Miscancell ziet toepassingen olifantsgras groeien

12 april 2022 14:13

Miscancell ziet toepassingen olifantsgras groeien

Miscancell verhuisde onlangs van het IKPW-industrieterrein naar een nieuwe locatie aan de Hondiusstraat in Arnhem. Het bedrijf werkt op duurzame wijze aan de valorisatie van miscanthus of olifantsgras. De ambitie is om de productie van olifantsgras het komend jaar te vergroten naar 2000 ton. De medewerkers van Miscancell leveren ook denkkracht op het gebied van duurzame toepassingen van gewassen. Miscancell noemt zich op de nieuwe locatie voluit Miscancell/ Bio Innovation Centre Arnhem.

In de toekomst wil Miscancell haar activiteiten opschalen naar een initiële productieomvang voor de verwerking van maar liefst 40.000 ton miscanthus. Om een verwerkingsunit van deze grootte te kunnen bevoorraden, is er een areaal miscanthus nodig van circa 2500 hectare. Vanwege de logistieke voordelen komt de miscanthus bij voorkeur van dichtbij. Voor de realisatie van deze teelthoeveelheid komt Miscancell dan ook graag in contact met overheden en particuliere grondbezitters die geïnteresseerd zijn in de teelt van miscanthus. Volledige ontzorging op het gebied van aanplant, oogst en afname behoort tot de mogelijkheden.

Emissiebalans

Veel potentiële klanten van Miscancell zien de voordelen van duurzame(re) grondstoffen en producten op de emissiebalans als een absolute ‘must’ om de huidige en toekomstige bedrijfsactiviteiten veilig te stellen. Dat gaat zeker op, nu de regel ‘de vervuiler betaalt’ steeds meer opgeld doet. Dat principe dwingt bedrijven om met een scherp oog naar hun emissiebalans te kijken en zo mogelijk met duurzame grondstoffen te gaan werken.

Directeur technologie van Miscancell Marcel van de Peppel ziet de belangstelling voor olifantsgras dan ook groeien: “We realiseren dit jaar zestig hectare aanplant bij verschillende boeren. Dat is een compliment waard, want ze committeren zich voor langere tijd aan dit product. Volgend jaar starten we een campagne om het areaal aan olifantsgras veel verder te vergroten.”

Biodiversiteit

“En er is nog een reden voor de groeiende belangstelling voor de toepassingen van producten uit olifantsgras”, vervolgt Marcel van de Peppel. “We moeten toe naar een lokale beschikbaarheid van grondstoffen. Dat wordt extra duidelijk nu de olieprijzen omhoog schieten. Olifantsgras helpt mee om daarin te voorzien.”

Miscanthus, of olifantsgras, is een houtachtige grassoort, afkomstig uit Zuid-oost Azië. Hier, in Europa groeit het gewas goed door de temperatuur en hoeveelheid neerslag. Het gewas wordt tot 4 meter hoog en eenmaal geplant kan er zeker 20-25 jaar jaarlijks geoogst worden. Wat dit gewas bijzonder maakt is de hoeveelheid CO₂ dat het opneemt. Miscanthus is een zogeheten C4-gewas en daardoor zeer efficiënt in de vastlegging van CO₂. Het gewas neemt zeker vier keer zoveel CO₂ uit de lucht als bomen. Andere voordelen van het gewas zijn dat het geen onkruidbestrijding of andere bestrijdingsmiddelen nodig heeft. Ook bemesting is niet nodig en irrigatie evenmin. Bovendien is het de ideale schuilplek voor klein wild door de hoogte en dichtheid van het gewas. Uitstekend voor de biodiversiteit dus.

Toepassingen

Bitumen in asfalt kan uitstekend vervangen worden door een alternatief uit olifantsgras dat lignine heet. Dergelijk asfalt noemen de medewerkers van Miscancell Grasfalt®. Het werd al toegepast in het asfalt van een fietspad in Zevenaar, maar ook in een Brummense woonwijk, op een rotonde is Assen, op een industrieterrein in Hattem, op de busbaan op het universiteitsterrein in Twente en de weg naar de universiteit van Nijmegen. Miscancell monitort de toepassingen intensief en is positief over de resultaten. Zelfs onder zware omstandigheden zoals op een busbaan en op een industrieterrein houdt het materiaal zich goed.

Cellulose

Miscancell produceert voorts op een duurzame wijze en bij voorkeur zonder restafval cellulose uit miscanthus ten behoeve van onder andere de papierindustrie. Cellulose is een hoofdbestanddeel van de celwanden van planten. Het is een organische verbinding die de meest voorkomende natuurlijke polymeer is op aarde. Cellulose wordt gebruikt in papier, textiel, verf, filmrolletjes, tandpasta en lijmen zoals behangplaksel. Het werkt in deze producten bijvoorbeeld als bindmiddel. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in verven en zorgt in lijmproducten voor de plakkende werking. De producten cellulose, lignine, xylose en fenolen worden -samengevat- ingezet in de papierindustrie, chemische industrie, bouw, wegenbouw, ‘food & pharma’ en diverse onderdelen van de maakindustrie. Met verschillende partners worden deze producten uitvoerig getest in een realistische setting en waar mogelijk opgeschaald. Daartoe heeft Miscancell kennis en kunde in huis. Met de Hogeschool van Utrecht bestaat al langer een samenwerkingsverband.

Paardenbloem

Miscancell werkt aan meer toepassingen uit de natuur. Zo doet het bedrijf onderzoek naar de ontwikkeling van paardenbloemwortels. Daar zit natuurrubber in. In Rusland wordt die rubber al gebruikt bij de productie van autobanden. De wortels van de Russische paardenbloem zijn – in tegenstelling tot de Nederlandse- klein. Het idee is om de Russische en Nederlandse te kruisen waardoor langere wortels ontstaan en er meer rubber uit gewonnen kan worden. De hoeveelheden lijken nog gering, maar Marcel van de Peppel denkt dat het mogelijk wordt om 750 kilorubber per hectare te produceren.

Waardeketen

Marcel van de Peppel weet dat er nog een weg te gaan is, voordat de toepassingen van miscanthus breed geïmplementeerd worden in de industrie: “Het zijn nieuwe toepassingen. Het gaat om de vorming van een hele nieuwe waardeketen. We zijn ermee aan het experimenteren en dat betekent je nek uitsteken. Twee stappen vooruit en een stap achteruit. Op zich is dat goed. We hebben tijd nodig om de schaalvergroting professioneel te kunnen begeleiden en om anderen in beweging te krijgen.”

Opening

De medewerkers van Miscancell zijn nu nog volop bezig om het nieuwe Bio Innovation Centre Arnhem in te richten. Kennis en faciliteiten om ook andere partijen te helpen verduurzamen zijn daarin volop aanwezig voor geïnteresseerden in samenwerking op het gebied van duurzaamheid. Miscancell is voor hen te bereiken op info@miscancell.nl of via 06-23766691. Als het Bio Innovation Centre Arnhem gereed is, zo tegen de zomer schat Marcel van de Peppel in, dan is voorzien in een feestelijke opening van de bedrijfslocatie.«

Miscancell
Hondiusstraat 28
6827DE Arnhem
Telefoon 0316 - 740 777
E-mail info@miscancell.nl
www.miscancell.nl

Tekst: Paul de Jager // Fotografie: Jacques Kok

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.