‘Schrap eigen risico fysiotherapie in strijd tegen artrosepandemie’

3 oktober 2024 08:56

‘Schrap eigen risico fysiotherapie in strijd tegen artrosepandemie’

Zorgverzekeraars doen en er verstandig aan om het komend jaar het eigen risico te schrappen voor fysio- en oefentherapie bij artrose. Als patiënten niet meer zelf bij hoeven bij te betalen, wordt de drempel verlaagd om sneller de stap te maken naar bewezen behandeling bij de fysiotherapeut. Deze maatregel voorkomt dat patiënten vroegtijdig arbeidsongeschikt raken of door ziekteverzuim vaak thuis zitten. Dit heeft verstrekkende gevolgen heeft voor de arbeidsmarkt en economie. Bovendien wordt met het tijdig inzetten van fysiotherapie kostbare en ingrijpende ingrepen zoals het plaatsen van een kunstknie zo lang mogelijk uitgesteld.

Deze oproep doet de landelijke keten TopzorgGroep vandaag in een brief aan de vaste Kamercommissie VWS. Vorige maand kondigde Salland Zorgverzekeringen aan het eigen risico te schrappen voor de behandeling van artrose.

Met de vergrijzing van de bevolking en de steeds krapper wordende arbeidsmarkt, wordt het belang van een adequate aanpak van slijtageklachten steeds duidelijker. Artrose is de meest voorkomende chronische gewrichtsaandoening in Nederland, met maar liefst 1,5 miljoen patiënten. Een aantal dat naar verwachting zal blijven stijgen. Deze aandoening leidt niet alleen tot aanzienlijke medische kosten, maar heeft ook verstrekkende gevolgen voor de arbeidsmarkt, economie en de samenleving als geheel.

‘Zorgverleners, zoals fysiotherapeuten signaleren dat veel patiënten onvoldoende op de hoogte zijn van hun aandoening en de mogelijke gevolgen daarvan. Hierdoor zoeken zij vaak te lang naar de juiste zorg, wat kan leiden tot onnodige toename van de klachten en te vaak  tot arbeidsuitval en andere participatieproblemen, zoals het stoppen met hobby’s en sporten, stelt Ivo van Loo, algemeen directeur van de TopzorgGroep. ‘Ook het eigen risico is voor veel mensen een drempel om hulp te zoeken. Dat eigen risico staat niet in verhouding tot de kosten voor de maatschappij als de klachten verergeren en ingrijpende behandeling nodig is.’

Zorg kan efficiënter

TopzorgGroep is een snelgroeiende nationale speler met een uniek integraal, multidisciplinair, zorgaanbod. De keten telt inmiddels meer dan 150 vestigingen. TopzorgGroep wordt hierbij sinds 2019 ondersteund door private equity investeerder Capital A (voorheen ABN AMRO Participatiefonds) en qua leningen door de Rabobank. Daarmee zijn de twee grootste banken welke zich bezighouden met de zorg aangehaakt. De visie van TopzorgGroep is dat de zorg in Nederland kostenefficiënter, klantvriendelijker en maatschappelijk zinvoller kan. TopzorgGroep is in feite een zeer vroege invulling en tevens schoolvoorbeeld van het Integrale Zorg Akkoord, wat pas jaren later kwam.

Slijtage (artrose) is een verouderingsaandoening van de gewrichten. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en uiteindelijk verlies van bewegingsvermogen. De aandoening komt het meest voor bij mensen boven de 50 jaar. Maar ook jongere mensen kunnen artrose ontwikkelen. Bijvoorbeeld als gevolg van overbelasting, letsel, of genetische aanleg.

Krapte arbeidsmarkt

Van Loo, die ooit zelf begon als fysiotherapeut: ‘Preventieve maatregelen en zonodig effectieve behandeling door deskundigen, zoals fysio-, ergo- en oefentherapeuten, zijn essentieel om verdere gezondheidsproblemen en uitval van werken of deelname aan hobby’s en sport te voorkomen. We hebben tegenwoordig alle arbeidscapaciteit nodig om de maatschappij fitter, gezonder en gelukkiger te kunnen blijven maken. In de genoemde goedkopere vormen van zorg is een toenemend grote krapte aan arbeidskrachten ontstaan. Enerzijds door het vertrek van werknemers vanwege teveel administratie en te lage beloningen. Anderzijds vanwege de vergrijzing waardoor steeds meer en ingewikkelder klachtenbeelden ontstaan. TopzorgGroep biedt daar duurzame, toekomstbestendige en kosteneffectieve oplossingen voor.’

ZIN vindt fysiotherapie niet zinvol

‘Het is zorgelijk dat het Zorginstituut Nederland (ZIN) onlangs heeft gesteld dat fysiotherapie bij lage rugklachten niet zinvol is, omdat het onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd zou zijn. Gevolg zou kunnen zijn dat zorgverzekeraars dit standpunt omarmen en bezuinigingen doorvoeren op fysiotherapie. Op die manier wordt goedkoop juist duurkoop omdat je het maatschappelijk probleem hierdoor niet oplost. Klachten worden logischerwijs vaak meer chronisch en toenemend ingewikkeld als je er niks aan doet. Daardoor worden de kosten van de daarna benodigde duurdere, ingewikkeldere zorg op langere termijn alleen maar hoger. Of klachten kunnen vaker onomkeerbaar worden, waardoor ze nog meer zouden kunnen leiden tot uitval van werk, hobby’s en sport. Bijna iedereen die wel eens bij een fysiotherapeut is geweest, weet hoe verlichtend dit kan werken. Wereldwijd zijn er honderden studies die aantonen dat fysiotherapie effectief is. De beroepsgroepen in de zorg, zoals fysiotherapeuten, ondersteunen ook de aanpak van bepaalde klachtenbeelden, zoals artrose, door richtlijnen. Ook dat is een essentieel onderdeel van de beoordeling van de stand van wetenschap en praktijk. Iets wat het ZIN vreemd genoeg helaas compleet over het hoofd lijkt te hebben gezien. ZIN hoort de beroepsgroep bij dit soort standpunten te betrekken. En dat is in onvoldoende mate gebeurd, zo blijkt achteraf helaas. Met potentieel desastreuze gevolgen.’

Artrose kost samenleving 3 miljard

De directe medische kosten van slijtage (artrose) bedragen volgens het RIVM in Nederland jaarlijks meer dan 1 miljard euro. Maar de indirecte kosten, zoals productiviteitsverlies, arbeidsverzuim en algehele achteruitgang van gezondheid door de gevolgen ervan, lopen op tot 2 miljard euro per jaar. ‘Door stijve gewrichten en pijn hebben mensen met artrose en andere klachten aan het bewegingsvermogen vaak moeite om hun werkzaamheden, hobby’s en sport uit te voeren, wat hun kwaliteit van leven aantast, maar ook een toenemend grote druk legt op de arbeidsmarkt. Terwijl er toch al toenemend grote tekorten zijn op die arbeidsmarkt’, aldus Van Loo.

Hyaluronzuur

Met het oog op deze groeiende uitdaging pleiten fysiotherapeuten voor een proactief overheidsbeleid dat gericht is op vroegtijdige diagnose en behandeling van artrose. Preventieve maatregelen zoals regelmatige lichaamsbeweging, gewichtsbeheersing, professionele adviezen en tijdige interventies zoals fysiotherapie, kunnen een belangrijke rol spelen in het verminderen van de impact van artrose op de samenleving. Pijn heeft vaak impact op de kwaliteit van leven en arbeidsverzuim. Die pijn kan in ernstige gevallen worden bestreden met bijvoorbeeld hyaluronzuurinjecties en beweging.

Van Loo: ‘Wij pleiten voor een tijdige, geïntegreerde, multidisciplinaire, benadering waarbij vroegtijdige diagnose, effectieve preventie en zonodig behandeling voorop staan. Dit vereist een nauwe samenwerking tussen zorgverleners, beleidsmakers en werkgevers om ervoor te zorgen dat mensen met artrose de best mogelijke zorg en ondersteuning krijgen. In een tijd waarin de arbeidsmarkt krap is en de vergrijzing toeneemt, is het van cruciaal belang dat we iedereen, inclusief mensen met artrose, zo lang mogelijk actief en gezond houden.’

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.