Wanneer kan een ontslag bij disfunctioneren?
24 mei 2023 08:53
Het is niet mogelijk om vanwege disfunctioneren zomaar ontslagen te worden. Er moeten aan strikte voorwaarden worden voldaan. De werkgever moet op een duidelijke manier aangeven dat je niet geschikt bent voor de betreffende functie. Ook moet de werkgever je concreet aanspreken en moet de werkgever je in de gelegenheid stellen om de werkhouding of prestaties te verbeteren.
Wanneer is er disfunctioneren?
Volgens de Nederlandse wet kun je pas ontslagen worden vanwege disfunctioneren als je voldaan hebt aan een aantal voorwaarden. De belangrijkste voorwaarden zijn dat je werkgever je duidelijk maakt dat je ongeschikt bent voor het werk. Je werkgever moet je hier meerdere malen op hebben gewezen. Daarnaast ben je door je werkgever in de gelegenheid gesteld om het functioneren te verbeteren. Je kunt ontslagen worden bij disfunctioneren als er geen andere passende functie is binnen het bedrijf. Wordt er voldaan aan deze voorwaarden dan kun je vanwege disfunctioneren worden ontslagen. In het echt blijkt dat de werkgever en werknemer van mening kunnen verschillen en of er wel aan al deze voorwaarden wordt voldaan. Deze discussie is vaak het onderwerp bij het verbetertraject.
Wat voor vormen van disfunctioneren bestaan er?
Voldoet een werknemer niet aan alle functie-eisen, dan is er sprake van disfunctioneren. Deze eisen staan vaak beschreven in de beschrijving van de functie. In deze functiebeschrijving staan de verantwoordelijkheden en taken van de werknemer. Ook zonder een formele functiebeschrijving kun je kritiek krijgen van je werkgever op welke manier je de functie uitoefent. Kritiek kan betrekking hebben op bijvoorbeeld een negatieve of passieve houding. Of je hebt een slechte omgang met klanten. Daarnaast kan kritiek ook betrekking hebben op slechte communicatie met leidinggevenden of collega’s. Ook onvoldoende meegroeien en de kwaliteit van het werk kan zorgen voor kritiek van de werkgever. Wel is het de vraag hoe reëel deze kritiek is. Maak de werkgever duidelijk met welke kritiek je het niet eens bent.
Hoe zit het met het verbetertraject?
Ontslag wegens disfunctioneren bij je werkgever kan alleen als er voldoende gelegenheid is gegeven om functioneren te verbeteren. Het volstaat dus niet alleen met kritiek geven. Dat betekent in de praktijk dat er een verbetertraject moet plaatsvinden. Het initiatief hiervan ligt bij de werkgever. Er zijn geen strikte wettelijke eisen voor een verbetertraject. Maar uit rechtspraak blijkt dat een verbetertraject aan de volgende voorwaarden moet voldoen. Zo moeten er schriftelijk concrete doelstellingen en verbeterpunten worden vastgelegd. Daarnaast moeten de verbeterpunten objectief meetbaar en haalbaar zijn. En het verbetertraject is een gezamenlijke inspanning. Dat betekent dat je ondersteuning mag verwachten van je werkgever.
Recht op een transitievergoeding?
In bijna alle gevallen van ontslag kun je een transitievergoeding ontvangen. In sommige gevallen kun je zelfs een nog hogere vergoeding ontvangen, omdat het dossier niet op orde is. Daarnaast komt het vaak voor dat een werkgever liever direct onderhandelt, dan dat het ontslagverzoek voorgelegd wordt aan de rechter. Is er zelf ernstig verwijtbaar gehandeld, dan heb je geen recht op een transitievergoeding. Hier is zelden sprake van. Onvoldoende niet goed genoeg functioneren is een niet-verwijtbare reden van ontslag.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.