus. Regelmatige beweging, zoals even opstaan om te stretchen of een korte wandeling tijdens de pauze, helpt om de doorbloeding te verbeteren en spanning in het lichaam te verminderen. Dit resulteert niet alleen in minder klachten, maar ook in een hoger energieniveau en een betere algehele stemming.

Daarnaast heeft beweging ook mentale voordelen. Het helpt bij het verminderen van stress en bevordert een positieve gemoedstoestand. Medewerkers die zich fysiek goed voelen, zijn doorgaans ook mentaal sterker en weerbaarder. Dit draagt bij aan een positieve werksfeer, waar iedereen baat bij heeft.

Een actieve en productieve thuiswerkplek

Thuiswerken is inmiddels voor veel mensen de norm geworden. Maar dit brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee, vooral als het gaat om beweging. Waar je op kantoor misschien regelmatig even opstaat of naar een collega loopt, is de verleiding thuis groot om de hele dag achter je bureau te blijven zitten. Dit kan op den duur leiden tot lichamelijke klachten en een gebrek aan energie.

Hoe maak je je thuiswerkplek actiever? Hier zijn een paar eenvoudige tips:

  1. Investeer in een sta-zit bureau: Een sta-zit bureau maakt het makkelijk om gedurende de dag van houding te wisselen. Zo voorkom je dat je uren achter elkaar blijft zitten.
  2. Gebruik een loopband: Een loopband voor thuis onder je bureau klinkt misschien ambitieus, maar het is een effectieve manier om beweging in je werkdag te brengen zonder dat het ten koste gaat van je productiviteit.
  3. Plan vaste beweegmomenten in: Zet een timer om elk uur even op te staan, te rekken of een paar minuten te wandelen.

Door thuis dezelfde aandacht aan een actieve werkplek te geven als op kantoor, blijf je niet alleen fysiek fitter, maar ook mentaal scherper. En dat is uiteindelijk goed voor zowel je werk als je welzijn.

Langetermijnvoordelen voor bedrijven

Een actieve werkplek biedt niet alleen direct resultaat voor je medewerkers, maar ook op de lange termijn pluk je als bedrijf de vruchten. Het gaat hierbij niet alleen om gezondheid en welzijn, maar om bredere voordelen die de bedrijfscultuur en resultaten beïnvloeden.

Minder ziekteverzuim en hogere productiviteit

Een van de meest tastbare voordelen is het terugdringen van ziekteverzuim. Medewerkers die regelmatig bewegen, hebben minder last van klachten die ontstaan door een zittende levensstijl, zoals rug- en nekpijn. Dit leidt tot minder ziekteverzuim en dus tot minder verstoringen in de dagelijkse werkzaamheden. Bovendien zijn medewerkers die goed in hun vel zitten, productiever. De investering in een actieve werkplek verdien je dus snel terug.

Tevreden medewerkers, minder verloop

Een werkomgeving die gezondheid en welzijn bevordert, draagt bij aan de tevredenheid van medewerkers. Als mensen het gevoel hebben dat er goed voor hen wordt gezorgd, zijn ze loyaler en minder geneigd om van baan te wisselen. Dit zorgt voor minder verloop, wat op zijn beurt de kosten voor werving en inwerken van nieuwe medewerkers verlaagt.

Positieve werksfeer en betere samenwerking

Beweging heeft ook invloed op de sfeer binnen een bedrijf. Medewerkers die regelmatig bewegen, zijn vaak energieker en zitten beter in hun vel. Dit vertaalt zich in een positievere werksfeer, wat de samenwerking tussen collega's ten goede komt. Een omgeving waarin mensen zich goed voelen, stimuleert creativiteit en teamgeest.

Zet je werkplek in beweging

Een actieve werkplek is niet zomaar een extraatje, het is een krachtig instrument dat bijdraagt aan het succes van je bedrijf. Door beweging centraal te stellen, investeer je in de gezondheid en het welzijn van je medewerkers, wat zich vertaalt in hogere productiviteit en een positieve werksfeer.

Of het nu gaat om aanpassingen op kantoor of thuis, beweging kan het verschil maken. Laat beweging de motor zijn die je bedrijf vooruitstuwt naar een gezondere en succesvollere toekomst.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.