Trump's beleidsagenda: beleggers bereiden zich voor op volatiliteit

18 februari 2025 16:37

Trump's beleidsagenda: beleggers bereiden zich voor op volatiliteit

Bijna een maand is Donald Trump de 47ste president van de Verenigde Staten. De invloed van zijn regering en zijn voortvarende beleidsagenda is nu al voelbaar op de financiële markten. In deze analyse blikt Nathan Civile Head of Representative Office  Nederland van beleggingsplatform Freedom24 op de veranderingen in het handelsbeleid van Trump en de mogelijke gevolgen voor de markt. Hij bespreekt tevens Trumps uitspraken en speculaties over het toevoegen van Groenland en Canada aan de VS en de gevolgen voor de financiële markten.

Handelsbeleid

Vanaf de start van zijn nieuwe regeringstermijn houdt president Trump een agenda vast die zich richt op bescherming van de Amerikaanse industrie. Voorgestelde handelsmaatregelen zoals het herinvoeren of uitbreiden van tarieven op importen uit China, het heronderhandelen van handelsakkoorden of het terugtrekken uit bestaande overeenkomsten kunnen op korte termijn zorgen voor volatiliteit op de aandelen-, valuta- en grondstoffenmarkt.

Concreet betekent dit voor industrieën zoals de maakindustrie, technologie en landbouw dat heffingen op halfgeleiders of elektronica technologiebedrijven kunnen schaden. Ze zijn immers afhankelijk van wereldwijde toeleveringsketens.  Binnenlandse producenten kunnen mogelijk profiteren van verminderde concurrentie. Voor de landbouw geldt dat ze met vergeldingsheffingen van doen krijgt, wat de export van soja en maïs naar China kan verstoren.

Sectoren zoals hernieuwbare energie, binnenlandse productie en defensie kunnen dan weer profiteren van toegenomen overheidsstimulansen of beschermende maatregelen. Tegelijkertijd kunnen opkomende markten en multinationals het moeilijk krijgen. Dit vraagt om tact bij het investeren in wereldwijde ETF's of buitenlandse aandelen.

Verder beïnvloeden veranderingen in het handelsbeleid vaak de valutamarkten. Een sterkere dollar door tarieven kan de Amerikaanse export schaden, maar zal bedrijven die zich richten op de binnenlandse markt ten goede komen.

Beleggingsstrategie

Ook retailbeleggers moeten rekening houden met toegenomen volatiliteit in een periode van beleidsaankondigingen en onderhandelingen. Diversificatiestrategieën worden bijzonder belangrijk, alsookgebruik maken van tools zoals valuta-afgedekte fondsen om internationale investeringen te beheren.

Groenland en Canada: Nieuwe Staten van de VS?

Naast zijn handelsbeleid deed Trump ook controversiële uitspraken over het inlijven van Groenland en Canada bij de Verenigde Staten. Trump heeft aangegeven dat hij Groenland wil kopen om de grondstoffen en de strategische plek en Canada wil toevoegen als de 51ste staat.  Deze uitspraken hebben verstrekkende gevolgen voor de financiële markt.

Geopolitieke spanningen

Deze uitspraken verhogen onvermijdelijk de spanningen met landen zoals Denemarken (dat Groenland bestuurt) en Canada, wat kan leiden tot diplomatieke conflicten. Ook kunnen deze spanningen volatiliteit in markten veroorzaken, vooral in sectoren die afhankelijk zijn van stabiele internationale betrekkingen (bijv. energie, logistiek).

Bovendien kunnen dergelijke uitspraken de weerstand oproepen van de internationale gemeenschap, inclusief de Europese Unie en China. Handelsconflicten kunnen toenemen en wereldwijde toeleveringsketens verstoren.

Canada is een van de grootste economische partners van de VS. Elke discussie over "inlijving" kan de geloofwaardigheid van handelsakkoorden zoals de USMCA (het nieuwe NAFTA) ondermijnen, met gevolgen voor veel sectoren.

Investeringsaantrekkelijkheid van de VS en economische voordelen

Hoewel er geen concreet vooruitzicht is op annexatie, leiden uitspraken over de uitbreiding van het Amerikaanse grondgebied tot speculaties over de economische macht van het land.  Dit zou de Amerikaanse dollar op korte termijn kunnen versterken, maar ook de onzekerheid onder buitenlandse investeerders vergroten. Bovendien kunnen bij daadwerkelijke annexatie internationale sancties onvermijdelijk zijn en worden gezien als een agressieve daad, met naast sancties, verminderde geloofwaardigheid van de VS als gevolg.

Neem daarbij dat Groenland zeldzame aardmetalen bezit, die een sleutelrol spelen in de productie van technologieën zoals AI, hernieuwbare energie en defensie. Dit kan de VS strategisch voordelen opleveren. Tegelijkertijd kunnen beschuldigingen van mogelijke controle over deze hulpbronnen de aandelen van technologiebedrijven en apparatuurfabrikanten beïnvloeden.

Conclusie

De beleidsagenda van Trump heeft verstrekkende gevolgen voor de financiële markten en de retailsector. Zijn handelsbeleid leidt tot hogere kosten voor geïmporteerde goederen, wat verschillende sectoren onder druk zet. Veranderingen in het handelsbeleid beïnvloeden eveneens de valutamarkten. Daarnaast zorgen zijn controversiële plannen om Groenland en Canada in te lijven voor geopolitieke onzekerheid, wat de markten kan beïnvloeden. Beleggers en bedrijven moeten zich voorbereiden op een periode van volatiliteit, schommelingen en strategische aanpassingen om de uitdagingen van Trumps beleid het hoofd te bieden.

* Deze publicatie is uitsluitend voor informatieve doeleinden en vormt geen financieel advies. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Beleggers dienen hun eigen onderzoek te doen en onafhankelijk financieel advies in te winnen voordat zij investeringsbeslissingen nemen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.