Mensen zijn geen robots

2 juli 2024 15:02

Mensen zijn geen robots

Op de werkvloer, in sportverenigingen en zelfs in je eigen familie; het blijft lastig voorspellen hoe iemand zal reageren. We zijn immers geen robots en bovendien zijn we niet allemaal uit hetzelfde hout gesneden. Zelf ben ik iemand die graag alles tot in de puntjes voorbereid om vervolgens helemaal los te gaan op het moment dat het erop aankomt. Wanneer ik de vrijheid daarvoor voel, kan ik mijn creativiteit de vrije loop laten en mijzelf niet sparen. Anderen floreren juist bij duidelijke protocollen en zijn niet gediend van verrassingen en improvisatie.

Als interimmer is mijn eerste aanspreekpunt meestal een leidinggevende, overwegend met een marketing- of organisatieachtergrond. In het bedrijfsleven staan zij vaak wat verder af van de echt technische types in hun organisatie. Andersom is er ook afstand en kan er snel onbegrip ontstaan bij de technisch geschoolden voor de voortvarendheid waarmee ideeën worden geopperd of aangepast. Ik zie het vaak, dat de ‘techneuten’ dan de schuld krijgen. Toch is het mijn overtuiging dat de ontsporing, als je het al zo zwaar kunt aanzetten, steeds begint bij de communicatie. Hoe denken betrokkenen over de uitvoerbaarheid van een idee? En de mate van innovatie? Van beide kanten vraagt het veel moeite en inlevingsvermogen om elkaar en elkaars werkwijze te begrijpen en ernaar te handelen.

Interactie

Als verantwoordelijke voor verkoopresultaten – en dat is waar veel leiders zich primair op richten – wil je toch vooral onderscheidend zijn en iets aanpakken zoals nog nooit is gebeurd. En dan komt het aan op waarlijke interactie. Net zoals geen twee klanten hetzelfde reageren, zo verschillen ook medewerkers per rol, discipline of expertise. Zelfs bij een individu varieert gedrag zelfs per dag en per moment. Ben je vrolijk opgestaan vanwege een verjaardagsontbijt? Hield een mug je uit je slaap? Of zitten gesprekspartners in elkaars irritatiezone? Je moet het samen oplossen en eruit komen. Binnen een gezamenlijk overeengekomen periode en budget. Heldere communicatie heeft dan voorrang boven hiërarchische verhoudingen. En hoezeer ik humor en ironie weet te waarderen, dat is vaak niet een effectieve manier om elkaar volledig te begrijpen. Gemeenschappelijk taalgebruik speelt een grote rol in communicatieprocessen, maar ontbreekt vaak in de praktijk.

Empathie en authenticiteit

Empathie en authenticiteit, daar loop ik warm voor. Daar kun je me voor uit bed bellen. En het liefst wens ik dat iedereen de beste versie van zichzelf wordt. En dat kan. En dat kun je ervaren in mijn Masterclass Lef in Leven. In één interactieve dag zul je ervaren dat veel leergierige, ondernemende mensen het beste en het onbekende uit elkaar kunnen halen. Kennen, herkennen, gekend worden. Je kunt elkaar beter maken. En vooral in de ontmoeting of botsing met tegenpolen zul je verrast worden. Ik gooi je niet in het zwembad zonder zwembandjes, maar geef je handvatten om sterker uit het diepe te komen.

Voor de overtreffende trap in je leven, heb je LEF nodig

Het enige wat je nodig hebt is een positieve mindset. Geef je over aan ‘de waan van de dag’ (op 4 oktober mag alles). Je zult zien, tijdens mijn inspirerende event zal ik een boost geven aan je zelfvertrouwen en zal, ook met de inzet van de andere deelnemers, je laten ervaren dat je alles kunt bereiken wat je wilt. Dat je meer uit de ander kunt halen. In ieder geval zul je met veel nieuwe inzichten naar huis gaan, met hilarische herinneringen en nieuwe contacten.

Voor snelle beslissers

Pak je de handschoen op om het beste uit jezelf te halen? Zie je dat er nog ruimte is voor verbetering? Boek dan nu een all-in ticket tegen de gereduceerde prijs van € 299,00 (tot 15 juli) via mijn website. Wees de kracht achter je eigen groei en die van anderen!

Charlotte Krielaart

Als telg uit een ondernemend gezin heeft Charlotte niet stilgezeten. Na haar studies vond ze haar plek in toonaangevende organisaties en kon effectief bijdragen aan veranderings-, reorganisatie- en crisisvraagstukken. Charlotte is succesvol ondernemer en trainer, maar haar website voor 4 oktober heet niet voor niets: … Of de Gladiolen. Jezelf uitdagen en verbeteren, dat doe je liever niet in je dagelijkse werkomgeving. Charlotte creëert daarvoor haar unieke podium.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.