Zo word je zzp’er in de zorg
15 november 2024 08:36
Natuurlijk heeft alles zijn voor- en nadelen. Maar het is veilig om te stellen dat je als zzp’er in de zorg een vruchtbare positie hebt. Er is meer dan genoeg werk en je kunt een goed gevulde boterham verdienen. De komende minuten kom je erachter wat ervoor nodig is om zzp’er in de zorg te worden. En ook hoe het werkt. Kijk, er zijn geen vaste regels voor. Maar het heeft wel voordelen om puur als zzp’er te werken. En niet deels in loondienst. Straks lees je daar meer over.
Vind een goede partner
Moet je alles helemaal zelf doen? Nee zeg, gelukkig niet. Als zelfstandige in de zorg heb je volop mogelijkheden om je door specialisten bij te staan. Een bedrijf als Solopartners faciliteert zzp’ers in de zorg. Waar kun je aan denken? Bijvoorbeeld aan een klachtenregeling. Je wilt misschien liever niet aan dit scenario denken, maar het kan gebeuren dat je een klacht aan je broek krijgt. Dan is het lekker om steun te krijgen. Solopartners zorgt verder voor onder andere je VOG en andere overeenkomsten.
Kies een duidelijke niche
Als zzp’er in de zorg kun je alle kanten op. Dat biedt natuurlijk volop mogelijkheden, maar kan ook een valkuil zijn. Zo werkt het niet goed om je als ‘algemene’ zzp’er aan te bieden. Zorgbehoevenden weten dan namelijk niet waar ze bij jou voor terecht kunnen. Ben je gespecialiseerd in zorg voor ouderen? Dan zet je daar op in. Of is jeugdzorg meer jouw ding? Dan zorg je ervoor dat dat je werkveld wordt. Deze tactiek is overigens niet alleen voor zorgbehoevenden prettig, maar ook voor jou. Je krijgt er namelijk een stuk meer overzicht door.
Ga niet (deels) in loondienst
Op 1 januari 2025 verandert er een hoop voor zzp’ers. Althans, dat is wat je in de media leest. Hoe de praktijk gaat uitpakken, wordt pas vanaf 2025 duidelijk. In ieder geval is het zo dat de overheid schijnzelfstandigheid aan banden wil leggen. Dit wordt streng gehandhaafd. Je hoeft niet bang te zijn dat dit ten koste gaat van jouw ondernemerschap. Handhaving biedt namelijk ook kansen voor zzp’ers in de zorg. Die zijn er bijvoorbeeld in de PGB-zorg en zorg die niet gecontracteerd is. Ook kun je met andere zelfstandigen gaan samenwerken. Deels terug in loondienst is voor een echte zelfstandige dan ook geen optie.
Blijf je ontwikkelen
Tot slot is het goed om je skills te blijven uitbreiden. Hoe meer je kunt, hoe beter je mensen kunt helpen. En dat laatste is precies de reden waarom veel mensen in de zorg gaan werken. Er zijn veel partijen die trainingen, cursussen en complete opleidingen aanbieden. Aan jou de keus hoeveel tijd en geld je hier in wilt (of kunt) steken. Onthoud dat het niet alleen voor jezelf goed is om je vaardigheden te onderhouden en uit te breiden, maar ook voor je portemonnee. Er wordt immers steeds meer gevraagd van zorgprofessionals.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.