Verwachting 2022: Debiteurenbeheer wordt belangrijker

16 december 2021 11:37

Verwachting 2022: Debiteurenbeheer wordt belangrijker

De afgelopen maanden stijgen de faillissementen. In november dit jaar waren het er 166, het hoogste aantal dat het CBS in 2021 per maand registreerde. Voor de bedrijven over wie faillissement uitgesproken is, is dit erg vervelend. Maar ook voor bedrijven die nog rekeningen uit hadden staan, kan dit hard aankomen. Andere bedrijven kunnen in een faillissement van een bedrijf meegezogen worden. Door hun eigen debiteurenbeheer op orde te hebben, kan dit risico beperkt worden.

Debiteurenbeheer in 2022 wordt belangrijker

De stijging in faillissementen van november wordt mede geweten aan het beëindigen van de loonsteun in oktober - welke overigens weer opnieuw is ingevoerd sinds de strengere maatregelen. Sinds de coronacrisis zijn er over het algemeen betrekkelijk weinig faillissementen. De steunmaatregelen van de overheid zouden een oorzaak hiervoor kunnen zijn. Mocht deze steun in 2022 echter stoppen, dan zullen naar verwachting meer bedrijven alsnog failliet gaan. Hoe kunnen bedrijven zich hiertegen beschermen? Een debiteurenbeheerder kan er tips over geven.

Creditpartners over debiteurenbeheer in 2022

Creditpartners is een debiteurenbeheerder voor het mkb. Middels een unieke combinatie van software en persoonlijk contact worden facturen gemiddeld 30% sneller betaald. Daarnaast wordt de kredietwaardigheid en de daarbij behorende risico’s dagelijks gecontroleerd. Hierdoor kunnen ondernemers een proactief debiteurenbeheer voeren. Dit verkleint de kans op te lang uitstaande facturen die wellicht nooit meer betaald gaan worden.

Om hoeveel overheidssteun gaat het?

Dat de overheidsteun van invloed is op het aantal faillissementen is aannemelijk hoewel er geen harde cijfers zijn. Om een beeld hiervan te krijgen, kan er naar het steunpakket gekeken worden. Het huidige steunpakket is verlengd tot maart 2022. Hiervoor wordt door de overheid nog eens 4,4 miljard euro uitgetrokken. Er zijn steeds meer geluiden te horen waarbij er gesproken wordt over kunstmatig overeind houden van bedrijven.

Hoe ziet de toekomst voor 2022 in debiteurenbeheer eruit?

Het is moeilijk in deze tijd een prognose te doen voor de toekomst, echter het voorproefje in november van de stijging in faillissementen betekent niet veel goeds voor 2022. Mede door de lange aanhoudende steun, is het de vraag of de markt inmiddels niet veranderd is. Het veranderde consumentengedrag door corona is hier een onzekere factor in. Veel consumenten wenden zich meer tot online aankopen doen, wanneer winkels en bedrijven weer normaal open kunnen in 2022, is het maar de vraag of ook de consument weer teruggaat naar die manier van aankopen doen.

Voorbereidingen die bedrijven kunnen doen

Creditpartners adviseert bedrijven en helpt hen door middel van de door henzelf ontwikkelde debiteurenbeheer software. Door de ervaring met andere mkb bedrijven en doordat zij zelf de software voor de ondernemer inrichten, kunnen verbeteringen waarvan zij uit ervaring weten dat het tot een gezondere financiële staat van het bedrijf leidt, direct doorvoeren. De hoop is dat meer bedrijven uit de faillisementscijfers van november een lering trekken en het komende kwartaal gebruiken om, voor de overheidssteun tot een einde komt, hun eigen debiteurenbeheer op orde te brengen. Hoe minder bedrijven bedragen bij elkaar open hebben staan, des te kleiner de nevenschade van een faillissement zal zijn.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.