“Nieuwe energie-infrastructuur bouwen vereist aanpassing van regie en uitvoeringsmethodiek”
27 september 2019 16:06
De bakens fundamenteel verzetten, zoals bij de energietransitie, vereist een andere manier van denken en werken. Welke mogelijkheden ziet Jan Schipper, gelet op de energie-infrastructuur en de bijdrage daaraan van A.Hak.
Schipper is opgeleid als natuurkundige en afgestudeerd op het onderwerp ´stadsverwarming´. “Toentertijd een ietwat exotisch onderwerp, maar op dit moment ‘hot’, want een van de belangrijke alternatieven voor energieopwekking uit fossiele brandstoffen.” Energie en de strategie welke energiebronnen je waar en op welke wijze het best in kunt zetten hebben al jaren de aandacht in zijn werkzame leven, maar ook thuis.
Bij A.Hak is Schipper, zoon van een wegenbouwer, terechtgekomen in een warm nest met veel aandacht voor goede werkomstandigheden, specialistisch vakmanschap en innovatie. Als directeur business development geeft hij mede inhoud aan een stevige ambitie: de toegevoegde waarde van A.Hak definiëren bij de huidige energietransitie.
“Focus ligt op waar we bewezen goed in zijn, de ondergrondse infrastructuur en de bovengrondse installaties. Door de energietransitie verandert deze markt in rap tempo. Bestaande partijen krijgen nieuwe rollen en er komen partijen bij, waardoor er veel beweging is.”
De energietransitie, die als doel heeft de uitstoot van CO₂ fors te reduceren, is voor een bedrijf als A.Hak een uitgelezen kans. “Er zijn keuzes gemaakt en er is een richting bepaald. Met name op drie terreinen kan ons bedrijf een waardevolle bijdrage leveren: de aanleg van warmtenetten in de bebouwde omgeving, de verzwaring van het elektriciteitsnet door aansluiting van wind en zonne-energie, en de integratie van het elektriciteitsnet en het gasnet die veelal zal plaatsvinden op haven- en industrieterreinen. In onze visie zien we stijging van elektra, toenemend opgewekt uit ‘alternatieve’ bronnen als wind en water, maar ook nog steeds een belangrijke plek voor gas. Waarbij gas steeds meer ‘vergroend’ en waterstof voor ons een optie is die verder wordt uitgewerkt.”
“De wijkgerichte aanpak van warmtenetten geeft ons als bedrijf extra kansen, omdat we al sinds de jaren tachtig ervaring hebben met het aanleggen van warmtenetten in de bebouwde en dus de ‘volle’ ondergrond. We hebben daarbij ook ervaring met de aanleg van alle andere infrastructuur die er ligt en zien daarmee kansen om overlast in de straat te beperken voor de bewoners. Er is efficiency (dus kosten besparing) te behalen door werken te combineren of door sleufloze technieken (boringen) toe te passen.”
Regie en uitvoering
Wat de aanleg van warmtenetten betreft, met name stadsverwarming, is A.Hak marktleider in Nederland. “Zeker, maar het is geen reden achterover te leunen, want alles is in beweging. Zo vormt de bestaande wet- en regelgeving in de praktijk knelpunten die een efficiënte aanpak belemmeren.” Schipper doelt hiermee op de aanbestedingsregels. Ze zijn ontworpen om eerlijke en marktconforme afspraken mogelijk te maken, maar vormen nu een rem op de transitie. “Er is schaarste in het vakmanschap en de structuur van aanbesteding leidt tot een versnippering omdat ze samenwerken niet stimuleert of soms zelfs blokkeert. Dat helpt niet om te versnellen.”
Schipper schetst verder: “Gemeenten hebben in de transitieplannen de rol van regisseur gekregen, beginnend met het ontwikkelen van een warmtevisie en het handen en voeten hieraan geven in proefprojecten. De gemeente heeft echter beleidsmakers met geen of beperkte kennis van energietechniek in huis. Dan zijn er nog de verschillende netten, waar het beheer complex is geregeld. De gemeente beheert deze verschillende netten met allemaal eigen netbeheerders die weer samenwerken met eigen aannemers. Daarnaast zijn eigenaren baas over wat er achter de eigen voordeur gebeurd. Probeer dan maar eens centraal regie te voeren en alles op elkaar afgestemd te krijgen.”
Bijkomend is dat er in de bestaande bebouwde omgeving een spaghetti van kabels, leidingen en buizen in de grond ligt die maar deels goed in kaart is gebracht. Werkzaamheden in zo’n omgeving leveren altijd verrassingen op. Het vraagt een bijzondere projectaanpak om tot een snel en goed resultaat te komen.
Anders en beter
Kan het anders en beter? “Ja”, stelt Schipper, “maar dan zijn ingrijpende keuzes onontkoombaar. Het tempo en de schaalgrootte van het bouwen aan een nieuwe energie-infrastructuur kan beduidend omhoog met een andere plan- en werkmethodiek plus de inzet van nieuwe technieken. En dat is noodzakelijk wil de energietransitie slagen.”
A.Hak B.V.
Steenoven 2 – 6
4196 HG Tricht
Telefoon 0345 – 57 92 11
E-mail info@a-hak.nl
Tekst en foto: Huub Luijten
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.