RCT Gelderland: Investeer in mensen, techniek en samenwerking

14 december 2021 08:38

RCT Gelderland: Investeer in mensen, techniek en samenwerking

Hoe houden we onze maakindustrie gezond? De arbeidsproductiviteit stijgt nauwelijks en de arbeidsmarktkrapte houdt aan. Bijkomend is er een steeds nijpender tekort aan vitale onderdelen en grondstoffen. De oplossing? Investeren in mensen, techniek en samenwerking.

“Ondernemers hebben allemaal te maken met de vraagstukken die door schaarste ontstaan”, zegt John Schraven. Als RCT innovatiemakelaar voor de regio De Liemers brengt hij vragen in kaart en zoekt hij oplossingen door ondernemers met elkaar in contact te brengen. Hiervoor gebruikt hij zijn eigen netwerk en dat van zijn collega-innovatiemakelaars, zodat er een groot scala van mogelijkheden beschikbaar is. Daarnaast is Schraven betrokken bij het opzetten van lokale en regionale evenementen waar ondernemers, wetenschappers, opleiders en studenten elkaar ontmoeten en van gedachten wisselen. Over de vraag hoe we onze maakindustrie gezond houden wisselt Schraven van gedachten met Onderwijsmakelaar Harald Wiggers en Erwin Hissink, CEO bij Kinkelder.

Schraven komt dagelijks bij ondernemers over de vloer. “Ik zie en hoor voortdurend dat bedrijven te maken hebben met een gebrek aan arbeidskrachten en grondstoffen. Dit roept voor hen innovatievraagstukken op als: moet ik investeren in technologie? Welke technologie? En hoe doe ik dat?”

In eigen hand

We hebben niet alles, maar wel veel in eigen hand vinden ze alle drie. Het wereldwijde grondstoffenprobleem lossen we alleen niet op. Anders ligt het met het tekort aan vitale onderdelen, zoals de broodnodige chips, want die kunnen we zelf maken. Schraven: “We hebben veel maakwerk uitbesteed naar Azië. Dit wordt steeds vaker weer teruggehaald naar Europa, het zogenaamde re-shoren. Het betekent dat ondernemers terdege afwegen wat er wel en niet wereldwijd wordt uitbesteed. Als we zelf dingen fabriceren op landelijk, regionaal en lokaal niveau voorkomen we kwetsbaarheden in de aanvoer en de productie. Bovendien behouden en genereren we er zelf kennis en werkgelegenheid mee.”

“De kennis en de middelen hebben we, maar niet de mensen. Althans niet genoeg mensen met de juiste kennis op de juiste plek”, vervolgt Schraven. Hij betoogt dat we als maatschappij over een breed front moeten investeren om deze structurele ‘mismatch’ te bestrijden. “Het is belangrijk dat we investeren in (technische) scholing én in slimme oplossingen op het gebied van digitalisering, automatisering en robotisering. Door intensieve en transparante samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers is hier nog veel winst te behalen.”

Actief werven

Kinkelder ervaart de geschetste personeelskrapte aan den lijve. Hissink: “We hebben al lang moeite goede vakmensen te vinden en het probleem groeit. We hebben 17 langdurig onvervulbare vacatures. Het personeelstekort beperkt ons in de uitbreiding van de productiecapaciteit. Het Werkbedrijf, het beroepsonderwijs en de uitzendbureaus kunnen niet voldoen aan onze vraag. Toch moeten we handelen.”

Het is inspirerend hoe Kinkelder hier oplossingen voor zoekt en vindt: “We schakelen nu actief ons personeel in om in hun omgeving te werven. Wie iemand werft krijgt een bonus en wie bij ons komt werken ook. Daarnaast bieden we onze mensen extra faciliteiten, zoals een tweejaarlijkse gratis gezondheidscheck en gratis sporten. En het maakt niet uit of iemand bij ons binnenkomt met een lbo, mbo of hbo papiertje of zonder. Iedereen die gemotiveerd is bieden wij een kans in ons bedrijf. Vakkennis brengen we de mensen zelf wel bij. We zetten nu stappen om een Kinkelder Academy op te richten om de interne opleiding ook serieus van de grond te tillen.”

Voor de langere termijn zet Kinkelder in op de verbinding met scholen. “We willen laten zien hoe gaaf techniek is en nodigen regelmatig achtste groepen van het basisonderwijs en middelbare schoolklassen uit. We laten zien wat we doen en hoe we dat doen. Dat vinden alle kinderen reuze interessant, want ze hebben geen idee wat techniek inhoudt en wat er allemaal gebeurt achter die fabrieksmuren. We willen ermee bereiken dat techniek binnen hun gezichtsveld komt, en dat ze meer dan tot nu toe voor een technische opleiding en een vak in de techniek kiezen straks.”

Andere mindset kweken

Harald Wiggers haakt in: “Kinderen zo jong mogelijk met techniek in aanraking brengen is een goede benadering. Door bijvoorbeeld spelenderwijs dingen te maken op school ontwikkelen ze vaardigheden en interesse. Techniek heeft nog steeds het imago dat het zwaar, vies en slecht betaald werk is. Dit beeld kunnen we alleen corrigeren als we kinderen van jongs af aan structureel laten ervaren hoe veelzijdig techniek is. En we moeten ook de opvoeders daarin meenemen.” “Sowieso is in breder verband nauwe samenwerking tussen onderwijs, overheid en ondernemers cruciaal”, stelt Wiggers. “We moeten weg van de aanbodgerichtheid en uitgaan van de vraag. Inzetten op samenwerking en het delen van inzichten en kennis. Dat vereist een andere mindset en dat is een zaak van lange adem. Er zijn geen ‘quick fixes’.”

Initiatieven

Digitalisering, automatisering en robotisering kunnen een grote rol spelen in het op peil houden en op een hoger niveau brengen van de arbeidsproductiviteit. Dat vraagt echter wel om forse investeringen in tijd, geld, middelen en mensen. Kinkelder is blij met elk initiatief vanuit het onderwijs en de overheid, maar heeft ervoor gekozen ook zelf mensen op te leiden, zoals inmiddels veel bedrijven doen. House of IT is een van de initiatieven die, in samenwerking tussen onderwijs, overheid en ondernemers, digitale techniek opnieuw op de kaart willen zetten. “Prima dat ondernemers eigen initiatieven, zoals de Kinkelder Academy, starten en zo hun bijdrage leveren”, zegt Wiggers. “Dergelijke initiatieven met elkaar verbinden zal de impact vergroten, want we moeten het echt samen doen.” 

“Ondernemers zoeken nog vaak alleen naar oplossingen, omdat ze dat gewend zijn en de mogelijkheden voor samenwerking onvoldoende bekend zijn”, aldus John Schraven. “We moeten eraan werken dat het voor ondernemers vanzelfsprekend wordt dat zij zich afvragen ‘doen we wat we doen ook op een slimme manier? Kan het anders, beter? En wie kan daarbij helpen?’ Het loont om voor anderen zichtbaar te maken waar je mee bezig bent.” “Het is nodig de juiste mensen op het juiste moment bijeen te brengen”, zegt Schraven. “En dan vind je samen de wil om dingen ook praktisch waar te maken.” Hij steekt zijn duim op en wijst naar Harald Wiggers en Erwin Hissink. “Samen werkt gewoon beter.”

RCT Gelderland
Stichting RCT Gelderland wordt gerund door ondernemers en gefinancierd door Provincie Gelderland. In alle regio’s zijn innovatiemakelaars actief. Zij bezoeken bedrijven, makelen en schakelen tussen bedrijven, verbinden bedrijven met kennisinstellingen en andere organisaties, denken mee over financiering en bevorderen netwerkvorming tussen bedrijven. Doel: ondersteuning van de Gelderse maakindustrie bij de overgang naar slimmer en duurzamer produceren. Slim, schoon en sociaal. Interesse? Kijk op rctgelderland.nl of neem direct contact op met John Schraven.

RCT Gelderland

John Schraven innovatiemakelaar regio De Liemers
E-mail john@rctgelderland.nl
Tel. 06 - 53 44 90 55

Tekst: Huub Luijten Foto: Jacques Kok

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.