Simon & Schuster neemt Nederlandse uitgeverij Veen Bosch & Keuning over

7 mei 2024 09:47

Simon & Schuster neemt Nederlandse uitgeverij Veen Bosch & Keuning over

Internationale ambities worden met partnership kracht bijgezet

New York / Amsterdam, maandag 6 mei 2024 – Simon & Schuster (S&S) en Veen Bosch & Keuning (VBK) maken vandaag een overeenkomst bekend. VBK, de grootste uitgever van Nederland, wordt onderdeel van het internationaal gerenommeerde S&S.

Het betreft alle uitgeverijen van VBK in Nederland en België, evenals zusterbedrijven Thinium en Bookchoice. VBK vindt in S&S een strategische partner om langgekoesterde internationale ambities, met behoud van autonomie, te realiseren. Er zijn geen details over de transactie bekendgemaakt.

De afgelopen jaren is VBK uitgegroeid tot de grootste boekenuitgeverij van Nederland, met een vooraanstaande collectie titels en een portfolio van veelgelezen, gerenommeerde Nederlandstalige en internationale schrijvers. S&S, dat dit jaar zijn 100ste verjaardag viert, heeft ongeveer 1.700 medewerkers en geeft jaarlijks 1.300 titels uit in meer dan 200 landen.

Via het uitgebreide internationale netwerk van S&S, met uitgeverijen in onder andere de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Australië en India, krijgen schrijvers betere mogelijkheden om hun werk uit te geven buiten het Nederlandse taalgebied. VBK behoudt de zelfstandigheid: het bedrijf blijft autonoom opereren en beslissingsbevoegd om titels uit te geven. Geneviève Waldmann, algemeen directeur van VBK, blijft eindverantwoordelijk en zal zich bij het managementteam van S&S voegen.

VBK vindt in S&S een gelijkgezinde partij op het vlak van innovatie. De schaal waarop S&S opereert, biedt aanzienlijke groeikansen voor VBK op het gebied van onder andere technologie, productie en distributie. De bedrijven hebben een gezamenlijke ambitie om het werk van Nederlandstalige auteurs wereldwijd naar onontgonnen marktsegmenten te brengen.

S&S neemt voor het eerst een niet-Engelstalige uitgeverij over en zet daarmee de ambitie voor een groter afzetbereik in belangrijke regio’s kracht bij. De samenwerking met VBK betekent voor S&S dat het betere toegang krijgt tot de Nederlandse en Europese markt. De bedrijven willen samenwerken aan betere verkoop, productie en distributie van titels in Europa en zullen meer titels van S&S lokaal uitgeven.

“Wij willen onze schrijvers graag een groter en internationaal platform bieden. Door onderdeel te worden van S&S, kunnen wij deze ambitie en ons streven naar verdere digitalisering en innovatie uitbouwen. S&S en VBK zijn een perfecte match. Beide uitgeverijen, die geleid worden door ervaren uitgevers, bestaan ruim een eeuw en bedienen een breed portfolio aan schrijvers. Creativiteit en ondernemerschap zijn gedeelde kernwaarden, die ook tot uiting komen in de organisatiecultuur. Auteurs werken in kleine teams met betrokken redacteuren en medewerkers”, aldus Geneviève Waldmann, algemeen directeur van VBK.

Jonathan Karp, CEO van S&S, voegt hieraan toe: “In de gesprekken met VBK over een mogelijke samenwerking viel ons meteen op dat we als uitgevers dezelfde waarden hebben en er eenzelfde manier van werken op nahouden. Wij hebben groot vertrouwen dat VBK, onder leiding van Geneviève, zal blijven floreren. Ons gezamenlijke doel is om, in een toenemend internationale uitgeefsector, het publiek voor onze auteurs en hun boeken uit te breiden. Wij zijn bijzonder enthousiast over de groeimogelijkheden van VBK. Het zal zijn onafhankelijkheid behouden en opereren als een autonome divisie binnen ons bedrijf. Ik kijk ernaar uit om alle VBK-collega’s te verwelkomen.”

VBK, Thinium en Bookchoice blijven Nederlandse ondernemingen, gevestigd in Amsterdam, Utrecht, Weesp en Antwerpen. Alle medewerkers van de groep, de uitgeverijen en zusterbedrijven gaan mee in de overname. S&S is er sterk van overtuigd dat een uitgeverij de beste successen kan boeken wanneer er een cultuur van betrokkenheid en verantwoordelijkheid onder medewerkers bestaat. Alle collega’s van VBK wordt de mogelijkheid geboden om toe te treden tot het broad based ownership-programma van S&S, waarmee zij in de successen van het bedrijf zullen delen.

De transactie is onderworpen aan de gebruikelijke voorwaarden, waaronder een beoordeling door mededingingsautoriteiten.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.