Strengere eisen voor buitenlucht, terwijl binnenlucht (vaak schadelijker) achterblijft

8 januari 2025 14:06

Strengere eisen voor buitenlucht, terwijl binnenlucht (vaak schadelijker) achterblijft

Luchtverontreiniging vormt het grootste milieurisico voor onze gezondheid. Jaarlijks overlijden in Europa ongeveer 300.000 mensen vroegtijdig door het inademen van vervuilde lucht. De Europese Unie heeft daarom besloten de luchtkwaliteitseisen aan te scherpen. Een broodnodige stap richting schonere lucht en een betere gezondheid, maar wel eentje met kanttekeningen.

In 2030 moeten de concentraties fijnstof (PM2,5 en PM10) en stikstofdioxide (NO2) in de buitenlucht significant lager zijn. De nieuwe Europese eisen voor luchtkwaliteit komen dichter in de buurt van de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Toch rijst de vraag: waarom richt alle aandacht zich op de buitenlucht, terwijl we de meeste tijd binnenshuis – zoals op ons werk – doorbrengen?

De luchtkwaliteit van de meeste fabrieken en magazijnen is tot 100 keer zo vervuild als buitenlucht. Ook in jouw bedrijf hebben je medewerkers te maken met stof, ook al denk je misschien van niet. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Chemische dampen die vrijkomen uit schoonmaakmiddelen, verf, en lijm
  • Schadelijke stoffen die vrijkomen door het verwarmen of verbranden van materialen
  • Lasrook, kwartsstof en nikkelstof die vrijkomen bij werkprocessen
  • Uitlaatgassen van verkeer in de buurt die naar binnen worden geblazen en daar blijven hangen
  • Schimmels en bacteriën

Maar ook door het werken met heftrucks, kartonnen dozen en pallets komen schadelijke stofdeeltjes in de lucht terecht.

Wet- en regelgeving over de luchtkwaliteit in binnenruimten loopt ver achter

Terwijl de kwaliteitsnormen voor buitenlucht steeds strikter worden, lijkt de lucht in binnenruimten een vergeten terrein. De wettelijke limieten voor binnenlucht liggen namelijk aanzienlijk hoger dan voor de buitenlucht. Op je werk adem je dan ook 20 tot 100 keer meer schadelijke stofdeeltjes in dan de WHO aanbeveelt voor de buitenlucht. Ondertussen zorgt die ‘onzichtbare’ factor wel voor een slechtere gezondheid én verminderde concentratie en productiviteit.

Dit betekent dat ondernemers zelf aan zet zijn om de luchtkwaliteit in hun bedrijf aan te pakken

Toch zien we dat nog te weinig bedrijven hier actief mee bezig zijn. Dus wat houdt ons tegen? Waarom investeren we duizenden euro’s in zaken als technologie, digitalisering en innovatie? In efficiëntie en duurzaamheid - maar laten we een basale behoefte als gezonde lucht links liggen?

Is het makkelijker om weg te kijken en de status quo te accepteren? Of zijn we onwetend en is het een gebrek aan kennis? Missen we handvatten om aan de slag te gaan? Of schrikt de mogelijke investering ons af?

Wat als we onze luchtkwaliteit gaan bekijken als een fundamentele levensbehoefte? Wat betekent dat voor onze gezondheid? Voor je bedrijf?

Een grote vraag natuurlijk, die we graag kleiner – en vooral ook praktisch – maken.

binnenlucht

De eerste stap naar gezonde, zuivere lucht begint bij informatie:

  • Doe onderzoek naar schadelijke stoffen op jouw werkplek

Welke stofdeeltjes zijn er te vinden in jouw bedrijf en hoe gevaarlijk zijn ze? Met andere woorden: wat ademen jij en je medewerkers eigenlijk in elke dag en welke gezondheidsrisico’s loop je daardoor? Op de blog van Zehnder Clean Air Solutions vind je allerlei artikelen die je hierbij kunnen helpen.

  • Laat je luchtkwaliteit meten

Hoe hoog is de concentratie stofdeeltjes op je werkplek? Hoeveel lager moet dit zijn om te kunnen spreken van gezonde lucht? Ook voor een luchtkwaliteitsmeting en advies kun je bij Zehnder Clean Air Solutions terecht.

  • Verdiep je in industriële luchtzuiveringssystemen

Mechanische ventilatie is vaak onvoldoende om onze gezondheid te beschermen tegen vervuilde lucht. Luchtzuiveringssystemen zijn een goede aanvulling. Maar wat is het verschil precies? En wat voor voordelen hebben luchtzuiveringssystemen nog meer? Dat lees je hier.

Zet vandaag nog je eerste stappen

Je kan natuurlijk wachten totdat de wetgeving verandert. Maar elke dag dat je geen aandacht besteedt aan de luchtkwaliteit in je bedrijf, is een dag waarop jij en je medewerkers blootgesteld worden aan schadelijke stoffen. De gevolgen hiervan zijn soms jaren later pas merkbaar. Het nemen van maatregelen, hoe klein ook, is daarom altijd beter dan wachten. Je medewerkers, bedrijf en gezin zullen je dankbaar zijn.

Naar alle berichten van Zehnder Clean Air Solutions terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.