Waarom je als bedrijf cloud native applicaties moet ontwikkelen

22 oktober 2024 11:18

Waarom je als bedrijf cloud native applicaties moet ontwikkelen

In een tijd waarin bedrijven snel willen innoveren en groeien, is de overstap naar cloud native essentieel voor vele software gedreven bedrijven. Cloud native applicaties kunnen zowel in de cloud als in de hybride of private cloud werken. Ze maken van enkele nieuwe technologieën gebruik, enkele hiervan zijn: microservices, containers en clusters.

  • Microservices splitsen applicaties op in kleine, onafhankelijke componenten die afzonderlijk kunnen worden ontwikkeld en geschaald.
  • Containers verpakken deze microservices in geïsoleerde, draagbare omgevingen die overal kunnen draaien.
  • Clusters verbinden meerdere servers zodat applicaties efficiënt en flexibel kunnen schalen om aan de vraag te voldoen.

Waarom cloud native worden als bedrijf?

Cloud native applicaties zijn gebouwd om mee te schalen met de veranderende behoeften van je bedrijf. Ze maken gebruik van dergelijke microservices-architectuur, waarbij de applicatie in kleinere, onafhankelijke diensten is verdeeld. Deze diensten kunnen onafhankelijk worden ontwikkeld, getest en geschaald, wat een enorme boost geeft aan de wendbaarheid van je bedrijf. Eén voordeel van dynamisch schalen is bijvoorbeeld Kubernetes. Het is het orkestratieplatform voor containers dat het beheer van containers automatiseert en zorgt voor dynamische schaalbaarheid.

Het zorgt ervoor dat je applicaties automatisch kunnen opschalen bij piekverkeer, en weer kunnen afschalen wanneer de vraag afneemt. Dit betekent dat jij je resources op een kosteneffectieve manier gebruikt, waardoor je geld bespaart. Meer dan 60% van de grote ondernemingen heeft Kubernetes al omarmd als essentieel onderdeel van hun cloud native strategie en het is de beheeroplossing geworden voor clustermanagement bij meer dan 50.000 bedrijven wereldwijd!

Verticaal vs. Horizontaal schalen

Het verschil tussen verticale en horizontale schaling is belangrijk om te begrijpen. Bij verticale schaling voeg je meer capaciteit toe aan een bestaande server, terwijl je bij horizontale schaling meer servers of containers toevoegt aan je infrastructuur. Kubernetes maakt horizontale schaling gemakkelijk, zodat je snel extra capaciteit kunt inzetten zonder je bestaande hardware te vervangen.

Voordelen van cloud-native

Cloud-native biedt talloze voordelen, waaronder:

  • Schaalbaarheid: Automatisch opschalen bij toenemende vraag.
  • Weerbaar: Minder downtime door ingebouwde fouttolerantie.
  • Kostenbesparing: Betaal alleen voor wat je gebruikt.
  • Snellere time-to-market: Dankzij agile en DevOps-processen kun je sneller nieuwe features leveren.
  • Flexibiliteit: Dankzij microservices kunnen applicaties snel worden aangepast en verbeterd.

Hoe word je nu cloud native?

Het worden van native in de cloud is een proces dat verder gaat dan technologie. Het is niet een rechte lijn en een ongoing process. Met agile ontwikkeling en DevOps-principes kun je cloud native worden, maar dit is niet altijd noodzakelijk. Je kunt je bestaande applicaties opdelen in microservices, gebruikmaken van containertechnologieën zoals Docker, en zorgen voor een goed georganiseerde infrastructuur via tools zoals Kubernetes.

Intercept helpt bedrijven de overstap te maken naar een cloud native architectuur met behulp van Azure. Zij zorgen ervoor dat je klaar bent voor de toekomst met oplossingen die zijn afgestemd op jouw zakelijke behoeften. Wil je overstappen naar cloud native software? Bezoek Intercept om te zien hoe zij je kunnen helpen om cloud native te worden.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.