Vier manieren voor een dga om zijn pensioen te regelen
22 april 2022 12:02
Tot 1 juli 2017 kon een directeur-grootaandeelhouder (dga) zijn oudedagsvoorziening via een aparte pensioen-bv regelen. Deze regeling werd echter door voormalig staatssecretaris Wiebes van Financiën afgeschaft. Hoe kan de dga nu voor zijn pensioen zorgen? Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door een eigen pensioenverzekering of lijfrenteverzekering aan te schaffen, of door kapitaal op te bouwen binnen zijn bv of privé.
Als u over een aandelenbelang in een onderneming beschikt, minimaal zo’n 5%, wordt u door de fiscus als dga aangemerkt. Tot 1 juli 2017 was het voor de dga mogelijk in eigen beheer een pensioen op te bouwen. Vanwege het fiscale voordeel maakten veel dga’s hier gebruik van. Maar in de praktijk bleek een bv echter vaak door de daling van de rekenrente over onvoldoende liquide middelen te beschikken om de pensioenvoorziening daadwerkelijk uit te kunnen keren en af te kunnen rekenen met de Belastingdienst. Voormalig staatssecretaris Wiebes zette daarom hier een streep onder. Aparte pensioen-bv’s kunnen hierdoor niet meer worden opgericht.
De dga kon tot 1 januari 2020 zijn opgebouwde pensioen premievrij voortzetten, afkopen of omzetten in een oudedagsverplichting.
1. Lijfrentepolis afsluiten
Om zijn oudedagsvoorziening aan te vullen, kan de dga nu een lijfrente afsluiten bij een bank, verzekeraar of beleggingsinstelling. Dit gebeurt in box 1. De premie moet vanuit het netto-inkomen gestort worden en is fiscaal aftrekbaar. Bij overlijden ontvangen de nabestaanden een uitkering. Via een hulpmiddel van de Belastingdienst berekent u hoeveel betaalde lijfrentepremies en inleg u maximaal mag aftrekken in uw belastingaangifte.
2. Opbouwen via pensioenverzekeraar
Ook kan u als dga via de bv een pensioenregeling afsluiten bij een verzekeraar. Dan moeten er vaste afspraken gemaakt worden voor de premiebetaling, eventueel aanvullend nabestaandenpensioen en premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid.
Er wordt een pensioenkapitaal opgebouwd aan de hand van de premie-inleg en op de pensioendatum is de dga verplicht van dit kapitaal een levenslang pensioen aan te kopen. De uitkering stopt na overlijden van de dga en eventuele partner. Voordeel van pensioenverzekering is dat alle risico’s, zoals arbeidsongeschiktheid, in één keer worden afgedekt.
Tussen pensioen en lijfrente bestaan overeenkomsten, maar ook verschillen. Eén van de verschillen is dat een pensioenuitkering altijd levenslang moet zijn, terwijl een lijfrente-uitkering ook tijdelijk mag zijn.
3. Privévermogen opbouwen in box 3
De dga kan in privévermogen opbouwen in box 3 door te sparen en/of te beleggen.
Een nadeel hiervan is dat er een vermogensrendementsheffing betaald moet worden. De belastingheffing is vaak al hoger dan de rente op de spaarrekening, de jaarlijkse inflatie daar nog buiten gelaten. De Belastingdienst onderzoekt momenteel wel de gevolgen van een uitspraak van de Hoge Raad over deze kwestie.
Het voordeel is dat het geld flexibel is op te nemen, zonder voorwaarden.
4. Pensioen opbouwen via bv
Hiermee spaart of belegt u in uw vennootschap. De meeste ondernemers kiezen er bij deze variant voor om de holding als pensioen-bv te gebruiken en niet de werkmaatschappij.
Wanneer u een bepaald gedeelte van de winst aan de pensioenpot doteert, dan is er over dit gedeelte van de winst geen vennootschaps- of dividendbelasting verschuldigd. Dit levert een besparing op van ongeveer 40%.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.