Wat te doen tegen vermoeidheid?

16 december 2021 16:13

Wat te doen tegen vermoeidheid?

Ken je dat gevoel wanneer je na een werkdag thuiskomt en doodop bent? En dat terwijl je eigenlijk nog wilde eten bij vrienden, sporten of het huis opruimen. Met je laatste energie loop je naar de bank en plof je erop neer. Dit is helaas voor te veel mensen een herkenbaar scenario. En terwijl er niets mis is met een keer een dagje geen fut hebben, wordt het wel een probleem als vermoeidheid vaker voorkomt of zelfs chronische vormen aanneemt. In deze blog enkele tips om vermoeidheid op een slimme manier tegen te gaan.

1. Fysieke vermoeidheid of mentale vermoeidheid?

Het is allereerst belangrijk om het type vermoeidheid te herkennen waar je last van hebt. Grofweg kunnen we vermoeidheid opdelen in twee types: fysieke vermoeidheid en mentale vermoeidheid. Het eerste type ervaar je bijvoorbeeld na een zware fysieke inspanning zoals intensief sporten. Bij dit type vermoeidheid is het aan te raden om voldoende rust te nemen en mag je best even languit op de bank liggen.

Bij mentale vermoeidheid, te herkennen aan bijvoorbeeld een gebrek aan concentratie en een overprikkeld gevoel, is rusten vaak slechts een deel van de oplossing. Mentale vermoeidheid wordt vaak veroorzaakt door een teveel aan prikkels gedurende de (werk)dag. Dit komt omdat we 1001 dingen tegelijk aan het doen zijn en ons hoofd dat simpelweg niet allemaal kan verwerken. Enkele tips om meer mentale rust te ervaren zijn: meldingen op je telefoon en computer zo veel mogelijk uitzetten, probeer je langere tijd te focussen op één taak en neem tussen je taken door voldoende rust, bijvoorbeeld door een stukje te gaan wandelen.

2. Voeding en vermoeidheid

Wat zeker ook een grote rol speelt bij vermoeidheid en het voorkomen ervan, is je voeding. In een eerdere blog: Voeding tegen vermoeidheid – feiten en fabels, gaan we hier uitgebreid op in. Voor nu geven we je graag in het kort een aantal tips mee. Allereerst is het belangrijk om zo veel mogelijk ‘langzame suikers’ te eten i.p.v. ‘snelle suikers’. Snelle suikers (bijvoorbeeld in snoep en frisdrank) geven je een korte boost aan energie, maar laten je na verloop van tijd dubbel zo hard inkakken. Langzame suikers (denk aan: groeten, fruit, magere yoghurt, havermout en volkorenbrood) geven je veel geleidelijker energie waardoor je geen energiedip ervaart. Let daarnaast op je koffiegebruik: cafeïne geeft geen energie, het maskeert alleen tijdelijk je vermoeidheid. Drink ook niet te veel alcohol, zeker niet kort voor het slapengaan en zorg dat je voldoende ijzer binnenkrijgt in je dagelijkse voeding. 

Benieuwd naar onze andere tips om vermoeidheid te voorkomen? Lees het volledige artikel hier.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.