Remco Coerman: ‘Nederland was ooit een ondernemersland, maar het is nu een werknemersland’

22 april 2025 11:46

Remco Coerman: ‘Nederland was ooit een ondernemersland, maar het is nu een werknemersland’

Ondernemer Remco Coerman is drie jaar geleden van Nederland naar Dubai verhuisd. Hij was en is niet tevreden over het Nederlandse ondernemersklimaat. Hij vindt dat ondernemers in Nederland steeds meer worden tegengewerkt door de overheid. Ze hebben volgens hem te maken met hoge belastingen, bureaucratie en de constante dreiging van veranderende regelgeving. Hij vindt dat Dubai een veel prettiger ondernemersklimaat heeft, met name door het ontbreken van veel regeltjes.

Hoe ben jij begonnen?

“Ik ben van origine accountant. Dat heb ik niet heel lang gedaan. Ik ben vervolgens bedrijven gaan opzetten en dat verkopen. Voordat we naar Dubai vertrokken en kort na onze emigratie heb ik interim-klussen voor de Nederlandse overheid gedaan. Nu help ik ondernemers met het vertrek uit Nederland en het opzetten van hun bedrijf in onder meer Dubai.”

Maar dat doe je waarschijnlijk niet alleen, toch?

“Ik heb nu een team opgebouwd. Het is wel zo dat mensen vaak met mij willen praten. Dus ik doe heel veel gesprekken. Het opzetten van bedrijven doe ik niet zelf. Ik verwijs mensen alleen door. Daar heb ik andere partijen voor, wereldwijd inmiddels.”

Het is een soort consultancybedrijf?

“Dat is het in de loop van de tijd geworden. Ik ben ongeveer een jaar geleden begonnen met video’s over Dubai, Nederland en de emigratie naar Dubai op social media te plaatsen. Toen deed ik nog interim-klussen voor de overheid, maar daar ben ik vrij snel mee gestopt. Er kwamen zoveel aanvragen binnen, dat ik daar inmiddels van kan leven. Ik doe de video's in het Nederlands, Engels en ook in het Duits. Er komen heel veel aanvragen uit het buitenland.”

Je video’s gaan voor een belangrijk deel over de regeltjes in Nederland.

“Ik spreek veel ondernemers met mooie bedrijven. Die hebben dan 30 mensen in dienst, soms nog veel meer. En die worden helemaal tureluurs van al die regels die er zijn. Het Nederlandse personeel heeft ook zo verschrikkelijk veel rechten. Als ondernemer ga je hier kapot aan. De bescherming is extreem. Nederland was ooit een ondernemersland, maar het is nu een werknemersland geworden. Alles draait om het beschermen van je personeel. Dus ik heb op een gegeven moment ook gezegd: we stoppen het mee, want dit heeft geen zin meer. Als je personeel ziek is, ben jij als werkgever verantwoordelijk voor de herintegratie en voor de zorg, waardoor die mensen weer aan de slag gaan. Dat is niet leuk meer. Dat heeft niks met ondernemen te maken. Daarom gaat iedereen weg.”

Nu is het wel één van de beloften van het huidige kabinet om minder regels toch voor ondernemers te maken.

“Dat zeggen ze altijd in de aanloop naar de verkiezingen: we gaan de regeldruk voor ondernemers verminderen. Maar er komen alleen maar regels bij. Het ligt niet aan de ambtenaren. Die doen echt hun best. Het ligt gewoon aan de complexiteit en de hoeveelheid regels. Ik sprak gisteren toevallig een ondernemer die appartementen wilde verbouwen. Op het moment dat hij begon met het renovatieproject kwam er iemand van de overheid kijken. Die zei: ik moet het stilleggen, want er is hier een broedende vogel gevonden. Eén broedende vogel. Dat gaat natuurlijk helemaal nergens meer over.”

Maar ik neem aan dat je in Dubai toch ook wel regels tegenkomt?

“Dat klopt. Regels zijn ook absoluut nodig. Maar je moet geen overbodige regels invoeren. Dat is wat Nederland doet. Als in Dubai een regel niet goed werkt, dan wordt die snel weer teruggedraaid. De lijntjes zijn namelijk veel korter hier. Maar in Nederland gaan we, vanwege ons poldermodel, hierover praten. En als de regel dan niet werkt, dan gaan we wel weer een andere regel bedenken. Dat is wat er nu gebeurt.”

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.