Waar moet je op letten, als je als gepensioneerde gaat ondernemen?

26 september 2024 14:29

Waar moet je op letten, als je als gepensioneerde gaat ondernemen?

De arbeidsparticipatie van 55-plussers is de afgelopen tien jaar sterk toegenomen, onder andere door de stijging van de AOW-leeftijd. In 2013 werd deze verhoogd naar 65 jaar plus één maand. Inmiddels ligt de AOW-leeftijd op 67 jaar. Veel gepensioneerden stoppen niet met werken, maar gaan juist door. Ze voelen zich nog heel erg fit en te jong om te stoppen, of gaan door om financiële redenen. Sommigen starten zelfs hun eigen zaak en gaan dus een nieuwe uitdaging aan. Hier leggen we uit, waar je op moet letten als je na je pensionering gaat ondernemen.

Het hebben van een eigen bedrijf is booming bij gepensioneerden. Het aantal ondernemers van 65 jaar en ouder, geregistreerd bij de Kamer van Koophandel, is tussen 2018 en 2023 met ruim 58.000 gestegen naar 193.000. De meest opvallende groei is te zien bij de 75-plussers, met een toename van maar liefst 108 procent. Ook zijn er nog heel veel tachtigplussers actief als ondernemer.

Inn 2022 begonnen volgens de meest recente KvK-gegevens 4313 gepensioneerden een eigen zaak. Dit is een groei van 15 procent vergeleken met 2018.

Wat mag je bijverdienen als gepensioneerde ondernemer?

Naast je AOW-uitkering en eventueel aanvullend pensioen mag iedere gepensioneerde onbeperkt bijverdienen. Het heeft dus geen invloed op de hoogte van je AOW of je aanvullend pensioen.

Hoe zit het fiscaal?

  • Het goede nieuws is dat je als gepensioneerde minder belasting betaalt. Het tarief van de eerste belastingschijf is een stuk lager voor mensen die de pensioenleeftijd zijn gepasseerd, omdat je geen AOW-premie meer betaalt.
  • Als je minimaal 1.225 uur aan je bedrijf besteedt, mag je gebruikmaken van de zelfstandigen- en startersaftrek. Na je pensioengerechtigde leeftijd heb je recht op de helft van de bedragen voor zelfstandigen- en startersaftrek.
  • Je krijgt ook te maken met omzetbelasting. Per kwartaal bereken je wat je je klanten aan btw in rekening hebt gebracht. Dit verminder je met de btw die je zelf op kosten of inkopen hebt betaald. Over dit bedrag doe je aangifte.
  • Als je omzet lager is dan 20.000 euro, kun je je aanmelden voor de kleineondernemersregeling (KOR), een vrijstelling voor de omzetbelasting. Je hoeft dus dan geen omzetbelasting te betalen. Per 1 januari 2025 veranderen de regels rond de KOR echter. Zo komt de verplichte deelnameperiode van drie jaar te vervallen. Check voor alle veranderingen de site van de Belastingdienst.
  • Je kunt door extra inkomsten wel in een hogere belastingschijf vallen. Over een deel van je extra inkomen zul je in dat geval meer belasting betalen.

De uitdaging aangaan

Veel gepensioneerden voelen zich nog heel fit en gezond en willen graag een nieuwe uitdaging aangaan. Ze stappen voor een inschrijving naar de Kamer van Koophandel en beginnen bijvoorbeeld een (online) winkel.

Ondernemen is risico’s nemen. Een voordeel is dat gepensioneerde ondernemers altijd een basisinkomen hebben, in de vorm van een AOW-uitkering plus een eventueel aanvullend pensioen. Een ander voordeel is dat ze onbeperkt mogen bijverdienen.

Op fiscaal gebied zijn er allerlei haken en ogen en het is handig om je heel goed te informeren voordat je de eerste stappen op het gebied van ondernemen zet.

Peter Westhof, Bankenvergelijking.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.