Veiligheid op de werkvloer met een BHV certificaat

9 augustus 2024 14:22

Veiligheid op de werkvloer met een BHV certificaat

Veiligheid op de werkvloer zal voor ieder bedrijf een prioriteit moeten zijn. Of u nu een klein of een groot bedrijf heeft, het is belangrijk dat er werknemers aanwezig zijn die weten hoe er gehandeld moet worden in geval van nood.

Waarom is bedrijfshulpverlening zo belangrijk voor uw bedrijf?

Het volgen van een bedrijfshulpverlening (BHV) cursus zorgt ervoor dat medewerkers weten wat ze moeten doen bij brand, ongevallen of andere calamiteiten. U wilt natuurlijk voorkomen dat er niemand aanwezig is wanneer er snel gehandeld moet worden.

Met een BHV certificaat op zak beschikt u over de juiste kennis en vaardigheden om juist te kunnen handelen.

Volg de BHV cursus bij een erkend bedrijf

Het volgen van een BHV-cursus bij een erkend bedrijf zorgt ervoor dat u het juiste certificaat ontvangt. Bij een controle door de arbeidsinspectie dient u een geldig certificaat te kunnen tonen. Het niet kunnen tonen van een geldig certificaat kan ervoor zorgen dat uw bedrijf in de problemen komt.

Dit wilt u natuurlijk ten allen tijde voorkomen. Daarnaast moet uw bedrijf bij een ongeval aan zowel de inspectie als de verzekeraar kunnen aantonen dat er een werknemer is die over de juiste instructies beschikt.

Wilt u een BHV cursus in de regio Utrecht volgen? Dan kan dat bij MIB Benschop. Zij zijn een erkend leerbedrijf en zorgen ervoor dat alles volgens wet en regelgeving wordt uitgevoerd. 

Wilt u de training liever bij u op locatie en bent u met minstens zes cursisten? Dan kunnen zij de cursus ook bij u op locatie geven.

Is het volgen van een BHV cursus verplicht?

Ja, volgens de Arbowet moet uw bedrijf een BHV’er hebben aangewezen. Vroeger was de regel dat er één BHV’er per 50 medewerkers moest zijn, maar dat is in 2007 veranderd. Tegenwoordig moeten organisaties effectieve maatregelen nemen voor bedrijfshulpverlening.

De hoeveelheid BHV’ers kan worden bepaald door middel van het uitvoeren van een Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E). Daarnaast brengt u hiermee de risico’s binnen uw bedrijf in kaart. Voor elk bedrijf is het verplicht om dit document te bezitten.

Belangrijk om te weten is dat de BHV cursus jaarlijks herhaald moet worden om zo de geldigheid van het diploma te behouden.

Kortom, zorg ervoor dat veiligheid bovenaan komt te staan. U wilt immers niet dat in geval van nood niemand naar behoren kan handelen. Daarnaast voldoet het bedrijf aan de regels van de arbeidsinspectie wanneer er (voldoende) BHV’ers aanwezig zijn.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.