Regeling privégebruik bij auto van de zaak
7 juni 2018 12:14
Wanneer een werknemer over een auto bezit kan dit voordelen met zich meebrengen qua efficiëntie. Immers is een auto vaak sneller om je te verplaatsen tussen afspraken door dan het openbaar vervoer met de nodige vertraging en overstappen. Soms eist een werknemer zelf een auto, omdat dat de voorkeur geniet boven het openbaar vervoer.
Een werkgever kan er dus baat bij hebben om ervoor te zorgen dat werknemers voor werkdoeleinden een auto in bezit hebben. Zo bestaat er dus voor veel werkgevers de optie om werknemers een auto van de zaak te verschaffen. Hier komt echter wel de regeling privégebruik bij kijken. Wij leggen deze regeling voor jou uit.
Wanneer een werknemer in loondienst is en beschikt over een auto van de zaak, dan geldt de regeling privégebruik van de auto van de werkgever. Omdat de werkgever voordeel kan hebben van de auto van de zaak op privégebied, moet de werkgever een zogenaamde bijtelling bij het loon van de werknemer tellen. Dit is ongeveer iets minder dan 1/4 van de prijs van de auto. Deze regeling geldt niet alleen wanneer de auto daadwerkelijk in het bezit is van de werkgever, maar bijvoorbeeld ook wanneer de werkgever de auto voor de werknemer huurt of leaset of wanneer de werknemer zijn eigen auto gebruikt, maar er afgesproken is dat de baas een deel van de kosten die voor werkdoeleinden gemaakt worden terugbetaald. Ditzelfde geldt wanneer de werknemer een privéauto die niet in eigenbezit is (huur of leasen) voor werkdoeleinden wordt gebruikt. Zo zijn er nog een aantal andere situaties voor te stellen wanneer deze regeling geldt.
De hoeveelheid van de bijtelling is afhankelijk van een altijd voorwaarden. Wanneer de werknemer een eigen bijdrage in rekening neemt, dan kan de bijtelling verminderd worden , zelfs tot nul. Ook als de werknemer kan aantonen dat hij of zij niet meer dan 500 privé-kilometers heeft gereden in een kalenderjaar, dan is de bijtelling ook nul.
Naast een auto van de zaak zijn er nog meer regelingen met betrekking tot autogebruik. Soms is het namelijk mogelijk als je nog geen rijbewijs hebt om deze vergoed te krijgen van de werkgever mocht de werkgever krijg willen dat je in een auto kunt rijden. Hierbij kun je denken aan het rijbewijs zelf, het CBR theorie examen en natuurlijk de praktijklessen.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.