Transport – Dit keer doen we het anders!

19 december 2022 13:08

Transport – Dit keer doen we het anders!

Gelukkig is niet alleen de natuur cyclisch, maar ons gedrag ook. Ooit is de auto uitgevonden, niet zozeer omdat men een sneller paard wilde, maar omdat de uitwerpselen van ons ‘trouwe ros’ de stad New York en haar inwoners tot wanhoop dreef. Tenminste, dit is een veelgehoorde anekdote waar ongetwijfeld een kern van waarheid in zit. Als oplossing zag men toen; een auto die op fossiele brandstof kon rijden. Ook de eerste elektrisch aangedreven voertuigen zagen toen het licht. De enorme economische belofte van oliereserves maakte aan verdere ontwikkeling van de elektrische variant voortijdig een eind. Een jammerlijke omissie gezien onze huidige behoefte aan zero emissie.

Ruim een eeuw later en doordrongen van de desastreuse gevolgen van het gebruik van fossiele brandstoffen komen we terug op deze keuze. Hoewel er nu wél sterk wordt ingezet op elektrische mobiliteit, is dit zeker nog een uitdaging afhankelijk van het type voertuig en de logistieke dynamiek: Zo vragen personenauto’s een ander laadregime dan zwaar vervoer zoals vrachtwagens en schepen. In combinatie met de huidige netcongestie vraagt het laden van zwaar vervoer om slimme decentrale energiesystemen, die productie, opslag, conversie en consumptie efficiënt combineren. Afhankelijk van de lokale situatie kan het type groene brandstof daardoor nog vele vormen aannemen van elektrisch, waterstof-elektrisch (brandstofcel) tot het verbranden van waterstof, methanol of biobrandstoffen.

Kiemt is daarom dagelijks bezig om initiatieven te faciliteren, die deze ontwikkeling een boost geven door innovaties, kennis en partijen aan elkaar te koppelen tot waardenketens. Door hierbij onder andere gebruik te maken van Connectr Shared Facilities kunnen deze nieuwe ketens getest en gedemonstreerd worden, zodat marktintroductie en opschaling kunnen worden versneld. Wat de dominante groene brandstofvariant ook gaat worden, deze keer gaan we er zeker op vooruit. Terug naar ons ‘trouwe ros’ is anno 2022 geen optie meer. «

Jochem Garthoff
Programmamanager Energietransitie
Kiemt
www.kiemt.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.