SCHAARSTE: VRIEND OF VIJAND?
5 juli 2022 08:52
Begin juni maakte Tennet bekend dat er een voorlopige stop komt voor nieuwe bedrijven en instanties die een aansluiting willen op het elektriciteitsnetwerk. Ook voor bestaande bedrijven die een zwaardere aansluiting willen, is geen ruimte meer. Voor sommigen kwam dit nieuws misschien als een verrassing. Voor de ingewijden niet. Er is schaarste op het net aan het ontstaan. En onze zuiderburen zijn als eerste aan de beurt. Je zou kunnen denken: dat biedt kansen voor Gelderland. Maar vanuit het bredere perspectief van internationale groei in het algemeen en Health en High Tech innovatie in Nederland in het bijzonder, is dit natuurlijk een slechte zaak.
Voor ons als Novio Tech Campus, met grote plannen voor uitbreiding de komende 10 jaar, zijn deze ontwikkelingen zorgwekkend. Niet alleen de schaarste om energie baart ons zorgen. We willen de komende jaren verschillende nieuwe gebouwen laten ontwikkelen. We krijgen hierbij direct te maken met een schaarste aan grondstoffen en stijgende bouwprijzen. Daar bovenop komt nog de schaarste aan personeel, die niet alleen bij Schiphol voor wachttijden gaat zorgen, maar ook in de bouw. Al deze ontwikkelingen dragen ook nog eens bij aan een hogere inflatie en stijgende rente. Voorwaar een ondernemersklimaat waar niemand op zit te wachten.
Maar bij net als zovelen van u, hebben wij als campus niet de luxe om te kúnnen wachten. De health en high tech sector groeit tegen de klippen op, en heeft simpelweg uitbreidingsruimte nodig. Dit geldt gelukkig nog voor veel sectoren van de Nederlandse economie. Maar onder te huidige omstandigheden proberen om met het bestaande businessmodel door te gaan is wel een stuk lastiger geworden. Er is een herijking nodig. In de ontwikkeling en bouw zal er veel meer gebruik gemaakt moeten worden van circulaire materialen, het liefst nog biobased. Nederland zou in 2050 volledig circulair moeten zijn. De huidige schaarste zou dit proces sterk kunnen versnellen, en dit is goed voor toekomstige generaties.
Op eenzelfde manier zal moeten worden gekeken naar andere productiemethoden in de bouw, waarbij met minder personeel, met behulp van bijvoorbeeld geprefabriceerde bouwsystemen, gebouwen worden gemaakt. Voor de energievoorziening zijn radicaal andere oplossingen nodig. Bedrijven en bedrijvenparken zullen moeten gaan onderzoeken of ze ‘off grid’ kunnen gaan, dus kunnen gaan voorzien in hun eigen opwekking, zonder netaansluiting. Dat dit soort zaken niet van vandaag op morgen voor elkaar komen is duidelijk. Dat we een nieuwe tijd tegemoet gaan, waarin een aantal piketpaaltjes op volstrekt andere plekken wordt geslagen, ook.
Voor de innovatieve ondernemers ontstaan er in deze markt nieuwe kansen. Het is voor het bedrijfsleven zaak om niet bij de pakken te gaan neer zitten en de handen ineen te slaan. We moeten samen werken aan nieuwe oplossingen die ‘future-proof’ zijn en ons minder afhankelijk maken van onze omgeving in binnen- en buitenland. Zo zou deze schaarste wel eens een heel mooi zetje in de rug kunnen worden naar innovaties voor een toekomstbestendige samenleving.
Bert Krikke Managing
Director Novio Tech Campus
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.