Is een mondeling contract geldig?

10 januari 2025 14:54

Is een mondeling contract geldig?

Afspraken worden vaak mondeling gemaakt, maar is een mondeling contract wel bindend? En wat zegt de wet hierover? In deze blog leggen we uit wat de juridische geldigheid van een mondelinge overeenkomst is en wanneer een mondeling contract voor problemen kunnen zorgen.

Wat zegt de wet over een mondelinge overeenkomst?

De Nederlandse wet stelt dat een mondelinge overeenkomst net zo rechtsgeldig is als een schriftelijke overeenkomst. Als je dus een mondelinge afspraak maakt, kan dit juridisch bindend zijn. We hebben het dan over het contractenrecht. Volgens deze wet is een overeenkomst geldig als twee partijen overeenstemming hebben bereikt over de kern van de afspraak. Hierbij wordt geen schriftelijke overeenkomst geëist om de afspraak vast te leggen, tenzij de wet dat specifiek voorschrift.

In sommige gevallen kan het een schriftelijke overeenkomst echter wel vereist zijn:

  • Bij de koop van een huis
  • Bij een arbeidsovereenkomst voor een periode langer dan zes maanden
  • Bij huwelijksvoorwaarden

De voor- en nadelen van een mondelinge afspraak

Hoewel mondelinge afspraken volgens de wet dus in de meeste gevallen rechtsgeldig zijn, is het toch belangrijk om de voor- en nadelen op een rijtje te hebben:

Voordelen

  • Gemak: een mondelinge overeenkomst is vaak sneller en eenvoudiger gemaakt dan een schriftelijke overeenkomst. Hierbij gaat geen tijd verloren aan het opstellen van documenten en het zetten van de handtekeningen.
  • Flexibiliteit: met een mondelinge afspraak kunnen de partijen sneller inspelen op veranderende omstandigheden.

Nadelen

  • Bewijslast: een van de grootste nadelen van een mondelinge overeenkomst is dat het lastig kan zijn om te bewijzen dat de afspraak daadwerkelijk is gemaakt en dat alle betrokken partijen het hiermee eens waren.
  • Interpretatieverschillen: als je een afspraak niet op papier vastlegt, kan het voorkomen dat de betrokken partijen verschillende interpretaties hebben over de gemaakte afspraken. Door afspraken schriftelijk vast te leggen, voorkom je interpretatieverschillen.
  • Onzekerheid bij conflicten: als een geschil ontstaat tussen de partijen, kan het zijn dat complexe juridische procedures ontstaan door bijvoorbeeld interpretatieverschillen.

Hoe kun je een mondelinge overeenkomst bewijzen?

Het kan een uitdaging zijn om een mondelinge overeenkomst te bewijzen. Bij een juridisch geschil moeten de betrokken partijen aantonen dat de afspraak daadwerkelijk is gemaakt. Toch zijn er een aantal manieren waarop je een mondelinge afspraak kunt bewijzen:

  • Getuigenverklaringen: als je een mondelinge overeenkomst maakt, kan het handig zijn om een onafhankelijke persoon hierbij te betrekken. Deze persoon kun je als getuige oproepen tijdens juridische geschillen.
  • E-mails en berichten: correspondentie tussen partijen, zoals e-mails of berichten, kan als indirect bewijs dienen van een mondelinge afspraak.
  • Gedragingen van partijen: de gedragingen van de partijen kunnen ook veel vertellen over de vraag of een overeenkomst bestaat.

Wanneer kunnen mondelinge afspraken voor problemen zorgen?

Hoewel mondelinge overeenkomsten dus geldig zijn, kan het toch voorkomen dat problemen ontstaan als gevolg van deze afspraak.

In zakelijke context

In de zakenwereld kunnen mondelinge overeenkomsten leiden tot misverstanden. Dit kan grote gevolgen hebben voor belangen die op het spel staan. Een ondernemer die bijvoorbeeld een mondelinge prijsafspraak heeft gemaakt met een leverancier kan hier achteraf onenigheid over krijgen met de leverancier. De onenigheid over de afgesproken prijs kan tot een geschil en juridische conflicten leiden.

In arbeidsrelaties

Ook in arbeidsrelaties kunnen mondelinge overeenkomsten voor problemen zorgen. Stel een werkgever heeft met zijn werknemer een mondelinge afspraak gemaakt over loonsverhoging. Als de werkgever achteraf weigert om deze loonsverhoging door te voeren, kan het zijn dat de werknemer zal moeten bewijzen dat de overeenkomst is gemaakt. Een arbeidsjurist kan je in zulke situaties het juiste juridisch advies geven.

Bij particuliere afspraken

Ook in particuliere situaties kan het zijn dat een mondelinge afspraak voor problemen kan zorgen. Wanneer je bijvoorbeeld met een vriend of familielid een afspraak hebt gemaakt over geld dat je hebt geleend, kan een mondelinge afspraak een risico zijn. Zonder schriftelijke overeenkomst kan het zijn dat je de terugbetaling niet krijgt.

Juridisch gezien is een mondelinge afspraak dus geldig in Nederland. Tenzij de wet een specifieke schriftelijke overeenkomst eist, is een mondelinge afspraak bindend. Ga daarom zorgvuldig om met afspraken en zorg dat je mogelijk bewijs verzamelt, mocht je in de toekomst tegen problemen aanlopen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.