Uitstelgedrag op de werkvloer oplossen levert geld en goed gevoel op
22 november 2024 15:30
(Foto: Wijnand Geuze)
“Uitstelgedrag kost bedrijven geld en gezondheid”, zegt Edwin Selij, hypnotherapeut, opleider en oprichter van Hypnose Instituut Nederland. “Dat idee van ‘dat doe ik morgen wel’ gaat immers niet alleen ten koste van onze economie maar ook onze gezondheid.” Wanneer ondernemers echter uitstelgedrag en daarmee lagere efficiëntie en productiviteit weten op te lossen in hun bedrijf, levert dat volgens Selij ‘meer geld en een voldaan, goed gevoel op’.
Uitstelgedrag – zo blijkt uit diverse onderzoeken – levert verhoogde niveaus van stress, angst en zelfs depressie op. En dat leidt weer tot hogere kosten voor de geestelijke gezondheidszorg. “Hoog tijd dus om dit aan te pakken”, zegt Selij.
Productiviteitsverlies van 25 procent per werkdag
“Werknemers met uitstelgedrag zijn minder productief en minder efficiënt. Dat heeft direct invloed op de economische output van bedrijven en de sfeer in het bedrijf.” Volgens onderzoek kan dit gedrag op de werkplek leiden tot aanzienlijk productiviteitsverlies, tot wel 25 procent van de werkdag voor sommige werknemers.
Nadelen van uitstelgedrag in bedrijfsleven
“Wanneer mensen taken of beslissingen voor zich uitschuiven, brengt dat aanzienlijke kosten met zich mee voor bedrijven en onze samenleving”, licht Selij toe. Sommige economen suggereren dat als uitstelgedrag met 10 procent zou worden verminderd, dit kan leiden tot een BBP-stijging van 1 a 2 procent.
“En het levert stress op bij medewerkers”, zegt de directeur van het HIN. In Europa wordt geschat dat uitstelgedrag jaarlijks tot 10 miljard euro extra aan gezondheidsuitgaven leidt.*
Bovendien ondervindt de omgeving van een werknemer met uitstelgedrag daar vervelende gevolgen van. “Iedereen kan taken voor zich uitschuiven af en toe; of dat nu een leidinggevende is, een manager of een conciërge. Waar het om gaat is dat je ontdekt waarom je dat gedrag doet.”
Projectvertragingen
Taken laten liggen of voor zich uitschuiven zorgt voor economische verliezen door verminderde productiviteit en projectvertragingen. “Hoe vaak lezen we wel niet van bouwprojecten die weer uitgesteld zijn?”, zegt Selij, die in zijn jonge jaren ook in de bouw werkte. “Het vervelende is dat dit gedrag de gezondheidszorgkosten laat stijgen, want mensen hebben er ook last van op mentaal en fysiek vlak.”
Productiever, efficiënter en vrolijker
Het belemmert – vooral onder studenten - educatieve vooruitgang en vermindert sociale participatie. “Het is cruciaal om dit op te lossen, zeker wanneer we een gezondere en productievere samenleving willen bevorderen.” Selij besluit: “Zo’n 80 procent van onze cursisten ervaart verbetering. En naarmate zij verder in de opleiding gaan, verhoogt hun productiviteit en efficiëntie aanzienlijk. En het worden vrolijkere mensen.”
Gratis webinar om uitstelgedrag op te lossen
Op 25 november om 20.00 uur geeft Edwin Selij een gratis webinar over uitstelgedrag. Voor meer informatie: Hypnose Instituut Nederland
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.