RIJk Onderwijs: inspelen op een continu veranderende wereld

11 december 2020 12:00

RIJk Onderwijs: inspelen op een continu veranderende wereld

Rijn IJssel is met ruim twintig vestigingen en 150 mbo-opleidingen het Regionale Opleidings Centrum (ROC) van

Arnhem en omgeving. Het onderwijsaanbod sluit aan op de ontwikkelingen en vragen vanuit de arbeidsmarkt.

De b van beroepsonderwijs staat in het spectrum aan opleidingen en cursussen centraal.

Karina Visscher is sinds februari van dit jaar lid van het college van bestuur van Rijn IJssel. De zeer ervaren onderwijsdeskundige is als een vis in het water in haar nieuwe functie als bestuurder. “De wereld verandert razendsnel. Onder invloed van maatschappelijke en technologische ontwikkelingen zoals robotisering veranderen beroepen, verdwijnen ze of krijgen een andere inhoud. Als onderwijsinstituut zijn wij er ons van bewust dat er vanuit het bedrijfsleven en de arbeidsmarkt telkens om nieuwe competenties en skills wordt gevraagd. Het curriculum van ons onderwijs sluit aan op die vraag. Onze onderwijsvisie is RIJk Onderwijs: een samenvoeging van Rijn IJssel en de K van kwaliteit. Met RIJk Onderwijs zetten we de al eerder ingeslagen weg van gepersonaliseerd onderwijs nog verder door, het is aansprekend, samenhangend en eigentijds. Het antwoord op een lerende arbeidsmarkt die essentieel is voor een veerkrachtige regio.”

BUITEN DE LOKALEN

Studenten worden niet alleen binnen, maar ook steeds meer buiten de schoollokalen opgeleid. Karina Visscher: “Daar waar mogelijk sluiten wij met levensechte beroepssituaties aan op de casuïstiek vanuit bedrijven, organisaties en instellingen. In toenemende mate ontwikkelen wij het onderwijs samen met de studenten in een specifieke beroepsomgeving. Onze houding is daar bij naar buiten toe gericht. Als voorbeeld: leerlingen van een aantal van onze opleidingen Zorg & Welzijn zien amper nog een klaslokaal van binnen, maar zijn bijna volledig aanwezig bij een regionale zorginstelling. Ter plekke worden zij begeleid door hun docenten. Het mes snijdt aan twee kanten: zorginstellingen kunnen met vragen of problemen direct bij ons terecht voor een oplossing en onze studenten doen reële ervaring op.” Niet alleen in de zorg is er ruimte voor deze manier van onderwijs. “Nee hoor, er zijn mogelijkheden binnen bijna alle branches. Ik nodig het bedrijfsleven dan ook van harte uit om contact met ons op te nemen om te kijken waar en hoe wij elkaar kunnen versterken.”

SKILLS

Niet alleen goed onderwijs, maar ook skills & vaardigheden worden steeds belangrijker. “Daar besteden wij dan ook steeds meer aandacht aan. Vroeger was een dienstverband van veertig jaar bij een werkgever eerder regel dan uitzondering. Die tijd is voorgoed voorbij. Onze studenten hebben te maken en zullen te maken blijven houden met veranderingen die zich snel opvolgen. Om hen daarop zo goed mogelijk voor te bereiden, leren wij ze

algemene competenties die belangrijk zijn in een kennis, - en netwerksamenleving zoals kritisch denken en reflecteren, de zogenaamde 21 century skills. Het gaat niet om of of maar om en en: een goede mix tussen onderwijs en die eigenschappen die nodig zijn om als mens mee te kunnen blijven komen in de maatschappij.”

STAGES

Covid-19 heeft de nodige invloed gehad op het onderwijs. “Qua digitalisering van ons onderwijs werden we door de pandemie gedwongen om een aantal processen te versnellen, daarin hadden we geen keuze. Een deel van het onderwijs vindt nu online plaats. Het heeft ons ook goede dingen geleerd: de toetsingsmomenten zijn veranderd. Wat leert iemand en hoe kun je dat waarderen in iets anders dan een concrete toets? Die trend zetten we ook in de toekomst door. Een minder prettig aspect van deze periode is het oplopende gebrek aan stageplaatsen. Het vinden van stageplaatsen was altijd al een arbeidsintensief proces, maar de coronacrisis heeft er nog een schep bovenop gedaan. Ondanks de situatie waar we met zijn allen inzitten, hoop ik dat er bedrijven zijn die willen bijdragen aan het opleiden van een nieuwe generatie vakmensen en stageplaatsen beschikbaar willen stellen.”

MAATWERKTRAJECTEN

Rijn IJssel leidt studenten op tot vakmensen, bereidt hen voor op goed burgerschap en eventueel op een mogelijke vervolgopleiding. Daarnaast verzorgt de afdeling Training & Opleiding uiteenlopende bij- en nascholingscursussen en -trainingen in diverse branches. “Wij bieden cursussen en trainingen zowel met open inschrijving (voor individuele medewerkers die zich op een specifiek vlak willen bijscholen) als op maat in overleg met een werkgever voor een groep medewerkers. Met dit aanbod spelen wij in op de behoefte van mensen die al actief zijn op de arbeidsmarkt. Ook voor hen geldt dat zij zich in een snel veranderende omgeving bevinden en op bepaalde vlakken (bij)scholing nodig hebben.”

SAMENWERKING

Samenwerking met partijen uit de regio speelt een belangrijke rol in het beleid. Karina Visscher: “Klopt, we gaan graag de verbinding aan met het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en instellingen. Zo hebben we onlangs samen met arbeidsontwikkelbedrijf Scalabor ‘Ieder Talent Telt’ geïnitieerd. In het kort komt het er op neer dat iemand een jaar lang werkt bij een arbeidsorganisatie en vakgericht onderwijs bij ons volgt om daarna door te stromen naar een baan of een mbo-opleiding. De periode wordt afgerond met een diploma of praktijkverklaring. ‘Ieder Talent Telt’ is bedoeld voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die net iets meer begeleiding en een extra zetje nodig hebben. Het is een kwetsbare groep die wij ook de kans willen bieden zich volledig te ontwikkelen.”

CAMPUS

Rijn IJssel heeft anno nu meer dan twintig locaties in Arnhem, Elst, Dieren, Renkum, Bemmel, Zevenaar, Wageningen, Nijmegen en Ulft. De instelling telt circa 13.500 studenten en 1.400 medewerkers. Momenteel is aan

de Velperweg in Arnhem de bouw van een campus in volle gang. “Op deze campus bieden we straks onderwijs aan studenten van Techniek & ICT, Creatieve Industrie en de Internationale Schakelklas. Daarnaast verhuizen ook alle medewerkers van de stafdiensten en het college van bestuur van Rijn IJssel naar de Velperweg. Wij vinden het belangrijk dat onze leerlingen zich geen nummer voelen en niet ‘verdrinken’ in hele grote gebouwen. Hoewel we op de campus een aantal opleidingen en diensten samenvoegen, waken we er voor dat de kleinschaligheid waar wij om bekend staan, zo veel mogelijk gewaarborgd blijft.” «

RIJN IJSSEL

Informatie via de website:

www.rijnijssel.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.