Samen stappen maken naar toekomstbestendige bedrijventerreinen

12 april 2022 14:13

Samen stappen maken naar toekomstbestendige bedrijventerreinen

Samen met gevestigde ondernemers maakt gemeente Lingewaard graag stappen naar toekomstbestendige bedrijventerreinen. Accountmanager Bedrijven, Etienne Vermeulen: “gemeente Lingewaard én eigenaren van gronden en bedrijfspanden hebben samen een belang bij een schoon, net en veilig bedrijventerrein. Voor een gemeente is het van belang bestaande ondernemers voor je gemeente te behouden en nieuwe ondernemers naar je gemeente te halen. Voor eigenaren is het van belang om de beleggingswaarde van het bedrijfspand te behouden. Met dat wederzijdse belang komt ook een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Om van daaruit plannen te maken die gezamenlijk tot uitvoering kunnen worden gebracht.”

Op bedrijvenpark Houtakker is een zogenaamde bedrijven investering zone (BIZ) tot stand gekomen. Gevestigde ondernemers maken, veelal in nauwe samenwerking met de gemeente, plannen om het bedrijvenpark representatief te maken en te houden. Zo zijn tuinvakken aangelegd in de openbare ruimte. Voorzitter Stichting BIZ Bedrijvenpark Houtakker, Martien Bulters: “we vonden dat de uitstraling van de openbare ruimte op ons bedrijvenpark toe was aan een impuls. We zijn in gesprek gegaan met Etienne, ons contactpersoon binnen de gemeente, en hebben plannen uitgewerkt. In gesprek met gemeente hebben we onze begroting rond kunnen maken en hebben we tuinvakken aan kunnen leggen op ons bedrijvenpark. En naast de tuinvakken hebben we in overleg met de gemeente wandelpaden over ons bedrijvenpark kunnen realiseren. Zo kan personeel in de pauze een rondje wandelen en het bedrijfspand veilig bereiken, vanaf de bushalte!”

Maar er wordt daarnaast ook samengewerkt aan andere acties die zijn opgenomen in een activiteitenplan die door gevestigde ondernemers is opgesteld. Er zijn AED’s aangeschaft. En er zal gewerkt worden met uniforme huisnummering zodat bedrijfspanden makkelijk gevonden kunnen worden door klanten, leveranciers en hulpdiensten. Deels gefinancierd uit de subsidieregeling Toekomstbestendige Bedrijventerreinen van de provincie Gelderland, is een haalbaarheidsonderzoek en diepteanalyse uitgevoerd om het bedrijvenpark energiepositief te maken. Etienne vervolgt: “planning is om in augustus fase 1 van een warmtenet aan te leggen op dit bedrijvenpark. En de eerstvolgende actie die op de planning staat is realisatie van cameratoezicht. Ook hier zal de samenwerking worden onderschreven in een convenant en is gebruik gemaakt van genoemde subsidieregeling van de provincie. Die subsidieregelingen helpen enorm om sneller acties tot uitvoering te kunnen brengen.”

Martien Bulters: “korte lijntjes werken erg prettig. Zowel tussen onze stichting en gemeente als tussen gemeente en provincie. Om de veiligheid op en rond het bedrijvenpark nog meer te verhogen willen we samen met gemeente, politie en brandweer werken naar een veiligheidskeurmerk. Een veilig bedrijvenpark start met dit gemeenschappelijke doel. Als ondernemers onderling en in een nauwe samenwerking met de gemeente. En straks ook met politie en brandweer.”

“Als gemeente zijn we erg blij met collectieven als deze”, vult Etienne Vermeulen aan. “Op basis van 10 individuele wensen kun je geen plannen maken en budget beschikbaar krijgen. Belang van iedereen is een representatief en veilig bedrijvenpark. Als je daar van uit gaat en alle belanghebbenden bereid zijn daar een stukje verantwoordelijkheid in te nemen, dan kun je samen stappen maken naar een toekomstbestendig bedrijvenpark. We zien dat ook op andere bedrijventerreinen binnen onze gemeente stappen worden gemaakt naar collectieven. We gaan de samenwerking graag aan!” «

www.lingewaard.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.