Migraine op de werkvloer
23 oktober 2018 10:12
In Nederland lijden ruim 2 miljoen mensen aan migraine. Deze mensen kunnen rond een migraineaanval niet of minder goed werken. Dit kost de Nederlandse werkgevers naar schatting 1,5 miljard euro per jaar. Door schaamte en taboe wordt migraine vaak niet gemeld bij de werkgever. Terwijl juist die bespreekbaarheid van groot belang is en al veel kan oplossen!
“Als je als werkgever het gesprek aangaat met mensen met migraine, merk je hoe belangrijk het is dat ze zich gehoord voelen. De band tussen werkgever en werknemer wordt versterkt en zorgt voor meer motivatie en loyaliteit van de medewerker. Hier is iedereen bij gebaat.”
– Dhr. Nout Wellink, beschermheer van de vereniging Hoofdpijnnet
Landelijke campagne
Om mensen bewust te maken van de ernst van migraine en om de bespreekbaarheid te stimuleren, is de campagne ‘Maak van migraine een hoofdzaak’ gelanceerd door de Coalitie Migraine. Deze coalitie bestaat uit WOMEN Inc., het Migrainefonds, de Vereniging van Nederlandse Hoofdpijncentra en de Nederlandse Hoofdpijn Vereniging.
Migraine op het werk
Migraine beïnvloedt je leven, je gezondheid en ook je werk. Want migraine valt niet te plannen en komt dus vaak op onverwachte momenten. Bijvoorbeeld als je in een belangrijke afspraak zit of een deadline hebt.
Vaak zijn medewerkers met migraine in staat om met medicatie - en wellicht een korte periode van rust - door te werken. Toch kan het zijn dat je door een migraineaanval minder productief bent of dat je je ziek moet melden. Zo wijzen onderzoeken uit dat mensen met migraine naar schatting per jaar gemiddeld 3 tot 7 dagen verzuimen, als gevolg van hun ziekte.
Wat kan je als werkgever doen?
Vanwege schaamte en taboe vertellen werknemers hun werkgever vaak niet over hun migraine. Terwijl openheid over migraine juist kan helpen om het begrip bij werkgever, leidinggevende of collega te vergroten, en in samenspraak soms simpele aanpassingen doorgevoerd kunnen worden, waar werknemer én werkgever beide mee geholpen zijn. Hiervoor zijn een aantal hulpmiddelen ontwikkeld:
Factsheet met tips voor de werkgever
Tips voor (aanpassingen) op de werkvloer
Juridische FAQ voor werkgevers/werknemers met migraine
Wegwijzer voor de werknemer: wat te doen, afhankelijk van de mate van migraine
Gesprekskaart voor de werknemer: hoe ga je met je werkgever in gesprek over jouw migraine?
Migraine & Werk: Michelle vertelt haar verhaal - YouTube
Meer informatie: www.migraineiseenhoofdzaak.nl / info@womeninc.nl
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.