Met nieuwe pand is Bumé klaar voor toekomst

11 december 2019 12:05

Met nieuwe pand is Bumé klaar voor toekomst

Bumé Bouw en Onderhoud is helemaal klaar voor de toekomst. Na 43 jaar heeft Aannemingsbedrijf Bumé het vertrouwde Velp ingeruild voor een hypermodern pand in Westervoort aan de andere kant van Velperbroek. Ook de andere vestigingen van Bumé, Bouwonderneming Zevenaar en Bouwonderneming Jager gaan onder de gezamenlijke naam verder en zijn mee verhuisd naar de prachtige nieuwbouw in Westervoort.

Tekst en foto: Dick Leseman

Bumé is al sinds jaar en dag een bekende naam in Velp, Arnhem en omstreken. De vader van de tweeling Frans en Nico Budel begon vanuit zijn schuur het aannemersbedrijf en bouwde het uit tot een bloeiende onderneming met ongeveer twintig werknemers. Begin deze eeuw namen Frans en Nico het stokje over. Na een flinke groei rond 2007 maar zeker ook in de jaren na de bouwcrisis zijn er nu maar liefst 80 mensen in dienst bij Bumé Bouw en Onderhoud. Samen bouwen aan een betere wereld is al sinds de oprichting een belangrijke drijfveer. De directie bestaat nu uit Nico Budel, verantwoordelijk voor de onderhoudstak, Frans Budel, verantwoordelijk voor nieuwbouw en Theo van Baal, directeur bedrijfsvoering.

Werkplaats is kloppend hart

Centraal in het nieuwe pand is de werkplaats gesitueerd. De werkplaats met eigen productie waarmee Bumé zich onderscheidt ten opzichte van een groot deel van de andere aannemers wordt gezien als een belangrijke toegevoegde waarde. “We hebben de architect gevraagd na te denken over een minder gebruikelijke opstelling”, legt Frans Budel uit. “Niet zoals gewoonlijk de kantoren aan de voorkant, daarachter de werkplaats en vervolgens de opslag van materieel en materialen.” Architectenbureau Hurenkamp uit Velp situeerde de werkplaats in het midden van het pand. De diverse opslagruimtes en twee kleinere specialistische werkplaatsen liggen er als een arena omheen gedrapeerd. De kantoren zijn bovenop die opslagruimtes gebouwd en vormen een galerij om de werkplaats heen. Een langgerekte dakkoepel en een compleet glazen pui zorg voor veel lichtinval. “We willen graag laten zien wat we doen. We zijn een open en transparant bedrijf”, vertelt Nico Budel. De busjes kunnen aan drie zijden van het pand bij de verschillende deuren van de voorraad- en opslagruimtes, zodat ze elkaar niet in de weg hoeven te rijden. “Nog een voordeel van deze plek is dat we op alle gebruikelijke bouwlocaties in ons werkgebied de A12 kunnen mijden. Als het een keer flink vast staat op de snelwegen rond Arnhem, kunnen we ook via de binnenwegen naar de plaatsen waar we aan het bouwen of renoveren zijn”, verduidelijkt Theo van Baal. Zo blijft Bumé Bouw en Onderhoud letterlijk bereikbaar; één van de kernwaarden van de bouwonderneming.

Duurzaamheid speerpunt bij nieuwbouw

Naast bereikbaar, wat zich los van de vestigingsplaats laat zien in een no-nonsens houding en een cultuur van open deuren en afspraak is afspraak, is betrokken een belangrijke kernwaarde van Bumé Bouw en Onderhoud. “Wij hebben oog voor de mens en zijn omgeving. ‘Wij investeren in onze opdrachtgevers, in onze medewerkers en in maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, milieu en veiligheid’ staat er letterlijk op de site van Bumé. Bij de nieuwbouw zijn er flinke stappen gemaakt op het gebied van duurzaamheid, erkennen de heren van de directie. “We hebben 143 zonnepanelen op het dak, een warmtepomp, uitsluitend LED-verlichting en we gebruiken alleen maar FSC-hout”, somt Frans Budel op. “We gaan uit van een EPC-waarde van nul”, vult zijn broer Nico aan. “En we zijn volledig van het gas af.” Ze kozen niet de goedkoopste oplossing vanwege het duurzame speerpunt, maar ze vinden het alle drie ‘gaaf’ om op deze manier een bijdrage aan het milieu te doen. Ook Theo van Baal somt een aantal kleine en grote zaken op, zoals dat Bumé geen plastic bekers en roerstaafjes meer gebruikt, dat de afvalscheiding in Westervoort nog beter geregeld is, dat stoelen in de nieuwe inrichting deels van petflessen zijn gemaakt en dat Bumé nu al drie volledig elektrische auto’s inzet. “Dat is nog niet zo eenvoudig. Onze medewerkers nemen de elektrische auto mee naar huis, maar ze zijn voor het laden afhankelijk van een nog te plaatsen openbare laadpaal. Echter, de medewerking die onze werknemers bij verschillende gemeentes ondervinden om in de buurt van hun woonplek een laadmogelijkheid te realiseren, is nog ondermaats. Het besef dat niet iedere gebruiker van een auto ook een eigen oprit heeft, is daar nog niet ingedaald”, verzucht Theo van Baal. “We kunnen gezamenlijk nog iedere dag stappen maken, en dat zullen we dus ook moeten doen”, verduidelijkt Nico Budel.

Thuis voelen

Met het nieuwe pand hoopt Bumé een volgende stap in haar ontwikkeling te zetten en vertrouwt de directie erop dat iedereen zich er thuis voelt; een open en transparante werkplek met een prettige en gemeenschappelijke werksfeer. “We hebben de kantine een prominente plaats in het pand gegeven”, zegt Nico Budel. “Niet een bedompt hok ergens achterin, maar juist centraal uitkijkend over de werkplaats. Bij mooi weer kunnen de deuren naar een ruim balkon open. Het is er goed toeven.” Wij vinden het belangrijk dat het personeel een prettige werkomgeving heeft. “Elke dag met plezier naar het werk, dat staat ons voor ogen”, oppert Frans Budel. “We hebben nog een ruimte vrij en daar zetten we misschien wel wat fitness toestellen neer. Mijn idee is dat onze mensen daar de dag kunnen beginnen onder leiding van een personal trainer. Een half uurtje van ons en een half uurtje van hun en daarna lekker fris aan het werk.” Bumé heeft nu 80 mensen in dienst en verwacht op redelijk korte termijn zo’n 20 tot 25 extra medewerkers nodig te hebben. “We gaan de mensen niet bij andere bedrijven weghalen. Dat is niet onze stijl. Wel denken we dat goed werkgeverschap zich rondpraat en dat we op die manier voldoende goede vakmensen kunnen verwelkomen”, zegt Theo van Baal. “We hebben het goed voor elkaar met dit moderne pand, met de prettige en open werksfeer, onze werkwijze waaronder de digitalisering en ons maatschappelijke beleid op bijvoorbeeld het gebied van duurzaamheid en milieu. Dat allemaal gaat ons helpen om het bestaande personeel te behouden en nieuwe vakmensen aan te trekken. Dichtbij je personeel en klanten en je thuis voelen, daar draait het om.” Familiebedrijf Bumé Bouw en Onderhoud is klaar voor de toekomst. «

Bumé Bouw en Onderhoud

De Smidse 2 6931 KJ Westervoort

Telefoon: 026 – 741 07 41

E-mail: info@bume.nl

www.bume.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.