Wat te doen als een medewerker letselschade oploopt?

17 januari 2025 13:02

Wat te doen als een medewerker letselschade oploopt?

Als ondernemer doe je er alles aan om een veilige werkplek te bieden. Toch kunnen ongevallen op de werkvloer niet altijd voorkomen worden. Als een medewerker door een ongeval letselschade oploopt, brengt dit niet alleen persoonlijke gevolgen met zich mee, maar ook uitdagingen voor jou als werkgever. Wat zijn je verplichtingen en hoe kun je hier goed mee omgaan? In deze blog bespreken we praktische tips voor ondernemers.

Wat is letselschade en wat betekent het voor jou als werkgever?

Letselschade verwijst naar de fysieke of mentale schade die iemand oploopt door een ongeval. Als werkgever ben je wettelijk verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Als een medewerker tijdens werktijd letselschade oploopt, kan de werkgever aansprakelijk worden gesteld, tenzij je kunt aantonen dat alle mogelijke voorzorgsmaatregelen zijn genomen of dat er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer.

Wanneer is een werkgever aansprakelijk voor letselschade?

Hoe ga je om met letselschade op de werkvloer?

Wanneer een medewerker letselschade oploopt, is het belangrijk om snel en professioneel te handelen. Hieronder een stappenplan om je op weg te helpen:

1. Meld het ongeval direct

Zorg dat het incident wordt vastgelegd en, indien nodig, gemeld wordt bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Dit is verplicht bij ernstige ongevallen waarbij ziekenhuisopname nodig is of blijvend letsel dreigt.

2. Bied directe ondersteuning

Toon empathie en bied de medewerker ondersteuning. Zorg dat er medische hulp wordt ingeschakeld en blijf betrokken bij het herstelproces.

3. Verzamel documentatie

Noteer alle details van het ongeval: datum, tijdstip, locatie, betrokkenen en omstandigheden. Dit kan later cruciaal zijn bij het vaststellen van de aansprakelijkheid.

4. Schakel juridische expertise in

Letselschadezaken kunnen complex zijn. Het inschakelen van een specialist, zoals Letseldirect, kan helpen om het proces te stroomlijnen. Zij begeleiden ondernemers en medewerkers bij het vaststellen van schade, het indienen van claims en eventuele juridische procedures.

5. Neem contact op met je verzekeraar

Informeer je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering over het incident. De verzekeraar kan adviseren over de verdere afhandeling en ondersteuning bieden.

Hoe kun je letselschade voorkomen?

Hoewel je ongevallen niet altijd kunt voorkomen, kun je als werkgever wel maatregelen nemen om de risico’s te beperken:

  • Werkplekbeoordeling: Laat regelmatig een risico-inventarisatie uitvoeren om onveilige situaties in kaart te brengen.
  • Trainingen en instructies: Zorg ervoor dat medewerkers goed op de hoogte zijn van veiligheidsprotocollen en weten hoe ze veilig moeten werken.
  • Beschermingsmiddelen: Stel persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) beschikbaar en controleer of deze ook daadwerkelijk gebruikt worden.
  • Vaste procedures: Stel duidelijke protocollen op voor noodsituaties, zoals ongevallen of brand, en oefen deze regelmatig.

Als een medewerker letselschade oploopt, is het jouw verantwoordelijkheid om professioneel en empathisch te handelen. Meld het ongeval, bied ondersteuning en schakel waar nodig juridische expertise in. Tegelijkertijd kun je met preventieve maatregelen de risico’s voor toekomstige ongevallen verkleinen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.